Αρχική Τελευταία Νέα Στρασβούργο: Περιουσιακό και αγνοούμενοι επί τάπητος

Στρασβούργο: Περιουσιακό και αγνοούμενοι επί τάπητος

Ξεκινά σήμερα, Τρίτη, στο Στρασβούργο η συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με αντικείμενο την επίβλεψη της υλοποίησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), συμπεριλαμβανομένων και των υποθέσεων κυπριακού ενδιαφέροντος για κατεχόμενες περιουσίες και αγνοούμενους.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση, μεταξύ 6 και 8 Δεκεμβρίου 2016, οι αντιπρόσωποι των κρατών μελών του ΣτΕ είχαν επαναλάβει την άνευ όρων υποχρέωση της Τουρκίας να καταβάλει τις αποζημιώσεις που προβλέπονται στις αποφάσεις «Ξενίδη-Αρέστη» και «Βαρνάβα εναντίον Τουρκίας», ενώ συμφώνησαν να εξετάσουν εκ νέου το θέμα στη συνεδρία που αρχίζει σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Μαρτίου.

Ο καθηγητής Ανδρέας Ορφανίδης, εκ των αιτητών που δικαιώθηκαν στην υπόθεση «Ορφανίδης εναντίον Τουρκίας», μέρος της ομάδας υποθέσεων «Ξενίδη-Αρέστη», έστειλε χθες, Δευτέρα, επιστολή προς τη Γραμματεία, επισημαίνοντας την «αποτυχία της εναγόμενης Κυβέρνησης» στην Άγκυρα να εκτελέσει την απόφαση του Δικαστηρίου. Παράλληλα, κάνει λόγο και για αποτυχία της Επιτροπής Υπουργών να επιβλέψει αποτελεσματικά την εκτέλεση της απόφασης.

«Την ίδια ώρα ανησυχώ βαθιά για το μέλλον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη λόγω αυτών των αποτυχιών των κρατών μελών του ΣτΕ να επιβλέψουν την εκτέλεση τελικών αποφάσεων του ΕΔΑΔ» λέει στην επιστολή του ο κ. Ορφανίδης και ζητά από την Επιτροπή Υπουργών να λάβει πιο δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα, ώστε η Τουρκία «να προβεί τελικά στην εκτέλεση της παραπάνω απόφασης του ΕΔΑΔ και να καταβάλει άμεσα» την αποζημίωση.

Επιστολές στο Στρασβούργο είχε στείλει τον περασμένο μήνα και ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, και όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ζητά επί της ουσίας από τον ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης να παρέμβει στη διαδικασία και να βοηθήσει στην εκτέλεση των αποφάσεων.

Παράλληλα, διατυπώνει εκ νέου την πρόταση μερίδας αιτητών, του περασμένου Δεκεμβρίου, ότι είναι διατεθειμένοι να μην συνεχίσουν με άλλα μέτρα εναντίον της Άγκυρας, εφόσον καταβληθεί η αποζημίωση.

 

ΚΥΠΕ