Αρχική Από το Παρελθόν Ιστορικό κείμενο, ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ, ο πρώτος αγώνας, η πρώτη νίκη, το πρώτο Ευρωπαικό...

Ιστορικό κείμενο, ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ, ο πρώτος αγώνας, η πρώτη νίκη, το πρώτο Ευρωπαικό παιγνίδι

Υπάρχουν λεπτομέρειες, που συνιστούν μια ολόκληρη ιστορία. Οι πρωτιές, ιδίως σε επίπεδο στατιστικής ανάλυσης γοητεύουν. Άλλωστε, αποτελούν τον πυρήνα και το έναυσμα για το καθετί που απαρτίζει τον «μύθο» του ποδοσφαίρου. Με μια αναδρομή στο παρελθόν του Απόλλωνα προκύπτουν «κυανόλευκα» στοιχεία άκρως ενδιαφέροντα.

Ο Πρώτος Αγώνας

Η παρθενική εμφάνιση του ποδοσφαιρικού τμήματος στην πρώτη κατηγορία έγινε στις 27 Οκτωβρίου 1957. Μ’ αντίπαλο την ΕΠΑ στο ΓΣΖ Λάρνακας διεξήχθη ένας αγώνας εντυπωσιακός με τελικό σκορ 3-3. Τα γκολ του Θρύλου σημειώθηκαν από τους: Κονναρή, Περεντό και Κρυστάλλη. Το πρώτο ιστορικό τέρμα πανηγυρίστηκε μόλις στο έβδομο λεπτό με τον Κονναρή. Αξίζει να αναφερθεί πως η ομάδα της Λάρνακας με το πέρας του πρωταθλήματος πλαισιωνόταν στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Η Πρώτη Νίκη

Στο έβδομο λεπτό άνοιξε λογαριασμό με τα δίκτυα ο Απόλλωνας, έτσι και στην έβδομη αγωνιστική γεύτηκε την χαρά της επικράτησης. Ο απολογισμός πριν τον αγώνα με τη Νέα Σαλαμίνα ήταν τέσσερεις ισοπαλίες και δύο ήττες. Ωστόσο, στο παλιό ΓΣΟ με την αλλαγή του χρόνου στις 5 Ιανουαρίου του 1958 κατατρόπωσε την ομάδα της Αμμοχώστου με το εκπληκτικό 5-2. Αρχισκόρερ της αναμέτρησης και γενικότερα του Θρύλου ήταν ο Πανίκος Κρυστάλλης πετυχαίνοντας χατ-τρικ. Τα  υπόλοιπα γκολ σκόραρε ο Κώστας Σταύρου (Σιαμαλάς).

Το Πρώτο Ευρωπαϊκό Τέρμα

Μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου με 4-2 έναντι στο σύλλογο που διεκδικούσε μέχρι και την τελευταία αγωνιστική τον τίτλο του πρωταθλητή Νέα Σαλαμίνα, πρωτοεμφανίζονται στα γήπεδα της Γηραιάς Ηπείρου οι «κυανόλευκοι» ποδοσφαιριστές. Ο Απόλλων κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη Βελγική Σταντάρ Λιέγης. Παρά τη διαφορά δυναμικότητας κι εμπειρίας, κατόρθωσε να σταθεί μ’ αξιοπρέπεια και να φύγει με το κεφάλι ψηλά. Το μοναδικό και συνάμα παρθενικό γκολ του Θρύλου, σημείωσε ο Κώστας Βασιλειάδης. Άξιον αναφοράς, είναι πως ο σπουδαίος επιθετικός ήταν κι ο πρώτος με «καρέ» τερμάτων στο επιβλητικό 1-9 με τον ΑΠΟΠ στην Πάφο στις 30 Οκτωβρίου του 1966.

Η Πρώτη Ευρωπαϊκή Νίκη

Ο Κυπελλούχος Απόλλωνας κατέγραψε την παρθενική του νίκη σ’ επίπεδο ευρωπαϊκό στις 1/10/86 έναντι στην Σουηδική Μάλμοε. Στο πλαίσιο του θεσμού Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης ο Θρύλος στον πρώτο αγώνα που διεξήχθη στις 17/9/1986 γνώρισε βαριά ήττα με 6-0. Στον επαναληπτικό κατέβαλε τους Σουηδούς με 2-1 με σημαιοφόρο τον Άντρο Χριστοδούλου που βρήκε στόχο δύο φορές. Παρότι βρεθήκαμε από πολύ νωρίς πίσω στο σκορ, κερδίσαμε εν τέλει μ’ ανατροπή στο Τσίρειο Στάδιο.

ΠΗΓΗ: apollon365

 …