Αρχική Τελευταία Νέα Νεκρή φώκια βρέθηκε στην Μονή – Ανακοίνωση του Τμήματος Αλιείας

Νεκρή φώκια βρέθηκε στην Μονή – Ανακοίνωση του Τμήματος Αλιείας

279570453_585520515961973_1655186221012251504_n.jpg

Θλίψη στη Μονής σκόρπισε η είδηση θανάτου της μικρής φώκιας Ναυσικά. Βρέθηκε νεκρή στη θαλάσσια περιοχή της κοινότητας χθες. 

Σύμφωνα με τον λειτουργό του Υπουργείου Γεωργίας, Χάρη Νικολαου, η νεκροτομή κατέδειξε ότι αιτία θανάτου της Ναυσικάς είναι εσωτερικό αιμάτωμα και ρήξη ζωτικού οργάνου από κτύπημα, πιθανόν από σκάφος. 

Η μικρή φώκια γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2019 στο Ακρωτήρι της Λεμεσού.

279570453_585520515961973_1655186221012251504_n.jpg

Ανακοίνωση του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών σχετικά με τη νεκρή φώκια που βρέθηκε χθες στη Μονή

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ), επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα σε σχέση με τον εντοπισμό νεκρής φώκιας που εντοπίστηκε χθες στην περιοχή της Μονής στη Λεμεσό:

Προσωπικό του ΤΑΘΕ και του ΥΓΑΑΠ μετά από πληροφορία για ανεύρεση νεκρής φώκιας στη Μονή, μετέβηκε άμεσα στην περιοχή όπου και εξακρίβωσε την παρουσία νεκρής φώκιας. Πρόκειται για νεαρή ανήλικη φώκια 2-3 ετών. Η νεκρή φώκια μεταφέρθηκε άμεσα στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες (ΚΥ) του ΥΓΑΑΠ, όπου θα διενεργηθεί νεκροψία ούτως ώστε εάν είναι εφικτό να εξακριβωθούν τα αίτια θανάτου της.

Η παρακολούθηση του είδους καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται διαχρονικά, είχαν ως αποτέλεσμα την επαναφορά και επιβεβαίωση της αναπαραγωγικής δραστηριότητας της Μεσογειακής Φώκιας στην Κύπρο από το 2001. Μάλιστα από το 2011 και έπειτα έχει παρατηρηθεί αύξηση της συχνότητας της αναπαραγωγικής δραστηριότητάς της με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση στον αριθμό των ατόμων της που απαντάται στα ύδατα της Κύπρου από 5-6 άτομα που υπήρχαν καταγεγραμμένα το 2009, να ανέρχονται σήμερα στα 19 άτομα. Το γεγονός ότι ανευρέθηκε νεκρό άτομο δεν είναι πρωτοφανές αφού και στο παρελθόν υπήρξαν νεκρά ζώα.

Οι δράσεις προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας αλλά και άλλων θαλάσσιων προστατευόμενων ειδών ξεκίνησαν από το 1971 μέσω του περί Αλιείας Νόμου και Κανονισμούς, πολύ προτού ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ως Κράτος-Μέλος, στα πλαίσια της Οδηγίας των Οικοτόπων (92/43/ΕΟΚ) έχουν ενταχθεί θαλάσσιες περιοχές στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, οι οποίες είναι σημαντικές για τη διατήρηση και προστασία των θαλάσσιων προστατευόμενων ειδών συμπεριλαμβανομένης της Μεσογειακής Φώκιας που αποτελεί είδος προτεραιότητας.

Ανάμεσα στα μέτρα προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, το ΤΑΘΕ έχει αναγνωρίσει τις σημαντικότερες παράκτιες περιοχές για το είδος και έχει πρόσφατα προβεί σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς για καθιέρωση επιπροσθέτων Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών (ΘΠΠ).

Είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος και η κοινωνία  να βρίσκονται σύμμαχοι προς το έργο που επιτελεί το ΤΑΘΕ ως προς την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος. Η παρουσία τέτοιων ειδών προτεραιότητας όπως είναι η Μεσογειακή Φώκια, αποτελεί και απόδειξη της καλής οικολογικής κατάστασης του θαλασσίου περιβάλλοντός μας.