Αρχική Τελευταία Νέα Κοινοτάρχες Τόχνης και Χοιροκοιτίας: Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα

Κοινοτάρχες Τόχνης και Χοιροκοιτίας: Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα

Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα από την έγκαιρη παρέμβαση των πτητικών και επίγειων μέσων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών και όλων των άλλων υπηρεσιών, για κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε στην περιοχή Τόχνης της επαρχίας Λάρνακας, ανέφεραν στο ΚΥΠΕ οι Κοινοτάρχες Τόχνης και Χοιροκοιτίας.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Τόχνης Παντελής Χαραλάμπους ανέφερε ότι «σήμερα είναι καλύτερα τα πράγματα με την πυρκαγιά και με τη συμβολή όλων, δηλαδή κρατικής μηχανής, εθελοντών και κοινοτικής αρχής, καταφέραμε να αποφύγουμε τα χειρότερα».

Ουσιαστικά, σημείωσε, «η φωτιά ξεκίνησε από ένα χώρο, σε γη που ανήκει στην Κοινότητα Τόχνης, τον οποίο προσπαθούσαν να περιφράξουν, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, βοήθησαν στην ραγδαία επέκταση της πυρκαγιάς».

Πρόσθεσε πως «αργά το απόγευμα όταν οι άνεμοι κόπασαν, βοήθησαν πολύ στην τελική κατάσβεση της φωτιάς».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χαραλάμπους είπε πως «δυστυχώς η χθεσινή πυρκαγιά απέδειξε την ασυνειδησία που έχουν ορισμένοι άνθρωποι. Δεν είναι δυνατόν με τις ψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν χθες, να χρησιμοποιούνται εργαλεία, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σπινθήρα, όπως άλλωστε έγινε, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον οι Κοινοτάρχες της περιοχής θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη για συζήτηση του θέματος των πυρκαγιών και ενδεχόμενης λήψης μέτρων, είπε ότι σίγουρα θα γίνει κάτι τέτοιο. «Το πρόβλημα είναι ότι άτομα τα οποία προβαίνουν σε τέτοιου είδους εργασίες σε γη που βρίσκεται εκτός του πυρήνα των Κοινοτήτων, δεν ενημερώνουν κανένα».

Ταυτόχρονα, συνέχισε, «δεν μπορούν οι Κοινότητες να ελέγχουν όλη τη περιοχή τους αφού αρκετά ορεινά σημεία έχουν χωματόδρομους και δεν διαθέτουν ούτε καν αγροτικούς δρόμους. Οι συγκεκριμένες περιοχές είναι ακατοίκητες, δεν διαμένουν άτομα και είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Χοιροκοιτίας Ελένη Θεοδώρου χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» τη χθεσινή μέρα και είπε πως «σήμερα Πέμπτη αντικρύσαμε από το πρωί ένα μαύρο τοπίο και εκεί που το συγκεκριμένο τοπίο πήγαινε να ανασάνει από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου του 2021, μαύρισε ξανά. Το λυπηρό με τις πυρκαγιές είναι το φόντο που αντικρύζει κανείς την επόμενη μέρα, τόσο στο περιβάλλον όσο και στα αγροτικά τεμάχια των κατοίκων της περιοχής».

Πρόσθεσε ότι «τα ελικόπτερα έκαναν τελικές ρίψεις νερού από το πρωί και απ’ ό,τι έχουμε ενημερωθεί η σημερινή θα είναι δύσκολη μέρα λόγω και των ισχυρών ανέμων που θα πνέουν το απόγευμα, αφού υπάρχει ο φόβος για ενδεχόμενη αναζωπύρωση της φωτιάς. Ολες οι αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες και εθελοντές καθώς και τα Κοινοτικά Συμβούλια έκαναν ευτυχώς ό,τι μπορούσαν και απέτρεψαν τα χειρότερα».

Ωστόσο, σημείωσε, «δυστυχώς το ανθρώπινο χέρι κάνει ζημιές, αφού η πυρκαγιά ξεκίνησε από την περίφραξη ενός τεμαχίου που γινόταν από δύο άτομα, χωρίς όμως να έπαιρναν οποιαδήποτε μέτρα προστασίας. Ευτυχώς όμως έγινε κατορθωτό μετά από πολλές ώρες και παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης, να αποφευχθούν τα χειρότερα».

Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά κατέκαψε περίπου 1 με 1,5 τετραγωνικό χιλιόμετρο από ξηρά χόρτα, άγρια βλάστηση και αριθμό δέντρων.