Αρχική Από το Παρελθόν Λεμεσός: Μουσεία που δεν γνωρίζαμε και αξίζει να επισκεφθούμε (Μέρος Α)

Λεμεσός: Μουσεία που δεν γνωρίζαμε και αξίζει να επισκεφθούμε (Μέρος Α)

eparxiako

Η Λεμεσός είναι μια πόλη με μεγάλη και μακρόχρονη ιστορία που άρχει από Προ-Χριστού αιώνες. Αυτή η ιστορία όμως δεν αφορά μόνο την αρχαιότητα αλλά και την πολιτισμική κληρονομιά που μέσα από τους αιώνες διατηρείται απαράμιλλη και διαχρονική.

Για το σκοπό αυτό στη Λεμεσό έχουν ιδρυθεί διάφορα μουσεία που προσφέρουν στο κοινό τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό που κληρονομήσαμε μέσα από τους αιώνες. Μερικά από αυτά είναι αρκετά γνωστά στο ευρύ κοινό, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν μερικά τα οποία δεν γνωρίζαμε και αξίζει να μάθουμε.

Στο παρόν ένθετο σας παραθέτουμε μια λίστα με μερικά από αυτά ενώ θα ακολουθήσει μια σειρά από άρθρα περιγράφοντας περισσότερα μουσεία στην Λεμεσό και την επαρχία της.

1. Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου (Κάστρο Λεμεσού)

Τo Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου βρίσκεται στον πυρήνα του ιστορικού κέντρου της πόλης και κοντά στο παλιό λιμάνι. Στεγάζεται στο Κάστρο της Λεμεσού, το οποίο από το 1987 λειτουργεί ως Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου.

Το σημερινό Κάστρο χρονολογείται στην περίοδο της Τουρκοκρατίας (γύρω στο 1590) και ενσωματώνει τμήματα του προγενέστερου μεσαιωνικού κάστρου.

Ερευνες δείχνουν ότι το κάστρο κτίστηκε πάνω σε μια παλαιοχριστιανική βασιλική (4ου-7ου αιώνα μ.Χ.) καθώς και σε ένα μεσοβυζαντινό μνημείο (10ου-11ου αιώνα μ.Χ.). Άλλα ευρήματα μαρτυρούν την ύπαρξη ενός σημαντικού ναού, πιθανώς του πρώτου λατινικού καθεδρικού της πόλης. Από την Τουρκοκρατία και μέχρι το 1940, το Κάστρο χρησιμοποιείτο ως φυλακή, ενώ από το 1948 έως το 1964 χρησιμοποιήθηκε ως Επαρχιακό Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού.

2. Επαρχιακό Μουσείο Λεμεσού

Στο Επαρχιακό Μουσείο Λεμεσού εκτίθενται ευρήματα που καλύπτουν όλη την αρχαιότητα, από την 10η χιλιετία π.Χ. μέχρι και το τέλος της Ρωμαϊκής περιόδου.

Τα ευρήματα προέρχονται κυρίως από το βασίλειο της Αμαθούντας, αλλά και από οικισμούς και νεκροταφεία από την πόλη και την επαρχία Λεμεσού.

eparxiako

3. Εκπαιδευτικό Αρχαιολογικό Μουσείο Δήμου Κάτω Πολεμιδιών

Το Εκπαιδευτικό Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί μια αρχαιολογική συλλογή κεραμικής που προέρχεται από την περιοχή των Κάτω Πολεμιδιών και χρονολογείται από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού μέχρι και τη Ρωμαϊκή περίοδο.

Ταυτόχρονα, προσφέρεται μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας, πλούσιο υλικό που σχετίζεται με τις ανασκαφές και τα ευρήματα της περιοχής, ενώ συνδυάζεται η μάθηση με το παιχνίδι.

Πρόκειται για ένα πρότυπο και πρωτοποριακό Μουσείο που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό μικρό καφενείο του τέλους του 19ου αιώνα.

ekpedeftiko.JPG

4. Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Κουρίου

Το Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Κουρίου αποτελεί τμήμα της οικίας του 1937 που άνηκε στον George Mc- Fadden, ο οποίος ηγήθηκε εκτενών αρχαιολογικών ερευνών στο Κούριο και στην ευρύτερη περιοχή, από το 1934 μέχρι τον θάνατό του το 1953.

Το Μουσείο στεγάζει, στις δύο εκθεσιακές αίθουσές του, ευρήματα από την αρχαία πόλη του Κουρίου, το Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη καθώς και τους οικισμούς και τις νεκροπόλεις της γύρω περιοχής.

topiko.JPG

5. Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο – Ιστορικό Αρχείο – Κέντρο Μελετών

Το Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο- Ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών, που στεγάζεται στην ανακαινισμένη πρώην Οικία Επάρχου, δημιουργήθηκε από τον Δήμο Λεμεσού σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. 

Ο χώρος αυτός καταμαρτυρεί την ιστορική εξέλιξη της πόλης της Λεμεσού και επιπλέον αποτελεί ένα πρότυπο ερευνητικό κέντρο.

Καρναβαλίστικα κουστούμια, ιστορικά πορτρέτα και φωτογραφίες, αφίσες, έργα Λεμεσιανών καλλιτεχνών, μουσικές παρτιτούρες και μουσικά όργανα, προϊόντα που παρήχθησαν στη Λεμεσό, χάρτες και γκραβούρες, βιβλία, αυθεντικά έγγραφα και ιστορικά ντοκουμέντα, έπιπλα και άλλα δημιουργούν ένα χρονολόγιο της Λεμεσού στο οποίο περιγράφονται σημαντικά γεγονότα και προσωπικότητες από την ιστορία της πόλης.

pattixio