Αρχική Τελευταία Νέα Δημάρχος Λεμεσού Ν. Νικολαΐδης: “O Δήμος Λεμεσού παραμένει ο μητροπολιτικός δήμος...

Δημάρχος Λεμεσού Ν. Νικολαΐδης: “O Δήμος Λεμεσού παραμένει ο μητροπολιτικός δήμος της μείζονος Λεμεσού”

Σε δηλώσεις προέβει ο Δήμαρχος Λεμεσού Ν. Νικολαΐδης, μετά την παρουσίαση του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη για τους 17 δήμους που προνοεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ποιοι θα είναι οι 17 νέοι δήμοι – Πως αλλάζει η Λεμεσός

Ο Δήμαρχος λεμεσού αναφέρει τα εξής:

“Σήμερα έγινε ένα σημαντικό εκσυγχρονιστικό βήμα προς το μπρος.

Ο θεσμός της ΤΑ, ένας θεσμός που εδώ και χρόνια λειτουργούσε στη βάση ενός ξεπερασμένου νομοθετικού πλαισίου, αποκτά την προοπτική να έχει τα εφόδια και τις προϋποθέσεις για να διαδραματίσει το ρόλο που μπορεί και πρέπει να έχει σε σύγχρονες κοινωνίες. Σε μια εποχή όπου οι πόλεις και γενικά οι τοπικές αρχές βγαίνουν στο προσκήνιο σε όλη την Ευρώπη με περισσότερες και πιο διευρυμένες αρμοδιότητες, έπρεπε και η Κύπρος να προχωρήσει μπροστά.

Παρ’ όλο που επικεντρώθηκε η συζήτηση στην αριθμητική αναδιάταξη των δήμων, το μείζον θέμα ήταν και είναι οι αρμοδιότητες των δήμων και όχι ποιοι δήμοι συνενώνονται με ποιους. Το θέμα είναι να αποκτήσουν οι τοπικές αρχές την διοικητική ευελιξία και την οικονομική δυνατότητα να αναπτύξουν τους δήμους τους και να εξυπηρετήσουν τον δημότη. Αυτό, κατά την άποψη μου, το ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό το νομοσχέδιο. Ασφαλώς και το θέμα του κρίσιμου μεγέθους των νέων δήμων είναι σημαντικό στο να  μπορέσουν να ανταποκριθούν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα στις νέες ευθύνες και αρμοδιότητες τους.

Σε ότι αφορά τους νέους δήμους της Λεμεσού, είναι κατανοητή η βάση πάνω στην οποία έγινε η πρόταση του Υπουργού. θα μπορούσαν να υπάρξουν ασφαλώς και άλλες προσεγγίσεις στη βάση πιο ενοποιημένων αναπτυξιακών δεδομένων, όμως οι προτεινόμενοι από τον ΥΠΕΣ δήμοι έχουν τις προϋποθέσεις να είναι βιώσιμοι. Ο Δήμος Λεμεσού, με τη συνένωση του με τη Μέσα Γειτονιά παραμένει ο μητροπολιτικός δήμος της μείζονος Λεμεσού, και διατηρεί τις δυνατότητες του να σηκώσει το βάρος και την ευθύνη μιας αναπτυξιακής δυναμικής κρίσιμης όχι μόνο για τη Λεμεσό, αλλά για την Κύπρο ολόκληρη.

Παραμένει να δούμε την ίδια πολιτική βούληση που επέδειξε ο Υπουργός Εσωτερικών και οι Δήμοι και Κοινότητες για προώθηση των μεταρρυθμίσεων και από το Νομοθετικό Σώμα.”

Προηγούμενο άρθροΛεμεσός: Συνελήφθη μεθυσμένη οδηγός η ώρα 10:30 το πρωί με 160μg ένδειξη αλκοόλης
Επόμενο άρθροΑισθητή πτώση της θερμοκρασίας από την Πέμπτη