Αρχική Εκδηλώσεις Οι Μουσικές του Κόσμου επιστρέφουν και φέτος στο Rialto Open Air!

Οι Μουσικές του Κόσμου επιστρέφουν και φέτος στο Rialto Open Air!

Το Θέατρο Ριάλτο προσαρμόζεται στις καιρικές συνθήκες, βγαίνει έξω και μετατρέπεται ξανά σε Rialto Open Air. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στάθμευσης της ΣΕΚ, πίσω από το Θέατρο, στήνεται για μια ακόμη χρονιά η σκηνή του Cyprus Rialto World Music Festival, έτοιμη να υποδεκτεί κάτω από τα άστρα, σχήματα και μουσικούς που ασχολούνται με τις Μουσικές του Κόσμου.

Το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ συνεχίζει, όπως και τα τελευταία χρόνια, να εστιάζει σε σχήματα αλλά και σε μουσικούς που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, δίνοντας τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν στο κοινό τη νεότερη δουλειά τους. Τα έξι σχήματα που έχουν επιλεγεί μέσα από μια ανοικτή πρόσκληση υποβολής αιτήσεων, θα παρουσιάσουν μουσικές που μπλέκονται ανάμεσα στους ρυθμούς τα χρώματα και τους ήχους. Μουσικές όπου το παραδοσιακό στοιχείο συναντά την τζαζ, το φλαμέγκο, τους ήχους της Ανατολής και της Μεσογείου, δίνοντας την ευκαιρία στους ντόπιους αλλά και επισκέπτες της Κύπρου να εκτιμήσουν μουσικές λιγότερο γνωστές, αλλά αναγνωρίσιμες και συναρπαστικές. Στο πλαίσιο του Rialto World Music, πραγματοποιείται για 10η συνεχή χρονιά, o πετυχημένος θεσμός του Rialto Residency, που μετά την περσινή πετυχημένη έκδοση, η οποία έγινε αποκλειστικά για παιδιά, συνεχίζει και φέτος στο ίδιο μοτίβο στην σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο.

Την έναρξη του Φεστιβάλ θα κάνουν στις 17 Ιουλίου τα Choral Chrossroads 2022 που φιλοξενεί η Π.Κ. Επιλογή. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, χορωδοί από Ιορδανία, Λίβανο, Ελλάδα, Σερβία και Κύπρο συναντιώνται και δημιουργούν μια κοινή χορωδία κι ένα πρωτότυπο πρόγραμμα που συνδυάζει τη μουσική παράδοση των χωρών τους. Ακολουθεί στις 21 Ιουλίου το Ιδαίον Project. Οι μουσικοί του project καταδύονται στο άχρονο σπήλαιο της κρητικής μουσικής ανασύροντας πρωτότυπες συνθέσεις που εκκινούν από τα ηχοχρώματα της Μεσογείου και εκτείνονται μέχρι το flamenco, το funk, το prog rock, το stoner και το power metal.

Η συνέχεια έρχεται με τους Μπλουνεφέ (Blunefé) στις 22 Ιουλίου. Αντλώντας στοιχεία από τα Blues, την Jazz και τις μουσικές παραδόσεις της Αν. Μεσογείου το σχήμα προτείνει ένα ηχητικό αποτέλεσμα που ισορροπεί Δύση και  Ανατολή, όπως ακριβώς δένει το αλμυρό με το γλυκό στο ανατολίτικο γλυκό Künefe.

Ακολουθεί στις 25 Ιουλίου το Wanderlust Andria Antoniou & friends. Μια παράσταση που συνδυάζει μουσική, χορό και αφήγηση. Ένα δημιουργικό πρότζεκτ που διερευνά τα συστατικά της μουσικής ταυτότητας διαφόρων πολιτισμών και που ταυτόχρονα φέρνει στην επιφάνεια αυτά που ενώνουν όλους τους ανθρώπους.

Το Kάλεσμα που ακολουθεί στις 27 Ιουλίου είναι ένα νεοσύστατο φωνητικό σύνολο που ασχολείται με τις μουσικές παραδόσεις Κύπρου και Ελλάδας, καθώς και με προσωπικές, αυθεντικές συνθέσεις, στοχεύοντας στη γεφύρωση των επιτόπιων παραδόσεων με τη σύγχρονη δημιουργία.

Το Φεστιβάλ κλείνει δυναμικά στις 28 Ιουλίου με τη συναυλία Batukinio και φίλοι . Η γνωστή ομάδα κρουστών Batukinio  συνεργάζεται με έξι καταξιωμένους μουσικούς και μια υπέροχη φωνή και παρουσιάζει μια πρωτότυπη και αυθεντική μουσική παράσταση με γνωστά ανά το παγκόσμιο μουσικά κομμάτια.

Στις 23 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το 10o RIALTO Residency που όπως και πέρσι περιλαμβάνει ένα μουσικό εργαστήρι για παιδιά. Η μουσικός Ελεονώρα Ρούσου καλεί τους μικρούς μας φίλους να εξερευνήσουν μαζί της τον κόσμο της μουσικής δημιουργίας σε ένα δίωρο γεμάτο τραγούδι και παιχνίδια από τις 10.00 μέχρι τις 12.00 στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο. Δωρεάν συμμετοχή. Για παιδιά 8 – 14 χρόνων.

Το Φεστιβάλ τιμάται με το EFFE label 2022 -2023 (Europe for Festivals, Festivals for Europe)

Χορηγοί: Κυπριακή Δημοκρατία, ΟΠΑΠ, ΣΕΚ, Medochemie, Fameline Holding Group, Trust Insurance Cyprus, KPMG, In Prima.

Συνεργασία: Οργανισμός Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων – Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη.

Τεχνική Υποστήριξη: Event Pro

Χορηγοί Επικοινωνίας: Η Καθημερινή, ΡΙΚ, Κανάλι 6, Εφημερίδα Λεμεσός, Limassol Today

 

17th Cyprus Rialto World Music Festival 17 – 28 Ιουλίου 2022

@Πάρκινγκ ΣΕΚ (πίσω από Θέατρο Ριάλτο) στις 21:00

Εισιτήρια: € 5 (Ελεύθερη είσοδος για μουσικούς, μαθητές & φοιτητές)

Πληροφορίες / Ταμείο: 77 77 77 45 www.rialto.com.cy, Rialto App