Αρχική Από το Παρελθόν Πως πήραν οι Πλάτρες το όνομα τους;

Πως πήραν οι Πλάτρες το όνομα τους;

Ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά θέρετρα της Κύπρου, είναι το χωριό Πλάτρες.

 

Οι Πλάτρες είναι πολύ παλιό χωριό, καθώς αναφέρεται ανάμεσα στα 119 χωριά της Επαρχίας Λεμεσού, τα οποία υπήρχαν την εποχή των Λουζινιανών (Φραγκοκρατία, 1192-1489 μ.χ.) και των Ενετών (1489-1571 μ.χ.). Υπάρχουν τρεις εκδοχές για την ετυμολογία του ονόματος των Πλατρών.

Α) Ότι η Πλάτρα και στον πληθυντικό οι Πλάτρες, πήρε την ονομασία της από την λέξη “πλάτρα” (πράτρια), που σημαίνει αυτή που υφαίνει.

Β) Υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες ότι οι Πλάτρες ήταν φέουδο επί Φραγκοκρατίας και έφερε αυτό το όνομα από τότε. Στην Γαλλική γλώσσα υπάρχει η λέξη “πλάτρε-ς”, που μεταφράζεται στα ελληνικά σε λευκός, γύψος κ.α. Λέγεται ότι επί Φραγκοκρατίας στη νότια πλευρά του Τροόδους, πάνω από τις σημερινές Πλάτρες, υπήρχε Φράγκικο Μοναστήρι, που οι μοναχοί του ήταν ντυμένοι στα άσπρα και ονομάζονταν “Πλάτραι”.

Γ) Το χωριό πήρε την ονομασία του από την λέξη “πλάτσα”, που μετά έγινε Πλάτρα και ακολούθως Πλάτρες (στον πληθυντικό). Σήμερα οι Πλάτρες έχουν 250 μόνιμους κατοίκους που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα τον Αύγουστο αυξάνονται μέχρι τις 10000.

Πηγή: Mentality10.com