Αρχική Τεχνολογία Kύπριοι συνεργάζονται με τη ΝΑSA για εκτροχιασμό αστεροειδή

Kύπριοι συνεργάζονται με τη ΝΑSA για εκτροχιασμό αστεροειδή

Υπεύθυνος για την κατασκευή ενός πολύ σημαντικού μέρους της πρώτης διεθνούς αποστολής για εκτροχιασμό αστεροειδή θα είναι ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO).

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Γιώργος Δανός, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, είπε ότι η εμπλοκή της Κύπρου αφορά συνεργασία του Οργανισμού με την ΝΑΣΑ και την Ιταλική Υπηρεσία Διαστήματος, δηλαδή είναι μια τριμερής συνεργασία (ΗΠΑ, Κύπρος, Ιταλία) στο πλαίσιο της ευρύτερης αποστολής, που σκοπεύει να δοκιμάσει τις δυνατότητες της ανθρωπότητας να εκτροχιάσει ένα αστεροειδή, ως μια πρώτη παγκόσμια προσπάθεια για διάσωση του πλανήτη από πιθανή καταστροφική πτώση ενός διαστημικού βράχου.   

Εξήγησε ότι η ευρύτερη αποστολή «είναι μια διεθνής συνεργασία τριών χωρών, (ΝΑΣΑ , Ιταλία και Γερμανία) και εμείς συνεργαζόμαστε με ΝΑΣΑ και Ιταλία προς αυτόν τον μεγαλεπίβολο στόχο της ανθρωπότητας να βγάλει εκτός τροχιάς ένα αστεροειδή ώστε να απομακρυνθεί από τη Γη» είπε.

Σημείωσε ότι ο αστεροειδής που επιλέγηκε ως στόχος δεν αποτελεί κίνδυνο για τον πλανήτη Γη, αλλά επιλέγηκε γιατί θα περνά σχετικά κοντά και θεωρείται ότι είναι ένας καλός στόχος για να δοκιμαστούν οι δυνατότητες της ανθρωπότητας.

Η αποστολή και ο ρόλος της Κύπρου
 
Για τον εκτροχιασμό του αστεροειδούς θα σταλεί ένας μικρός στόλος από διαστημόπλοια εκ των οποίων τα μεγαλύτερα θα έχουν το μέγεθος περίπου ενός ψυγείου. Πρόκειται άρα για μια μη επανδρωμένη αποστολή, όπως εξάλλου είναι όλες οι αποστολές στο διάστημα (εκτός από το φεγγάρι τη δεκαετία του 1970 και τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό 400 χιλιόμετρα από τη Γη).

Τα διαστημόπλοια αυτά θα λειτουργούν σε συνέργεια.

«Εμείς, σε συνεργασία με την Ιταλία θα είμαστε υπεύθυνοι για την κατασκευή ενός πολύ σημαντικού μέρους αυτής της αποστολής», είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Δανός.  

Αφού γίνουν οι κατάλληλες μετρήσεις και σταλούν στη Γη, θα δοθεί το πράσινο φως για το μεγάλο κτύπημα, όταν δηλαδή ένα από τα σκάφη (εκείνο της ΝΑΣΑ)  θα προχωρήσει σε μια  ‘βουτιά αυτοκτονίας’, και θα καρφωθεί στο πλευρό του αστεροειδή, με σκοπό να τον μετακινήσει με κινητική ενέργεια.

Όπως εξήγησε ο κ. Δανός, σκοπός δεν είναι να καταστραφεί ο αστεροειδής αλλά απλά να μετακινηθεί. Η τακτική που προτείνετο στο παρελθόν για καταστροφή του αστεροειδή κρίνεται επικίνδυνη γιατί μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα.

Θα γίνει μέτρηση για να διαπιστωθεί πόσο συμπαγής είναι ο αστεροειδής ώστε όταν κτυπηθεί να μην αποσπαστεί κομμάτι του.
Η εκτόξευση υπολογίζεται να γίνει μεταξύ 2020-2022.  Ο στόλος θα ταξιδεύει για περίπου ενάμιση χρόνο μέχρι το κρίσιμο ραντεβού του με τον αστεροειδή. Ο χρόνος αυτός θεωρείται ‘μικρός’ για τα διαστημικά δεδομένα.

Υπάρχουν πολλά τεχνικά θέματα σε επίπεδο διεθνών εταίρων της Κύπρου τα οποία ακόμη συζητιούνται και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες μέχρις ότου αυτές οι λεπτομέρειες ξεκαθαριστούν στο επόμενο χρονικό διάστημα.
 
Ποιες ειδικότητες χρειάζονται
 
Ο κ. Δανός είπε ότι στόχος είναι όπως ένα μεγάλο μέρος του έργου γίνει επί τόπου στην Κύπρο, φέρνοντας έτσι τεχνογνωσία και δημιουργώντας θέσεις εργασίας σε αυτόν τον υψηλό τομέα.

Οι ειδικότητες που θα χρειαστούν για την αποστολή αυτή θα αφορούν τους τομείς των ηλεκτρονικών, τηλεπικοινωνιών, της μηχανολογίας, της ρομποτικής, των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ο κ. Δανός είπε ότι ο Οργανισμός θα αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό της Κύπρου σε αυτή την αποστολή, η οποία σηματοδοτεί  τη λαμπρή αρχή στον τομέα της διαστημικής βιομηχανίας.

