Αρχική Τελευταία Νέα Σημαντική αύξηση στις τιμές αγοράς και ενοικίασης διαμερισμάτων – Η εκτίμηση για...

Σημαντική αύξηση στις τιμές αγοράς και ενοικίασης διαμερισμάτων – Η εκτίμηση για το 2023

Μεγάλη αύξηση στις τιμές αγοράς και στα ενοίκια των διαμερισμάτων (+9,9% και +18,2% αντίστοιχα) δείχνει έρευνα της Ask WiRE για το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Συγκεκριμένα, το 4ο τρίμηνο του 2022 οι τιμές πώλησης των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 9,9% για τα διαμερίσματα, 1% για τις κατοικίες, 0,3% για τα γραφεία, 4,7% για τα παραθεριστικά διαμερίσματα και 0,9% για τις εξοχικές κατοικίες. Αντίθετα, οι τιμές μειώθηκαν κατά 1,4% για τα εμπορικά ακίνητα και 3,7% για τις αποθήκες. Η Λευκωσία ξεχωρίζει από τις επαρχίες, καθώς οι τιμές πώλησης των διαμερισμάτων συνεχίζουν να αυξάνονται από το 2021 (+2,5% το 4ο τρίμηνο του 2022).

Την ίδια ώρα, οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν κατά 18,2% για τα διαμερίσματα, 11,6% για τα σπίτια, 0,9% για τα εμπορικά, 6,3% για γραφεία, 16,9% για τα εξοχικά διαμερίσματα και 12,8% για τις εξοχικές κατοικίες, ενώ μειώθηκαν κατά 0,4% για τις αποθήκες. Η Πάφος ξεχωρίζει από τις επαρχίες, καθώς το ενοίκιο εξοχικών διαμερισμάτων και εξοχικών κατοικιών παρουσίασαν σημαντική αύξηση για άλλο ένα τρίμηνο (+5% και +11,8% το 4ο τρίμηνο του 2022).

Σε τριμηνιαία βάση (το 4ο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο) οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 1,6% για τα διαμερίσματα, 0,1% για τις κατοικίες, 0,4% για τα γραφεία, ενώ παρέμειναν σταθερές για τα εμπορικά ακίνητα και τις αποθήκες. Όσον αφορά τα εξοχικά διαμερίσματα και τις εξοχικές κατοικίες, οι τιμές πωλήσεων αυξήθηκαν κατά 1,9% και 0,4%, αντίστοιχα.

Επίσης, σε τριμηνιαία βάση οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν κατά 2,7% για τα διαμερίσματα, 1,1% για τις κατοικίες, 1,7% για τα εμπορικά, 0,8% για τα γραφεία, ενώ παρέμειναν σταθερές για τις αποθήκες. Όσον αφορά τα εξοχικά διαμερίσματα και τις εξοχικές κατοικίες, οι αξίες ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 3,6% και 5,9% αντίστοιχα.

Ο Παύλος Λοΐζου, διευθύνων σύμβουλος της Ask WiRE, ανέφερε ότι σημειώθηκε επιβράδυνση της ζήτησης το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και σταθεροποίηση των τιμών στη Λευκωσία και τη Λεμεσό, κυρίως λόγω της διάβρωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών λόγω του πληθωρισμού καθώς και της αύξησης των επιτοκίων.

«Για το 2023 αναμένουμε ότι οι τιμές των οικιστικών ακινήτων θα παραμείνουν σε γενικές γραμμές σταθερές, αν και με επιβράδυνση της ζήτησης και μικρότερο όγκο συναλλαγών, ενώ τα εμπορικά ακίνητα θα αντιμετωπίσουν διάφορες προκλήσεις, με τη ζήτηση των επενδυτών να παραμένει σχετικά χαμηλή», πρόσθεσε.

Εκτίμηση για 2023
Ο Παύλος Λοΐζου, διευθύνων σύμβουλος της Ask WiRE, εκτίμησε ότι το 2023 οι τιμές των οικιστικών ακινήτων θα παραμείνουν σε γενικές γραμμές σταθερές, αν και με επιβράδυνση της ζήτησης και μικρότερο όγκο συναλλαγών.