Αρχική Πρόσωπα Πέτρος Τρύφωνος – «Δεν Φταίω Εγώ»

Πέτρος Τρύφωνος – «Δεν Φταίω Εγώ»

Συνέντευξη με τον Λεμεσιανό καλλιτέχνη Πέτρο Τρύφωνος

 

1. Έχει περάσει ένας χρόνος που μας έχεις απασχολήσει μουσικά. Τι είναι για σένα η μουσική? Και πότε ανακάλυψες την ανάγκη σου αυτή με τη μουσική και το τραγούδι;

Η μουσική για μένα είναι άπειρα πράγματα. Είναι δύσκολο για μένα να προσδιορίσω σε λέξεις τη σημασία της. Είναι πάντως αναγκαία για να ανοίγουν καινούργια μονοπάτια στο μυαλό μου, ούτως ώστε να μπορώ να είμαι δημιουργικός και ταυτόχρονα να την απολαμβάνω. Η μουσική για μένα έχει γένος θηλυκό, ότι κι αν σημαίνει αυτό.

2. Που θες να οδηγήσεις τον ακροατή με τα τραγούδια σου; 

petrostrifonos

Κάθε τραγούδι γεννιέται από προσωπικές εμπειρίες. Έπειτα, μεγαλώνει σε στίχους, μουσική, και ιδέες. Ο σκοπός είναι πάντα προσωπικός, ή απλά μια ουτοπία, ένας φανταστικός κόσμος. Θα νιώθω τυχερός αν κάποτε ο σκοπός γίνει συλλογικός.

3. Παλιά για να φτάσει στα αυτιά του ακροατή ένας καλλιτέχνης περνούσε μέσα από τη δισκογραφική. Πλέον αυτό δεν υπάρχει, αλλά υπάρχουν άλλα μέσα που με τη βοήθεια τους φτάνετε στον κόσμο. Αυτό τελικά βοηθάει ή απλά γίνεται ένας καλλιτεχνικός συνωστισμός;

Εννοείται βοηθάει αρκετά μια ανάρτηση ή μια αναφορά από ένα μοντέρνο μέσο ενημέρωσης για έναν καλλιτέχνη. Όμως, για να βγεις στα ραδιόφωνα και γενικά σε όλα τα μέσα ενημέρωσης με σκοπό την προώθηση της μουσικής είναι εξαιρετικά δύσκολο αφού πρέπει να υπάρχει και η δισκογραφική. Δεν περάσαμε στην φάση όπου οι δισκογραφικές δεν υπάρχουν. Οι δισκογραφικές διαλέγουν τι θα ακούσουμε στο ράδιο το πρωί, κι αν είσαι παθητικός θα ακούς πάντα αυτό που είναι σερβιρισμένο χωρίς να αναζητάς καινούριες μελωδίες.
Γνωρίζω και ο ίδιος αρκετά νέα παιδιά που διψούν να μοιραστούν την μουσική τους στο ευρύτερο κοινό. Δυστυχώς όμως το ευρύτερο κοινό δεν μπορεί να είναι προσβάσιμο για όλους από την στιγμή που η μουσική που προσφέρεται στους πολλούς είναι για να κοιμίζει παρά για να ξυπνά την συνείδηση.

4. Βάζεις ταμπέλες στην μουσική και γενικά στους ανθρώπους;

Οι ταμπέλες είναι κάτι που πάντα προσπαθώ να αποφεύγω. Λόγω της κατανάλωσης και λόγω της μανίας που μας διακατέχει να διαφέρουμε, χρησιμοποιούμε τις ταμπέλες και έπειτα τις υιοθετούμε για να νιώθουμε ότι ανήκουμε και εμείς σε κάποια αγέλη. Στην μουσική δεν χρησιμοποιώ ταμπέλες καθόλου αφού υπάρχει η καλή μουσική, υπάρχει και η κακή.
Στους ανθρώπους απλά εύχομαι να μην υπήρχαν. Δεν χρειάζεται να βάλω τις ταμπέλες εγώ διότι δυστυχώς υπάρχουν και έχουν ριζώσει εδώ και χρόνια στην κοινωνία μας. Υπάρχει ο μπλε, ο κόκκινος, ο κίτρινος. Ταμπέλες δυστυχώς υπάρχουν πολλές.

5. Υπάρχει πηγή έμπνευσης τελικά στο καλλιτέχνη ή απλά μεταφράζεται ως ταλέντο και αν ναι εσένα ποια η πηγή έμπνευσης σου;

Εννοείτε υπάρχει πηγή έμπνευσης και για τον κάθε ένα αυτή η πηγή είναι διαφορετική.
Η έμπνευση μπορεί να τους αγγίξει όλους ανεξαρτήτως ταλέντου. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να την καλωσορίσουμε και να τις επιτρέψουμε να μας προβληματίσει, να μας θέσει αντιμέτωπους με πράγματα αλλιώτικα από αυτά που συνηθίσαμε.
Η δική μου πηγή έμπνευσης και οποιαδήποτε πηγή έμπνευσης δεν οριοθετείτε. Έμπνευση μπορεί να είναι το χρώμα του ουρανού, ή ένας άγνωστος που βρίσκω στο δρόμο. Μια γιαγιά και ένας παππούς που περπατάνε χέρι-χέρι ή μια καταστροφή. Δεν έχει όρια η έμπνευση ούτε είναι για τους λίγους.

6. Να περιμένουμε κι άλλα από τον Πέτρο Τρύφωνος;

Εντός του 2020 θα κυκλοφορήσει το επόμενο τραγούδι που έχω έτοιμο με τίτλο Απορίες. Το καλοκαίρι που έρχεται θα έχω κάποιες ζωντανές εμφανίσεις στην Κύπρο. Στο μεταξύ, η δημιουργία μουσικής συνεχίζεται ευελπιστώντας να την ταιριάξω με στίχους που με εκφράζουν.