Αρχική Τελευταία Νέα Λεμεσός: Παραιτήθηκε ο αρχιτέκτονας του πολυσυζητημένου “ποδηλατόδρομου”

Λεμεσός: Παραιτήθηκε ο αρχιτέκτονας του πολυσυζητημένου “ποδηλατόδρομου”

Ο αρχιτέκτονας είχε την ευθύνη επίβλεψης του έργου

Tην παραίτηση του από τον Δήμο Λεμεσού υπέβαλε ο αρχιτέκτονας – πολεοδόμος του δήμου ο οποίος φέρεται να διέπραξε πειθαρχικά παραπτώματα σε σχέση με τα σοβαρά λάθη και παραλείψεις στον σχεδιασμό και στην κατασκευή ποδηλατοδρόμου στο οδικό δίκτυο νότια της λεωφόρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης να τερματίσει την πειθαρχική διαδικασία και την απόδοση ευθυνών εναντίον του. Ο αρχιτέκτονας είχε την ευθύνη επίβλεψης του έργου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”, το θέμα που προέκυψε απασχόλησε την τελευταία συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο κατά πλειοψηφία αποφάσισε την αποδοχή της άμεσης παραίτησης και αμετάκλητης αφυπηρέτησης του αρχιτέκτονα και ταυτόχρονα τερματισμό της έρευνας διάπραξης πειθαρχικών αδικημάτων από τον εν λόγω υπάλληλο. Υπέρ τάχθηκαν όλες οι δημοτικές Ομάδες πλην της δημοτικής Ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δικτύου ποδηλατοδρόμων επί της οδού Φραγκλίνου Ρούσβελτ που θα συνδέει το νέο λιμάνι με τη μαρίνα και το κέντρο της πόλης, ενός έργου του οποίου η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε με κονδύλι €100 χιλιάδων μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος «SUMPORT» ανατέθηκε μετά από προσφορές σε ιδιωτική κατασκευαστική εταιρεία, ενώ την επίβλεψη του έργου ανέλαβε ο συγκεκριμένος λειτουργός του δήμου.

Σημειώνεται ότι, ο αρχικός σχεδιασμός που εγκρίθηκε προνοούσε λεπτές ευθυτενείς και παράλληλες λωρίδες επί του πεζοδρομίου που θα αποτύπωναν τον ποδηλατόδρομο.

Η εξέλιξη και η τροπή που πήρε η υλοποίηση του έργου του ποδηλατοδρόμου, για τη μοναδικότητα του στον σχεδιασμό του να παρακάμπτει μάλιστα και σταθμευμένα αυτοκίνητα στα πεζοδρόμια με σχεδιαστικούς ελιγμούς, ανάγκασε το Δημοτικό Συμβούλιο να αναθέσει σε ερευνώντα λειτουργό τη διερεύνηση του θέματος. Η έρευνα κατέδειξε μια σειρά σοβαρών παραλείψεων και λαθών, σε διάφορα στάδια της υλοποίησης του έργου.

Με βάση το πόρισμα ο νομικός σύμβουλος του δήμου προχώρησε στη διατύπωση 26 συνολικά κατηγοριών εναντίον του αρχιτέκτονα τις οποίες διαβίβασε στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο με τη σειρά του διόρισε οκταμελή Πειθαρχική Επιτροπή με επικεφαλής τον δήμαρχο Λεμεσού για την εκδίκαση των πειθαρχικών παραπτωμάτων που προέκυπταν εναντίον του υπαλλήλου.

Κι ενώ η Πειθαρχική Επιτροπή ήταν έτοιμη να εκδικάσει τα πειθαρχικά παραπτώματα, ο κατηγορούμενος δημοτικός υπάλληλος κοινοποίησε σχετική επιστολή σύμφωνα με την οποία υπέβαλε την παραίτηση του και ζητούσε την άμεση και αμετάκλητη αφυπηρέτησή του.

Το θέμα τέθηκε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο αποφάσισε τον τερματισμό της πειθαρχικής έρευνας εναντίον του και αποδοχής της άμεσης παραίτησης και πρόωρης αφυπηρέτησης του από τα καθήκοντα του στον Δήμο Λεμεσού.