Αρχική Πρόταση O πράσινος Περίπατος στα Ιστορικά, Θρησκευτικά και Αρχιτεκτονικά Μνημεία στο κέντρο της...

O πράσινος Περίπατος στα Ιστορικά, Θρησκευτικά και Αρχιτεκτονικά Μνημεία στο κέντρο της Λεμεσού

Η Λεμεσός της ανάπτυξης και της ασφάλειας

Η νέα μορφή του ιστορικού κέντρου της Λεμεσού, μέσα από την δημιουργία του Πράσινου Περιπάτου στα Ιστορικά, Θρησκευτικά και Αρχιτεκτονικά Μνημεία και την Ανάπλαση των Όψεων κατά μήκος του Περιπάτου, αποτελεί αποκάλυψη.
Τα απαράμιλλης αισθητικής αρχιτεκτονικά, ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία, (χριστιανικά και μουσουλμανικά) της περιοχής αποκαλύπτονται μέσα από τον περίπατο αυτό, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και τα πολυπολιτισμικά ίχνη της ιστορίας της περιοχής της διά μέσου των αιώνων. Περιοχές και γειτονιές που άλλοτε θεωρούνταν απρόσιτες, σήμερα ο οποιοσδήποτε μπορεί να τις διασχίσει απολαμβάνοντας το πράσινο, ανακαλύπτοντας και εξερευνώντας την πόλη με περισσότερη ευκολία.


Ο πράσινος περίπατος ξεκινάει και συνδέει αρμονικά το κέντρο της πόλης, το Γραμμικό Πάρκο Γαρύλλη, τη Μαρίνα Λεμεσού και το παλιό λιμάνι και περνά μέσα από όλα τα θρησκευτικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία της περιοχής, τα οποία όπου χρειαζόταν ανακαινίστηκαν.

Η όλη διαδρομή έχει δεντροφυτευθεί με είδη από την τοπική χλωρίδα και έχει φωτιστεί με νέας τεχνολογίας φωτισμό που αξιοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιπρόσθετα τμήμα του οδικού δικτύου της πορείας έχει ανακατασκευαστεί με διαπλάτυνση πεζοδρομίων, ανακατασκευή οδοστρώματος, διαμόρφωση πλατεμάτων, προσβάσεις σε ΑμεΑ, διαβάσεις, υπογειοποιήσεις υπηρεσιών, τοπιοτεχνήσεις και άλλο αστικό εξοπλισμό.
Επιπρόσθετα, ανάμεσα στις αλλαγές που έγιναν κατά τη διάρκεια των εργασιών είναι και η Ανάπλαση Όψεων των κτιρίων παράλληλα με τον Πράσινο Περίπατο. Εκεί όπου χρειαζόταν έγιναν οι παρεμβάσεις για αποκατάσταση όψεων των κτιρίων που βρίσκονται στην περιοχή και με αυτό τον τρόπο αναβαθμίστηκε η εικόνα των γειτονιών του κέντρου της πόλης.
Τα δυο έργα του Πράσινου Περιπάτου στα Ιστορικά, Θρησκευτικά και Αρχιτεκτονικά Μνημεία και της Ανάπλασης Όψεων ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο του 2021 με συνολικό κόστος 2 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για έργα ενταγμένα στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη», της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.