Αρχική Τελευταία Νέα Πάτρα: “Όλα από την αρχή” για τους ιατροδικαστές – Ψάχνουν για δηλητήριο...

Πάτρα: “Όλα από την αρχή” για τους ιατροδικαστές – Ψάχνουν για δηλητήριο στη Μαλένα και ασφυξία στην Ιριδα

“Όλα από την αρχή”, γίνονται από τους ιατροδικαστές Νίκο Καρακούκη και Νίκο Καλόγρηα, στο πλαίσιο διερεύνησης των συνθηκών και αιτιών θανάτων των δύο παιδιών. Οι έμπειροι ιατροδικαστές, όπως επισημαίνουν δικαστικές πηγές, δεν λαμβάνουν υπόψιν τους τις παλιές ιατροδικαστικές εκθέσεις. Έχουν ξεκινήσει εκ νέου τους εργαστηριακούς ελέγχους, με τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις από τα πλακίδια οργάνων των δύο παιδιών, ανεπηρέαστοι από φήμες, δημοσιεύματα, τηλεοπτικές εμφανίσεις “ειδικών”. Στόχος, να μην γίνουν λάθη, που δεν αποκλείεται να έχουν γίνει το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Αυτό που “ενδιαφέρει είναι να βρεθεί η αλήθεια”, αναφέρουν χαρακτηριστικά δικαστικές και αστυνομικές πηγές.

Στο μεταξύ ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αντώνης Ελευθεριάνος, στην προκαταρκτική έρευνα που έχει αναθέσει στους αξιωματικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, επισημαίνει τις απαραίτητες ενέργειες που θέλει να γίνουν, χωρίς όμως να δεσμεύει τους αστυνομικούς να “ανοίξουν” την έρευνα στην περίπτωση που προκύπτουν νέα στοιχεία για τις συνθήκες θανάτων των δύο παιδιών.

Το συκώτι και τα νεφρά της Μαλένας βρίσκονται ήδη στο παθολογοανατομικό εργαστήριο. Εκεί γίνονται εξειδικευμένες ιστολογικές και κυρίως τοξικολογικές εξετάσεις. Στο πρώτο στάδιο της νεκροψίας-νεκροτομής είχε διαπιστωθεί μεταξύ άλλων εκτεταμένη εκφύλιση στο συκώτι και ήπιες παρεγχυματώδεις αλλοιώσεις νεφρού, ευρήματα που θα επανεξεταστούν, καθώς τέτοια εμφανίζονται και σε περιπτώσεις χορήγησης τοξικής ουσίας ή δηλητηρίου.

Οι ιστολογικές εξετάσεις που είχαν γίνει στην Μαλένα, μετά τον θάνατό της, ανέδειξαν δύο ευρήματα, και συγκεκριμένα αλλοιώσεις σε νεφρά και συκώτι, οι οποίες μπορούν να προέλθουν από τοξική δράση φαρμάκου ή δηλητήριο. Σε περίπτωση που οι παθολογοανατόμοι, οι οποίοι προβαίνουν σε νέες ιστολογικές εξετάσεις, έχουν ενδείξεις τοξικής ουσίας, τότε με νέο και σύγχρονο εξοπλισμό, θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν την χρησιμοποίηση θανατηφόρας ουσίας στην Μαλένα. Αν υπάρχει ένα εύρημα που επηρεάζει ένα όργανο, υπάρχει η τεχνολογία αναζήτησης η οποία έχει την δυνατότητα εντοπισμού της ουσίας που μπορεί χορηγήθηκε από εξωγενή παράγοντα.

Νέος κύκλος ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων διενεργείται και στην περίπτωση της Ίριδας, όμως οι επιστήμονες που διερευνούν τα αίτια θανάτου, εκτιμούν ότι το 6 μηνών βρέφος έχασε τη ζωή του από ασφυξία. Περισσότερα στοιχεία ενδεχομένως να προκύψουν από την εργαστηριακή επανεξέταση, στο πανάκι που βρέθηκε στην κούνια της Ίριδας, το οποίο παραδόθηκε στους αστυνομικούς από την αδερφή της Ρούλας Πισπιρίγκου, μία μέρα μετά τον θάνατό του παιδιού.