Αρχική Τελευταία Νέα Παράλληλες Πόλεις | Parallel Cities – theYard.Residency.17 by mesh spatial design studio

Παράλληλες Πόλεις | Parallel Cities – theYard.Residency.17 by mesh spatial design studio

Residency – visual art | διαδραστική εγκατάσταση

Παράλληλες Πόλεις | Parallel Cities

ΣυντελεστέςAρχιτέκτονας/καλλιτέχνης- Aντώνης ΣτυλιανούΑρχιτέκτονας/urban designer – Αντρέας Παπαλλάς

MέντοραςΈλενα Κοτασβίλι

Πληροφορίες – 99 209751Διάρκεια φιλοξενίας – 5 μέρες

Πότε02/02/17 20:00 Πέμπτη (ιδιωτική προβολή/παρουσίαση)03/02/17 19:30 Παρασκευή (ανοιχτό για το κοινό)ΠούΠαλιό Ξυδάδικο, Γενεθλίου Μιτέλλα 34, Λεμεσός

Το Parallel Cities είναι μια διαδραστική εγκατάσταση, η οποία έχει ως σκοπό τον προβληματισμό και την δημιουργία διαλόγου γύρω από την ανάπτυξη της Λεμεσού την τελευταία δεκαετία.

Το Παλιό Ξυδάδικο χωρίζεται έτσι ώστε να δημιουργηθούν δύο χώροι, οι οποίοι χαρακτηρίζουν τα δύο τμήματα της εγκατάστασης, παρέχοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να επιλέξουν μεταξύ ανάπτυξης ή διατήρησης της πόλης.

Το κάθε δωμάτιο περιλαμβάνει πληροφορίες υπέρ της ανάπτυξης ή της διατήρησης, ενώ οι ζωντανές εικόνες των επισκεπτών στο κάθε δωμάτιο που προβάλλονται από το διπλανό δωμάτιο, συσκοτίζουν τις εικόνες και τις πληροφορίες.

Έτσι, η εγκατάσταση δημιουργεί μια συνδεόμενη προσέγγιση προς την πόλη της κατασκευής και της ανάπτυξης σε σχέση με την πόλη της αποκατάστασης και συντήρησης, συνεχίζοντας μια συζήτηση όπου οι πληροφορίες μπορεί να κρύβονται ή να αποκαλύπτονται ανάλογα με τους επισκέπτες-υποστηρικτές της μιας ή της άλλης πλευράς.

Η εγκατάσταση χρησιμοποιεί σύγχρονα μέσα προβολής και χαρτογράφησης, εστιάζοντας στο ερώτημα κατά πόσον οι νέες αναπτύξεις στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού έχουν βελτιώσει την πόλη ή έχουν επισκιάσει τον πολιτισμό και την ιστορία της.

mesh spatial design studio

Το mesh spatial design studio είναι η πρόσφατη συνεργασία μεταξύ του αρχιτέκτονα και καλλιτέχνη Αντώνη Στυλιανού και αρχιτέκτονα και urban designer Ανδρέα Παπαλλά.

Η συνεργασία προέκυψε μετά τον Φεβρουάριο του 2016, όταν ο Αντώνης ασκούσε την αρχιτεκτονική και παράλληλα δίδασκε στο Cyprus Academy of Art στη Λεμεσό και ο Ανδρέας τελείωνε το Master του στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Το έναυσμα αυτής της συνεργασίας αποτέλεσε η πρόταση των δύο νέων αρχιτεκτόνων για την Κυπριακή συμμετοχή στη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας το 2016 με τίτλο «emergent marginalia».

Το «emergent marginalia» είναι μια διαδραστική εγκατάσταση που αγγίζει θέματα αρχιτεκτονικής τυπολογίας στην Κύπρο με βάση τη μεταφορά πληθυσμών εντός και εκτός του νησιού, η οποία πέτυχε να εισέλθει στο shortlist των υποψηφιοτήτων για την Κυπριακή συμμετοχή.

Λίγους μήνες αργότερα οι δύο νέοι ξανασυναντήθηκαν, ιδρύοντας το mesh spatial design studio με στόχο την έρευνα και πρόκληση ιδεών και ορισμών ταυτότητας, πεποιθήσεων και προκαταλήψεων μέσω της αρμονικής συνύπαρξης και χρήσης σχεδιασμού και σύγχρονης τεχνολογίας.

[email protected]

image