Αρχική Τελευταία Νέα Πόσα θα κοστίσει το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι για φέτος σύμφωνα με τον Σύνδεσμο...

Πόσα θα κοστίσει το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι για φέτος σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Καταναλωτών

Μεταξύ €105 – €167 υπολογίζεται το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για μια τετραμελή οικογένεια, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών από τις 12 μέχρι 19 Δεκεμβρίου 2019 σε Λευκωσία και Πάφο. 

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, το συνολικό κόστος ενός οικονομικού τραπεζιού για μια τετραμελή οικογένεια στη Λευκωσία υπολογίζεται στα €105 ευρώ και για μια εξαμελή οικογένεια €147 ευρώ. Στην Πάφο το κόστος υπολογίζεται στα €114 και €160 αντίστοιχα. Σε σύγκριση με την Πάφο διαπιστώνεται ότι στη Λευκωσία το κόστος του τραπεζιού είναι ελαφρώς χαμηλότερο.   

Το συνολικό κόστος ενός πλούσιου τραπεζιού για μια τετραμελή οικογένεια στη Λευκωσία υπολογίζεται στα €154 ευρώ και για την εξαμελή οικογένεια €224 ευρώ. Στην Πάφο το κόστος υπολογίζεται στα €167 και €237 αντίστοιχα. Σε σύγκριση με την Πάφο διαπιστώνεται ότι στη Λευκωσία το κόστος του τραπεζιού είναι ελαφρώς χαμηλότερο.
 
 Δεν παρατηρήθηκαν αυξήσεις στα προϊόντα της έρευνας από τις 12 Δεκεμβρίου μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου που διάρκεσε η έρευνα. Οι μόνες τιμές που αναμένεται ότι πιθανόν να διαφοροποιηθούν μέχρι τα Χριστούγεννα είναι οι τιμές των λαχανικών. Στα φρούτα δεν αναμένονται αισθητές διαφοροποιήσεις.
 
Για το 2019, σε σύγκριση με το 2018, παρατηρήθηκαν σημαντικές αυξήσεις στις τομάτες και αγγουράκια, στα αμνοερίφια τα χοιρινά κρέατα και στα μήλα. Σημαντικές μειώσεις παρατηρήθηκαν στις πατάτες και τα κρεμμύδια. Επίσης, σημαντικές αυξήσεις και μειώσεις παρατηρήθηκαν στα χριστουγεννιάτικα εδέσματα, αλλά επειδή τα είδη αυτά μπορούν να διαφέρουν αισθητά από την άποψη των υλικών που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τους, δεν μπορεί να θεωρηθεί η σύγκρισή τους αξιόπιστη.
 
Αριθμός ειδών που περιλάμβανε η έρευνα προσφέρονταν σε τιμές προσφοράς. Οι τιμές προσφοράς διατηρήθηκαν από την αρχή της έρευνας μέχρι το τέλος της και γι’ αυτό και λήφθηκαν υπόψη στο κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού ως είχαν.
 
Έγιναν συνολικά τρεις τιμοληψίες λιανικών τιμών. Τα σημεία πώλησης απ’ όπου λήφθηκαν οι τιμές, ήταν τέσσερις μεγαλύτερες υπεραγορές στη Λευκωσία, δυο μικρότερες υπεραγορές και ένα συνοικιακό κατάστημα. Σημειώνεται ότι η έρευνα κάλυψε μόνο τη Λευκωσία και την Πάφο και περιλάμβανε συνολικά 35 είδη τροφίμων και ποτών.

Στο κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού λήφθηκαν υπόψη και οι αναγκαίες ποσότητες κάθε είδους που συνήθως χρειάζεται μια τετραμελής και μια εξαμελής οικογένεια. Ένα επιπρόσθετο κόστος 5% στο σύνολο του κόστους προστέθηκε για τα διάφορα συμπληρωματικά είδη που χρειάζονται στο τραπέζι, όπως, νερό, λεμόνια, αλάτι, λάδι, ξύδι, χαρτοπετσέτες κ.ά. Λεπτομερείς πληροφορίες και αναλυτικά στοιχεία, φαίνονται στους αναλυτικούς πίνακες που επισυνάπτονται.

cache_876x3000_Analog_medium_234265_242894_20122019.jpg
cache_876x3000_Analog_medium_234266_175552_20122019.jpg
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Προηγούμενο άρθροΕπανήρχισαν οι έρευνες για να βρουν τον 85χρονο Δημήτρη Γρηγορίου
Επόμενο άρθροHans & Gretel και στην Λεμεσό!