Αρχική Τελευταία Νέα Λεμεσός: Ναυτιλιακή ήθελε να αγοράσει μοκέτες πλοιών και εξαπατήθηκε μέσω internet!

Λεμεσός: Ναυτιλιακή ήθελε να αγοράσει μοκέτες πλοιών και εξαπατήθηκε μέσω internet!

Νέα υπόθεση διαδικτυακής απάτης διερευνά η Αστυνομία

 

Υπόθεση διαδικτυακής απάτης διερευνά η Αστυνομία, στη Λεμεσό, με θύμα ναυτιλιακή εταιρία. Οι δράστες φέρονται να κατάφεραν, μέσω της λεγόμενης διαδικτυακής απάτης μέσω τιμολογίων, να αποσπάσουν χρηματικό ποσό ύψους €7,300.

Η υπόθεση καταγγέλθηκε σήμερα στην Αστυνομία, από υπάλληλο της ναυτιλιακής εταιρείας. Σύμφωνα με την παραπονούμενη, στις αρχές Ιουνίου 2022, η εταιρία της ήρθε σε συμφωνία, μέσω διαδικτύου, με εταιρία που εδρεύει στο εξωτερικό, για αγορά μοκετών πλοίου, συνολικής αξίας €14,600.

Πριν η εταιρία της παραπονούμενης προχωρήσει στην πληρωμή της προκαταβολής που συμφωνήθηκε, έλαβε μήνυμα δήθεν από την πωλήτρια εταιρία, για καταβολή της προκαταβολής σε άλλο τραπεζικό λογαριασμό, από αυτό που τους είχε δοθεί αρχικά.

Η παραπονούμενη εταιρία προχώρησε στην καταβολή του ποσού της προκαταβολής, ύψους €7,300, στο νέο τραπεζικό λογαριασμό. Ωστόσο αργότερα σε επικοινωνία που είχαν με την πωλήτρια εταιρία, διαπιστώθηκε ότι η εταιρία αυτή, ουδέποτε έστειλε μήνυμα, για αλλαγή του τραπεζικού λογαριασμού και ούτε έχει σχέση με το λογαριασμό στον οποίο κατατέθηκαν τα χρήματα.

Το Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος του ΤΑΕ Λεμεσού διερευνά την υπόθεση.

Με αφορμή αυτή τη νέα υπόθεση διαδικτυακής απάτης, η Αστυνομία υπενθυμίζει το κοινό και ιδιαίτερα τους εμπορευόμενους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές τους.

Η απάτη μέσω τιμολογίων αποτελεί συχνή μορφή διαδικτυακής απάτης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι απατεώνες προσεγγίζουν μια επιχείρηση, προσποιούμενοι κάποιον προμηθευτή της και ζητούν να τροποποιηθούν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού όπου θα γίνουν οι επόμενες πληρωμές από τη μία εταιρία στην άλλη. Φυσικά, ο νέος προτεινόμενος λογαριασμός ανήκει στους απατεώνες.

Σε περίπτωση που κάποιος εμπορευόμενος λάβει τέτοια οδηγία για αλλαγή των στοιχείων του λογαριασμού πληρωμής είναι καλό να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον πωλητή, για επαλήθευση της οδηγίας και των νέων στοιχείων πληρωμής. Για την επικοινωνία αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία επικοινωνίας του πωλητή, που φαίνονται ή χρησιμοποιήθηκαν σε μια προηγούμενη επικοινωνία μαζί του.