Αρχική Πρόταση Νέο τραγούδι για το Καρναβάλι Λεμεσού από την Κρίστιαν Χρίστου!

Νέο τραγούδι για το Καρναβάλι Λεμεσού από την Κρίστιαν Χρίστου!

Η Κρίστιαν Χρίστου, σύζυγος του πρώην δήμαρχου Λεμεσού Αντρέα Χρίστου ξέρει και αγαπά ιδαίτερα το Καρβαλι ως γνήσια Λεμεσιανή.

Μέσα από ένα σημείωμα της μας εξηγεί τους λόγους που την οδήγησαν στη δημιουργία ενός νέου Καρναβαλίστικου Τραγουδιού.

Καρναβάλι Ευτυχίας»
Η ανάγκη δημιουργίας νέων καρναβαλίστικων τραγουδιών με απασχολούσε, από την δεκαετία 1996 -2006 όταν υπηρετούσα ως δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Λεμεσού.

Ο προβληματισμός ξεκινούσε από το γεγονός ότι ενώ παλαιότερα – όπως έλεγε ο Αλέκος Οράτης, γνωστός παράγοντας της Λεμεσού και της χορωδιακής μουσικής – κάθε χρόνο παρουσιάζονταν 2-3 νέα καρναβαλίστικα τραγούδια, τα τελευταία χρόνια αυτό περιορίστηκε σημαντικά.

Έτσι όταν άκουσα πριν πέντε περίπου χρόνια το γνωστό βαλς «Εστουτιαντίνα» του Emile Waldteufel, στο «Carnival de Venice» σε συναυλία του Andre Rieu σφηνώθηκε στο μυαλό μου η ιδέα ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα νέο καρναβαλίστικο τραγούδι.

Ακούοντας επανειλημμένα το ορχηστρικό κομμάτι και βρίσκοντας στο διαδίκτυο πολλές διαφορετικές μουσικές του εκτελέσεις, ενισχυόταν ακόμα περισσότερο η πεποίθηση μου πως είναι κατάλληλο, με ειδική διασκευή, να γίνει ένα ωραίο χορωδιακό για το καρναβαλι.

Την πρώτη βοήθεια για μετουσίωση του ορχηστρικού σε λεμεσιανό άκουσμα, μου είχε δώσει ο ξάδελφος μου μουσικοσυνθέτης Βάσος Αργυρίδης, με διασκευή που έκανε στο πιάνο, ενώ η Ανδρική Τετραφωνία Λεμεσού το παρουσίασε για πρώτη φορά σε καρναβαλίστικη συναυλία πριν τρία περίπου χρόνια.

Μιλώντας με την μουσικό Αντριάνα Σεργίδου, με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου της «Ο άλλος μου εαυτός», της ανέφερα για το τραγούδι και ότι θα ήθελα να γραφτεί κάποια στιγμή σε ψηφιακό δίσκο για να μείνει.
Η Αντριάνα Σεργίδου έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και με πολλή αγάπη και συνέπεια ετοίμασε ενορχήστρωση και χορωδιακή εκδοχή του τραγουδιού.

Οι «Κανταδόροι Λεμεσού», με επικεφαλής τους Γιώργο Παϊση και Χάρη Ψυλλίδη προσφέρθηκαν να κάμουν τις απαραίτητες πρόβες και να το ηχογραφήσουν, κάτι που υλοποιήθηκε μόλις πρόσφατα στο στούντιο του Γιώργου Σύννου.
Ο Ρώμος Κοτσώνης ανέλαβε τη δημιουργία του σχετικού βιντεοκλίπ

Οι στίχοι εκφράζουν το σημερινό Καρναβάλι της πόλης μας όπως εξελίχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες:
Με τον μαζικό του χαρακτήρα και την αναγνώριση του διεθνώς, όπως εύστοχα επεσήμανε το CNN πριν μερικά χρόνια.
Με την οργάνωση μουσικοχορευτικών βραδιών σε πλατείες και δρόμους της πόλης και την αθρόα συμμετοχή ανθρώπων όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικών τάξεων, χωρίς ταμπού και περιορισμούς.

Με την μεταμόρφωση του κέντρου της Λεμεσού, ιδιαίτερα τη Τσικνοπέμπτη, σε ένα μεγάλο πολυχώρο γευστικής και μουσικής πανδαισίας, με τσίκνα, ζιβανία, μουσική, χορό και τραγούδι.
Για την χαρά που ξεκινά και καταλήγει στα μικρά και καθημερινά τα οποία μόνο η Λεμεσός μπορεί να αναγάγει σε Καρναβάλι ευτυχίας.

Ακούστε το στο πιο κάτω βίντεο:

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΕΥΤΥΧΙΑΣ

Καρναβάλι ευτυχίας, της χαράς και της μαγείας
Έχει κλέψει την καρδιά μας, πέρασε τα σύνορά μας
Δεν υπάρχει άλλη πόλη πέρα από τη Λεμεσό
Που να δίνει τόση λάμψη στο κορμί και στο μυαλό

Τραγουδήστε και χορέψτε, ζήστε όμορφα κι ωραία
Πουθενά αλλού δεν βρίσκεις τόσο ζωντανή παρέα

Καρναβάλι ευτυχίας, μουσικές, χοροί, τραγούδια
Να σου φτιάχνουνε το κέφι, μόνο εδώ να ζεις τη μέθη
Δέκα μέρες μες τους δρόμους, διαισκέδαση, βεγγέρες
Ό,τι πεθυμά η ψυχή σου, να χορτάσει η ύπαρξη σου

Καρναβάλι ευτυχίας , μας ζηλεύει όλη η Κύπρος
Τις πλατείες πλημμυρίζουν οι παππούδες και οι νέοι
Τσίκνα γύρω ταξιδεύει και τη μύτη μας χαϊδεύει
Χείμαρρος η ζιβανία, έξω λύπες και ανία

Τραγουδήστε και χορέψτε, ζήστε όμορφα κι ωραία
Πουθενά αλλού δεν βρίσκεις τόσο ζωντανή παρέα

Καρναβάλι ευτυχίας, δύναμης κι επιτυχίας
Παρελάσεις μες την πόλη, μασκαράδες, κανταδόροι
Καρναβάλι σε ζαλίζει, και τρελά σε στροβιλίζει
Το κορμί απογειώνει, σε πετά σ’ελευθερώνει