Παράλληλα, είπε ότι σχεδιάζονται και μελλοντικές αποστολές.

Σημείωσε ότι πρόκειται για την πρώτη αποστολή στο απώτερο διάστημα για τον Οργανισμό και εξέφρασε υπερηφάνεια ότι αυτή η πρώτη αποστολή συνδέεται με την προστασία της Γης.

Στο Συμβούλιο του Οργανισμού, είπε ο κ. Δανός, περιλαμβάνονται κορυφαίοι επιστήμονες της ΝΑΣΑ, επιστήμονες που στέλλουν αποστολές στους πλανήτες, πρυτάνεις πανεπιστημίων που διαπρέπουν στην αστρονομία, αξιωματούχοι της Επιτροπής Διαστήματος του ΟΗΕ, μέλη ΔΣ της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής, Γενικοί Διευθυντές διαστημικών ινστιτούτων κα.
 
Τα οφέλη για την Κύπρο

Η ευκαιρία που δίνεται στην Κύπρο μέσω του Οργανισμού για συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια της ανθρωπότητας είναι τεράστιας σημασίας, καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει το τοπίο σε ό,τι αφορά τον τομέα αυτόν στην Κύπρο.
 
Ο κ. Δανός σημείωσε ότι όταν το 1980 δόθηκε στην Ιταλία μια ευκαιρία για αποστολή στον Τιτάνα του Κρόνου, αυτό έφερε την Ιταλία στην έκτη θέση διεθνώς σε ό,τι αφορά το διάστημα.
 
Είπε ότι «οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν συνδράμει στον να δοθεί η αποστολή στην Ιταλία είναι οι ίδιοι που μας δίνουν εμάς σήμερα αυτή την ευκαιρία.  Η Ιταλία είναι σήμερα η έκτη παγκοσμίως μεγαλύτερη δύναμη στο διάστημα. Τέτοια ευκαιρία ανοίγεται και στην Κύπρο και εμείς ως Οργανισμός την έχουμε αδράξει».
 
«Αυτή είναι η στιγμή που όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να αντιληφθούμε ότι διανοίγονται νέοι ορίζοντες για την Κύπρο μας – όπως έγινε για άλλες χώρες – τόσο την Ιταλία όσο και την Αμερική το 1960 – που μπορεί να μας πάρει μπροστά», σημείωσε.
Κάλεσε άτομα και εταιρείες που ενδιαφέρονται να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια να έρθουν σε επικοινωνία με τον Οργανισμό και να γίνουν μέλος του ‘CSEO space alliance’ που σκοπός είναι να δει την ανέλιξη του τομέα αυτού στην Κύπρο.
 
Η σημασία της αποστολής για την ανθρωπότητα

Πριν 66 εκατομμύρια χρόνια οι δεινόσαυροι αφανίστηκαν λόγω της καταστροφής που επέφερε η πτώση ενός αστεροειδούς.  Πολλοί επιστήμονες ανά τον κόσμο, γνωρίζοντας ότι οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι, προβαίνουν κατά καιρούς σε προειδοποιήσεις ότι η ανθρωπότητα οφείλει να ενεργήσει προληπτικά, λέγοντας ότι ‘οι δεινόσαυροι δεν είχαν σχέδιο Β’, εμείς όμως πρέπει να έχουμε’.

Η αφύπνιση τα τελευταία χρόνια οφείλεται στο γεγονός ότι οι αυξήθηκαν οι δυνατότητές μας για εντοπισμό των διαστημικών αυτών βράχων με πιο σύγχρονα τηλεσκόπια, ραντάρ, ενώ στη μάχη έχουν εισέλθει και οι ερασιτέχνες αστρονόμοι.

«Συνειδητοποιούμε ότι οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι από ό,τι πιστεύαμε, πολλοί αστεροειδείς περνούν ξυστά από τη Γη. Ναι, υπάρχουν κίνδυνοι αλλά την ίδια ώρα και δυνατότητες. Για αυτό και υπάρχει αυτή η αυξημένη κινητοποίηση», είπε ο κ. Δανός.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΝΑΣΑ, δεκάδες αστεροειδείς θα πλησιάσουν απειλητικά τη Γη τα επόμενα 100 χρόνια, και κάποιοι από αυτούς ξεπερνούν τα 100 μέτρα σε διάμετρο. Οι καταστροφές που μπορούν να προκαλέσουν είναι πολλές. Υπενθυμίζεται ότι από την γένεση της Γης, πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, ο πλανήτης μας έχει πληγεί πολλές φορές από αστεροειδείς των οποίων οι τροχιές τους οδήγησαν στο εσωτερικό του ηλιακού συστήματος.

Για τους ειδικούς, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάποια στιγμή στο μέλλον η Γη θα κτυπηθεί ξανά, αλλά το ερώτημα είναι πότε θα πραγματοποιηθεί αυτή η κοσμική σύγκρουση και κατά πόσον θα είμαστε έτοιμοι να την αποτρέψουμε.

Πηγή: Πηγή: philenews/KYΠΕ