Αρχική Τελευταία Νέα Nεκρός γύπας στην Κύπρο: «Η Νεφέλη, διασώθηκε ως μωρό το 2019 στην...

Nεκρός γύπας στην Κύπρο: «Η Νεφέλη, διασώθηκε ως μωρό το 2019 στην παραλία της Ζαπάλο στην Επισκοπή» ΦΩΤΟΣ

Νεκρός εντοπίστηκε γύπας στην περιοχή της κοιλάδας του Ξερού, αναφέρει σε ανάρτηση το BirdLife Cyprus.

Πρόκειται για τη Νεφέλη, η οποία είχε διασωθεί το 2019 από την παραλία της Ζαπάλο στην Επισκοπή.

Στην ανάρτηση το BirdLife Cyprus αναφέρει: «Με θέα την πανέμορφη κοιλάδα Ξερού, ένας πυλώνας μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος πήρε τη ζωή της Νεφέλης, του Γύπα με τον κωδικό δακτυλιδιού CCN, αφήνοντας τον πληθυσμό του είδους ακόμα πιο φτωχό.

Οι ανησυχίες της ομάδας του έργου LIFE «Ζωή με τους Γύπες» στρέφονται τώρα στα 4 ζευγάρια που αυτό τον μήνα κάθονται στο αυγό τους, καθώς η απώλεια έστω και ενός γονέα θα είναι καταστροφική για τη διατήρηση του είδους στην Κύπρο.

Η Νεφέλη, διασώθηκε ως μωρό τον Οκτώβρη 2019, από την παραλία της Ζαπάλο στην Επισκοπή. Η περίθαλψή της διήρκησε μερικές εβδομάδες και ακολούθησε η απελευθέρωσή της. Χαρήκαμε που την είδαμε να επανενώνεται με τους υπόλοιπους Γύπες σχεδόν αμέσως μετά την κοινή απελευθέρωσή της με τον Ίκαρο. Μερικούς μήνες μετά, τον Δεκέμβρη 2019, η Νεφέλη αποπροσανατολίζεται και προσγειώνεται στο κέντρο της Λεμεσού, όπου μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας και του BirdLife Cyprus την παρακολουθούν από κοντά για 3 ημέρες όταν και αποφασίζει να επιστρέψει στην αποικία της. Παρακολουθούμε τις κινήσεις της από την πρώτη μέρα της απελευθέρωσής της στις 15 Νοεμβρίου 2019 μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν η Νεφέλη αφαιρεί τον πομπό της.

Χθες, λειτουργοί του ΡΙΚ ενημέρωσαν την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας για νεκρό πουλί σε περιοχή κοντά σε κεραία του σταθμού. Από επιτόπια επίσκεψη της Υπηρεσίας σε ύψωμα μεταξύ Κελοκεδάρων και Σαλαμιούς, και εντός Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για τη Νεφέλη, νεκρή μάλλον για μερικές ημέρες κάτω από πάσσαλο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος με ενδείξεις ηλεκτροπληξίας στο σώμα της. Η σημερινή νεκροψία που διενεργήθηκε από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες επιβεβαίωσε την ηλεκτροπληξία ως την αιτία θανάτου. H Νεφέλη θα γινόταν 3 χρονών τον Σεπτέμβρη και σε 2 χρόνια θα έφτανε σε αναπαραγωγική ηλικία, συμβάλλοντας με τους δικούς της απογόνους στην αύξηση του πληθυσμού του Γύπα.

Η απώλεια της Νεφέλης αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη την άγρια ζωή έχουν ολέθριες συνέπειες για κάποια είδη. Υπάρχουν όμως λύσεις, όπως η σήμανση εναέριων γραμμών μεταφοράς ρεύματος για αποφυγή προσκρούσεων και η τοποθέτηση μόνωσης σε πυλώνες για αποφυγή ηλεκτροπληξίας, που αν εφαρμοστούν επιτρέπουν τη συνύπαρξη και διατήρηση της φυσικής μας κληρονομιάς με τον άνθρωπο. Τέτοιες λύσεις συζητά η ομάδα του έργου «Ζωή με τους Γύπες» με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου με στόχο την προστασία και διατήρηση του απειλούμενου Γύπα και είναι επιτακτική ανάγκη αυτές οι συζητήσεις να γίνουν πράξεις, πριν να χρειαστεί να μαζέψουμε και άλλα νεκρά πουλιά από την ύπαιθρο».

Δείτε την ανάρτηση: