Αρχική Τελευταία Νέα Παρουσίαση του αντιπλημμυρικού έργου του κέντρου της Λεμεσού από το ΣΑΛΑ

Παρουσίαση του αντιπλημμυρικού έργου του κέντρου της Λεμεσού από το ΣΑΛΑ

Το εδώ και πολλά χρόνια αναμενόμενο Αντιπλημμυρικό Έργο του Κέντρου της Λεμεσού προκηρύχθηκε από το ΣΑΛΑ και παρουσιάστηκε δημόσια στο κοινό της Λεμεσού από τον Πρόεδρο του ΣΑΛΑ, Δήμαρχο Λεμεσού κ. Νίκο Νικολαΐδη και τον Γενικό Διευθυντή κ. Γιάννη Τσουλόφτα, την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021 στο Εμπορικό Κέντρο ΑΓΟΡΑ, στο κέντρο της Λεμεσού.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν Βουλευτές, Δήμαρχοι, μέλη και στελέχη του Συμβουλίου, κρατικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι φορέων και αρχών της πόλης και εκπρόσωποι των μέσων μαζικής επικοινωνίας.

Στον χώρο της εκδήλωσης υπήρχε έκθεση ιστορικών φωτογραφιών από πλημμύρες που ταλαιπώρησαν την πόλη εδώ και πολλά χρόνια και προβλήθηκε το  «Χρονογράφημα» του ΡΙΚ για την ιστορία των πλημμυρών στο Κέντρο της Λεμεσού, καθώς και σύντομο φιλμάκι του ΣΑΛΑ σχετικό με το Έργο.

Στόχος του έργου αυτού είναι να προστατεύσει από τις πλημμύρες την περιοχή του Μεσαιωνικού Κάστρου και την σημαντικότερη εμπορική οδό της πόλης, την Οδό Ανεξαρτησίας.

Με το έργο αυτό κλείνει το μεγάλο κενό της ελλιπούς αντιπλημμυρικής προστασίας, που ταλαιπωρεί τους κατοίκους και εμπορευόμενους του κέντρου της πόλης εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Η γεωμορφολογία του εδάφους και ο τρόπος που είναι πολεοδομικά δομημένη η Λεμεσός, με κύριες οδικές αρτηρίες να ξεκινούν από τις βορειότερες περιοχές και να κατηφορίζουν νοτιότερα προς το κέντρο της πόλης, οδηγούν μεγάλες ποσότητες βρόχινου νερού στο ιστορικό κέντρο, ιδιαίτερα στην περιοχή του Μεσαιωνικού Κάστρου και στην περιοχή της εμπορικής Οδού Ανεξαρτησίας, οι οποίες εύκολα πλημμυρίζουν.

Το Αντιπλημμυρικό Έργο του Κέντρου της Λεμεσού προνοεί την κατασκευή τριών μεγάλων οχετών ομβρίων, συνολικού μήκους πέραν των τεσσάρων χιλιομέτρων, για διοχέτευση του βρόχινου νερού προς την κοίτη του Ποταμού Γαρίλλη, ώστε να φράσσεται η πορεία του νερού προς το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Πρόκειται για ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο αφού περιλαμβάνει εκτεταμένες εκσκαφές σε συνολικά 27 οδούς στο κέντρο της πόλης, πολλές από τις οποίες είναι κύριες οδοί με πυκνή τροχαία κίνηση και αυξημένη εμπορική δραστηριότητα, και κάτω από τις οποίες υπάρχουν πολλές υπηρεσίες και υπόγεια δίκτυα, όπως το δίκτυο της Αρχής Ηλεκτρισμού, της CyTA, το δίκτυο υδροδότησης του κέντρου της πόλης και το δίκτυο λυμάτων του ΣΑΛΑ.

Κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια από το ΣΑΛΑ ώστε να υπάρξει ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας προς τους περίοικους και τους διερχόμενους, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίζεται η αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα του δικτύου.

Λόγω της σημαντικότητας του έργου αυτού και της αδήριτης ανάγκης για μείωση της διάρκειας των εκσκαφών σε κύριες εμπορικές οδούς, και της συνεπαγόμενης οχληρίας και ταλαιπωρίας προς τα επηρεαζόμενα παρόδια υποστατικά, οι Όροι του Διαγωνισμού έχουν μια σημαντική καινοτομία, εφόσον καθορίζουν στενά χρονικά περιθώρια για εργασίες σε συγκεκριμένες εμπορικές οδούς, που ουσιαστικά επιβάλλουν στον εργολάβο την εργασία με εκτεταμένο ωράριο, δηλαδή μέχρι αργά το βράδυ και κατά τα σαββατοκύριακα.

Επίσης, επειδή οι εκσκαφές θα γίνουν σε μια αρχαιολογικά ευαίσθητη περιοχή, προνοείται η εργοδότηση Αρχαιολόγου κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, για προστασία και τάχιστη αξιολόγηση αρχαιολογικών ευρημάτων, ώστε και οι αρχαιότητες μας να προστατεύονται και οι εργασίες να συνεχίζονται απρόσκοπτα.

Το Έργο, συνολικού προϋπολογισμού 7 εκατομμυρίων ευρώ προκηρύχθηκε στην ιστοσελίδα του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας στις 16 Ιουνίου 2021, τελευταία ημερομηνία υποβολής των προσφορών έχει καθοριστεί η 2α Αυγούστου 2021, και εκτός απροόπτου, η Σύμβαση για το Κατασκευαστικό Συμβόλαιο αναμένεται να υπογραφεί εντός του 2021. Οι εργασίες προγραμματίζεται να διαρκέσουν 20 μήνες.

Πέραν του Αντιπλημμυρικού Έργου του Κέντρου της Λεμεσού, βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη οι κατασκευαστικές εργασίες για το Αντιπλημμυρικό Έργο της Μείζονος Λεμεσού, ένα έργο αξίας πέραν των 20 εκατομμυρίων ευρώ, που εκτείνεται σε πέντε Δήμους της Μείζονος Λεμεσού, και προνοεί κατασκευή ενός εκτεταμένου δικτύου Ομβρίων συνολικού μήκους πέραν των 20 χιλιομέτρων.

Με την ολοκλήρωση των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων που έχει προγραμματίσει και υλοποιεί ήδη το ΣΑΛΑ αναμένεται να δοθεί ένα τέλος στο μεγάλο πρόβλημα των πλημμυρών που ταλαιπωρούν τη Λεμεσό εδώ και πολλούς αιώνες.