Αρχική Τελευταία Νέα Ομοσπονδία Ασθενών Κύπρου: Συγγενής ηλικιωμένου τον βρήκε δεμένο με σεντόνια σε κρεβάτι...

Ομοσπονδία Ασθενών Κύπρου: Συγγενής ηλικιωμένου τον βρήκε δεμένο με σεντόνια σε κρεβάτι νοσοκομείου

Έντονο προβληματισμό προκαλούν στην Ομοσπονδία Ασθενών Κύπρου οι νέες καταγγελίες, που έγιναν στο Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων Ασθενών από συγγενείς ασθενών, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σε κάποιους θαλάμους των δημόσιων νοσηλευτηρίων, με τον Πρόεδρο της ΟΣΑΚ, Μάριο Κουλούμα, να διαμηνύει εκ νέου πως ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) θα πρέπει να εκσυγχρονίσει και να μεταρρυθμίσει άμεσα τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ο Φιλελεύθερος», το οποίο κάνει λόγο για ασθενείς δεμένους στα κρεβάτια και άλλους που κολλούν κορωνοϊό από επισκέπτες, ο κ. Κουλούμας ανέφερε ότι ενώπιον του Παρατηρητήριου βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα δύο αναφορές, οι οποίες προκάλεσαν έντονη ανησυχία στους οργανωμένους ασθενείς.

Σύμφωνα με τον Μάριο Κουλούμα πρόκειται για μια περίπτωση ηλικιωμένου ασθενή, τον οποίο συγγενής του τον βρήκε δεμένο με σεντόνια σε κρεβάτι νοσηλευτηρίου, ενώ η δεύτερη καταγγελία αφορά ασθενή που κόλλησε κορωνοϊό από επισκέπτες σε θάλαμο νοσηλείας, που δεν φορούσαν προστατευτικές μάσκες.

Κληθείς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα για τις δύο περιπτώσεις, ο Κουλούμας διευκρίνισε στο ΚΥΠΕ πως πρόκειται για αναφορές από συγγενείς ασθενών που έρχονται στο Παρατηρητήριο και ότι η ΟΣΑΚ ζητά από τον ΟΚΥπΥ τη διερεύνησή τους.

«Δεν τις υιοθετούμε, αλλά κατά την άποψη μας, επειδή έρχονται συνεχώς τέτοιες αναφορές, νομίζω ότι πρέπει να μας ανησυχήσει όλους», είπε.

Ερωτηθείς αν οι καταγγελίες αναφέρουν το λόγο, που έχει δεθεί ο συγκεκριμένος ασθενής, ο κ. Κουλούμας είπε ότι «σύμφωνα με τα λεγόμενα των συγγενών του ο ασθενής δέθηκε γιατί ήταν ανήσυχος».

«Δεν είναι δουλειά δική μας να διερευνήσουμε. Δεν έχουμε τέτοια εξουσία. Εμείς απαιτούμε από τον ΟΚΥπΥ, διότι συνεχώς έρχονται κοντά μας τέτοιες αναφορές, να λάβει τα μέτρα του», ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «όταν κάποιος σου λέει ότι πήγα και βρήκα τον συγγενή μου δεμένο με σεντόνια είναι πάρα πολύ ανησυχητικό. Όταν σου λέει ότι η μητέρα μου ήταν μέσα σε ένα θάλαμο χάος, που έμπαιναν μέσα ανεξέλεγκτα συγγενείς άλλων νοσηλευόμενων, χωρίς μάσκες, και στέκονταν γύρω από τα κρεβάτια άλλων ασθενών, που τελικά κόλλησαν κορωνοϊό, αυτά τα πράγματα είναι πολύ ανησυχητικά».

Ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ είπε πως οι συγκεκριμένες αναφορές έχουν ήδη κοινοποιηθεί στον ΟΚΥπΥ, τονίζοντας ότι πρέπει ο Οργανισμός να αρχίσει να εκσυγχρονίζει και να μεταρρυθμίζει τα δημόσια νοσοκομεία.

Γενικό το πρόβλημα της εξυπηρέτησης των ασθενών στα νοσηλευτήρια

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι συνήθως ο ΟΚΥπΥ λέει ότι θα διερευνήσει μια υπόθεση, ωστόσο, πρόσθεσε «τις πιο πολλές φορές οι υποθέσεις δεν καταλήγουν σε συμπεράσματα».

Εξήγησε, ακόμα, ότι για την ΟΣΑΚ «δεν είναι αυτοσκοπός να τιμωρηθεί κάποιος», αλλά σημείωσε πως «μέσα από αυτές τις αναφορές που δεχόμαστε καταδεικνύεται η κατάσταση των νοσηλευτηρίων μας και θα πρέπει ο ΟΚΥπΥ να αρχίσει να μεταρρυθμίζει τα νοσοκομεία».

Περαιτέρω, ανέφερε πως «είναι γενικό το πρόβλημα της εξυπηρέτησης των ασθενών στα νοσηλευτήρια», προσθέτοντας πως «ο ΟΚΥπΥ πρέπει να δει συνολικά την οργάνωση των νοσοκομείων».

Συμπλήρωσε ότι «συνεχίζονται πρακτικές και συμπεριφορές στα νοσοκομεία, που ίσχυαν από παλιά», για να σημειώσει πως «δεν αναφερόμαστε σε ένα Οργανισμό, στον οποίο λειτουργούν όλα τέλεια».

Πηγή: ΚΥΠΕ