Αρχική Τελευταία Νέα Λεμεσός: Εγκαινιάστηκε το ενάλιο πάρκο στο αρχαίο λιμάνι της Αμαθούντας

Λεμεσός: Εγκαινιάστηκε το ενάλιο πάρκο στο αρχαίο λιμάνι της Αμαθούντας

Το αρχαίο λιμάνι της Αμαθούντας είναι ένα από τα αρχαιότερα λιμάνια που υπάρχουν στη Μεσόγειο και σώζονται τα κατάλοιπα του και από σήμερα είναι προσβάσιμο για τους πολίτες ανέφερε το πρωί σε δηλώσεις του ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, τελώντας τα εγκαίνια του εναλίου πάρκου. Το πάρκο δέχθηκε σήμερα τους πρώτους επισκέπτες.

 

Όπως είπε, η Κύπρος έχει πλούσιο εύρος αρχαιοτήτων που πρέπει να αναδειχθεί, να γίνει προσβάσιμο για τους πολίτες. «Το αρχαίο λιμάνι της Αμαθούντας ένα από τα αρχαιότερα λιμάνια που υπάρχουν στη Μεσόγειο και σώζονται τα κατάλοιπα του από σήμερα είναι επισκέψιμο τόσο για τους φίλους της μάσκας και πέδιλων αλλά και για όσους θέλουν να κάνουν κατάδυση με καταδυτικό εξοπλισμό καθώς έχει καθαριστεί ο χώρος, έχουν μπει κατάλληλες σημάνσεις και έχει δημιουργηθεί ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες για το τι υπάρχει», ανέφερε.

Ο κ. Καρούσος άδραξε της ευκαιρίας και καταδύθηκε στο ενάλιο πάρκο του λιμανιού της Αμαθούντας. «Είμαι φίλος της κατάδυσης έχω καταδυθεί αρκετές φορές και στην αρχαία Αμαθούντα και αλλού», είπε. Σήμερα στα εγκαίνια, πρόσθεσε, «δεν έχω άλλη επιλογή καθώς πρέπει και οφείλω να δω και τη διαδρομή την υποβρύχια και να απολαύσω και εγώ το πάρκο που έχει δημιουργηθεί με τη συνεργασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων, του Πανεπιστημίου Κύπρου και όσους έχουν δουλέψει για να ετοιμαστεί αυτό το υποβρύχιο αρχαιολογικό πάρκο και οφείλουμε να τους πούμε και ένα ευχαριστώ».

Από πλευράς του ο Υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Τουμαζής, χαρακτήρισε την πρώτη μέρα λειτουργίας του πάρκου ως σημαντική και συναρπαστική στιγμή για την Κύπρο.

«Είμαστε ένα νησί με σημαντική ιστορία με σημαντική πολιτιστική κληρονομιά, με πλούσια ενάλια αρχαιολογία που μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, θα συμβάλει πάρα πολύ στον πολιτιστικό μας τουρισμό οπότε θεωρώ ότι τα εγκαίνια του ενάλιου αυτού πάρκου του λιμανιού της Αμαθούντας της ελληνιστικής περιόδου, ανοίγουν ορίζοντες για πολύ περισσότερα πράγματα», ανέφερε.