Αρχική Τελευταία Νέα Στο παρά πέντε αποφεύχθηκε νέα αναταραχή στο λιμάνι Λεμεσού

Στο παρά πέντε αποφεύχθηκε νέα αναταραχή στο λιμάνι Λεμεσού

Πίστωση χρόνου έδωσαν οι λιμενεργάτες για το καθεστώς εργασίας τους… 


Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αποφάσισαν να προσέλθουν οι λιμενεργάτες στο λιμάνι Λεμεσού, δίνοντας πίστωση χρόνου, μέχρι τις 31 Μαρτίου, ώστε να ξεκαθαρίσει το καθεστώς εργασίας τους στο τερματικό γενικού φορτίου, που διαχειρίζεται η DP World Limassol, η οποία διεκδικεί την ευθύνη των φορτοεκφορτώσεων στο χερσαίο χώρο.

Η απόφαση λήφθηκε μετά από έκτακτη Γενική τους Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής, στα γραφεία της ΣΕΚ Λεμεσού, και της οποίας είχε προηγηθεί σύσκεψη υπό την προεδρία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Αλέκου Μιχαηλίδη, ο οποίος κατέθεσε μεσολαβητική πρόταση.

Το πρόβλημα παρουσιάστηκε όταν η διαχειρίστρια εταιρεία τους ενημέρωσε πως, με βάση τη συμφωνία, οι λιμενεργάτες θα περιορίζονταν στις φορτοεκφορτώσεις στα πλοία, ενώ η ίδια η DP World θα αναλάμβανε τις φορτοεκφορτώσεις στο χερσαίο χώρο, που στο προηγούμενο καθεστώς βρισκόταν κατά 50% υπό την ευθύνη των λιμενεργατών και κατά 50% των αχθοφόρων (που πλέον δεν υφίστανται).

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους αχθοφόρους, θα αποτελέσει πλήγμα για τους ίδιους, καθώς θα μειωθεί σημαντικά το μεροκάματο τους, σε σημείο που κάποιοι να κινδυνεύουν να μείνουν και χωρίς εργασία. Μετά από μια τρίωρη διαδικασία που κράτησε μέχρι τις 21:00, οι λιμενεργάτες αποφάσισαν με μυστική ψηφοφορία, (51 υπέρ, 21 κατά και ένα λευκό) να αποδεχθούν την πρόταση που υποβλήθηκε και η οποία προβλέπει, μέχρι τις 31 Μαρτίου, τη διεκπεραίωση των εργασιών στο χερσαίο χώρο, κατά 50% από τους ίδιους και κατά 50% από την DP World.

Μέχρι τότε το θέμα θα απασχολήσει διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με τις συντεχνίες των λιμενεργατών να στηρίζουν τη θέση τους στις πρόνοιες της Νομοθεσίας, ενώ αναμένεται να ζητήσουν και σχετική γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, ο ΓΓ της Ομοσπονδίας Μεταφορών της ΣΕΚ, Παντελής Σταύρου, εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι “οι λιμενεργάτες επέδειξαν πνεύμα υπευθυνότητας και ωριμότητας, αποδεχόμενοι τη ρύθμιση που είχε γίνει και ύστερα από τέσσερα μερόνυχτα διαπραγματεύσεων και συζητήσεων”.