Αρχική Πρόταση Νέο σπάνιο πουλί εμφανίστηκε στη Λεμεσό! (Φωτογραφίες)

Νέο σπάνιο πουλί εμφανίστηκε στη Λεμεσό! (Φωτογραφίες)

curruca deserti

Ένα νέο είδος πουλιού έχει καταγραφεί στο Ακρωτήρι.

 

Η Επιτροπή για τα Σπάνια Πουλιά της Κύπρου επιβεβαίωσε ότι η καταγραφή από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου του Curruca deserti στις 19 Απριλίου πέρυσι, έχει εγκριθεί και το είδος έχει επίσημα προστεθεί στο συστηματικό κατάλογο στην Κύπρο.

Το Curruca deserti είναι παραδοσιακά μη μεταναστευτικό πουλί και είναι γνωστό ότι ζει στις περιοχές αναπαραγωγής της βορειοδυτικής Αφρικής και όχι στο κλίμα της Κύπρου.

Έχοντας αρχικά υποβάλει την καταγραφή πέρυσι, τα ευχάριστα νέα επιβεβαιώθηκαν στον Δρ Θωμά Χατζηκυριάκου, διευθυντή του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου, στα τέλη Απριλίου από την Επιτροπή για τα Σπάνια Πουλιά της Κύπρου και όπως ήταν αναμενόμενο, δηλώνει πολύ ευχαριστημένος με την απόφαση.

Εξηγώντας την προσπάθεια που έγινε για να αναγνωριστεί επίσημα το είδος, είπε: «Tο Curruca deserti καταγράφηκε στα δυτικά της Χερσονήσου όταν εθεάθη να τρέφεται σε χαμηλούς θαμνώνες, κυρίως σε juniperus phoenica και Thymbra capitata. Η παρατήρηση διήρκησε περίπου δύο ώρες, κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν παρατηρήσεις της συμπεριφοράς του και λήφθηκαν φωτογραφίες».

curruca deserti

Το Curruca deserti είναι ένα μικρό πουλί με μήκος 11,5 εκατοστά και αναπαράγεται σε ημί- ερημικές περιοχές από τη Δυτική Σαχάρα μέχρι τη Δυτική Λιβύη.

Ο Δρ Χατζηκυριάκου είπε ότι το πουλί προτιμά «αμμώδεις ερήμους με αραιούς θάμνους και χόρτα. Τρέφετε μέσα σε θάμνους και και σε χόρτα, αλλά και στο έδαφος, κυρίως με μικρά έντομα και λιγότερο με σπόρους και σαρκώδεις καρπούς».

Αναφορικά με τη σημασία της ανακάλυψης, συνέχισε: «Πρόκειται για μια αναπάντεχη πρώτη αναφορά του είδους Curruca deserti για την Κύπρο. Δεν είναι μεταναστευτικό είδος, με την περιοχή εξάπλωσής του στη ΒΔ Αφρική να βρίσκεται περίπου δύο χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Κύπρο. «Παρόλο που η Χερσόνησος Ακρωτηρίου θεωρείται καλά μελετημένη όσον αφορά την πτηνοπανίδα, κανούργια είδη συνεχίζουν να εντοπίζονται, τονίζοντας τη σημασία για περεταίρω έρευνες για τα πουλιά».