Αρχική Πρόταση Ολοκληρώνεται το ερχόμενο Σάββατο το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ – ΚΥΠΡΟΣ...

Ολοκληρώνεται το ερχόμενο Σάββατο το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ – ΚΥΠΡΟΣ 2023

21 – 29 Απριλίου

Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός – Ζήνα Πάλλας, Λευκωσία

Όλα τα ωραία τελειώνουν, αλλά τελειώνουν με τη δυναμική που τους αρμόζει. Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2023 ολοκληρώνεται το Σάββατο 29 Απριλίου στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και ανανεώνει το ραντεβού του για το 2024.

Η αυλαία για φέτος πέφτει στις 8μ.μ. με την προβολή του προτεινόμενου για Όσκαρ και βραβευμένου στις Κάννες φιλοζωικού ύμνου του Jerzy Skolimowski «Eo». Ο πολύπειρος Πολωνός σκηνοθέτης αποτίει φόρο τιμής στον Ρομπέρ Μπρεσόν εξερευνώντας τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός γαϊδάρου.

Ακολουθεί η καθιερωμένη τελετή λήξης, παράλληλα με την απονομή των βραβείων, σε επιμέλεια του Δημήτρη Χειμώνα και της ομάδας Sessions, με παρουσιάστρια την ηθοποιό και περφόρμερ Έλενα Καλλινίκου. Το δρώμενο θα είναι σύντομο και περιεκτικό, στην αισθητική γραμμή που χάραξε η τελετή έναρξης, με στόχο να «θολώσει» το όριο ανάμεσα στο κοινό και το θέαμα.

Η ανακοίνωση των βραβείων, κατά την ετυμηγορία της πενταμελούς διεθνούς κριτικής επιτροπής, αφορά το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Glocal Images. Πρόεδρος της επιτροπής είναι η Γαλλίδα σκηνοθέτρια, Julie Bertuccelli, πλαισιωμένη από τον πράκτορα ταλέντων Georg Georgi (Γερμανία), τον επικεφαλής του τμήματος Generation της Berlinale Sebastian Markt, την επιμελήτρια κινηματογραφικών εκθέσεων του MoMA Sophie Cavoulacos (ΗΠΑ) και την Κύπρια σκηνοθέτρια Γιάννα Αμερικάνου.

Οι οκτώ ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος διεκδικούν το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, το Βραβείο Authorwave και τιμητικές διακρίσεις. Θα ανακοινωθεί, επίσης, το Βραβείο Κοινού, που θα απονεμηθεί στην ταινία που θ’ αναδείξουν οι θεατές με την ψήφο τους ως δημοφιλέστερη.

Μετά την απονομή των βραβείων και την αντιφώνηση από τους βραβευθέντες θ’ ακολουθήσει το απαραίτητο πάρτι λήξης, με μουσικές επιλογές από την Nana.

 

Επιπρόσθετες Πληροφορίες:

Υπότιτλοι:

Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους πρωτότυπους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Είσοδος:

  • €5 εισιτήριο ανά ταινία
  • €30 Κάρτα Φεστιβάλ (για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ)
  • Δωρεάν για φοιτητές με την παρουσίαση της φοιτητικής κάρτας
  • Δωρεάν για μαθητές, στο παιδικό πρόγραμμα
  • Δωρεάν για κατόχους κάρτας ΑμεΑ
  • Όλες οι προβολές, πέραν του παιδικού προγράμματος, είναι για άτομα άνω των 18.