Αρχική Τεχνολογία Tρεις φιναλίστριες ομάδες προέκυψαν μετά από τον ετήσιο διαγωνισμό NASA Space Apps Challenge, που έγινε...

Tρεις φιναλίστριες ομάδες προέκυψαν μετά από τον ετήσιο διαγωνισμό NASA Space Apps Challenge, που έγινε πρόσφατα στο ΤΕΠΑΚ

Tρεις φιναλίστριες ομάδες προέκυψαν μετά από τον ετήσιο διαγωνισμό NASA Space Apps Challenge, που έγινε πρόσφατα στο ΤΕΠΑΚ στην πόλη μας ανάμεσα σε συνολικά 166 πόλεις ανα το Παγκόσμιο οι οποίες φιλοξενούν τον εν λόγω διαγωνισμό κάθε χρόνο.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο διαγωνισμό ανάπτυξης διαστημικών εφαρμογών στον κόσμο και πραγματοποιείται σε πολλές χώρες με στόχο να γεννηθούν ιδέες που θα φέρουν λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αμερικανική υπηρεσία στις διαστημικές αποστολές με στόχο την επιτυχία επανδρωμένης αποστολής στον ΑΡΗ τη δεκαετία του 2030.

Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή της Κύπρου νικήτριες ομάδες κατά σειράν ήταν οι ομάδας H.O.P.S. και Space Dwarfs, ενώ το βραβείο του People’s Choice Award πήρε η ομάδα Polyhedron.

Οι ομάδες που διακρίθηκαν προκρίνονται στην επόμενη φάση του διαγωνισμού,όπου μαζί με τις νικήτριες ομάδες από τις υπόλοιπες πόλεις που διοργάνωσαν τον διαγωνισμό, θα κριθούν από εμπειρογνώμονες της NASA για την ανάδειξη των έξι νικητών ανα το Παγκόσμιο.

Ο διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον με 100 διαγωνιζόμενους οι οποίοι χωρίστηκαν σε εννιά ομάδες εκ των οποίων διαγωνίστηκαν πέντε ομάδες οι οποίες αποτελούνταν από φοιτητές και ερευνητές με διαφορετικά ενδιαφέροντα και ικανότητες σε κλάδους όπως οι φυσικές επιστήμες, η μηχανολογία, η ρομποτική, τα ηλεκτρονικά, η εικονική πραγματικότητα (VR), η στατιστική και η ανάπτυξη εφαρμογών πληροφορικής.

Την παράσταση έκλεψε η ομάδα με το χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας, την οποία αποτελούσαν μαθητές ηλικίας 16 και 17 ετών. Η ομάδα H.O.P.S. εντυπωσίασε με το εύρος γνώσεων και τη λεπτομέρεια στην επίλυση προβλημάτων που επέδειξε και της απονεμήθηκε το 1ο Βραβείο από την κριτική επιτροπή.

Η κριτική επιτροπή απαρτιζόταν από καθηγητές και ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου Κύπρου και τον Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO).

1. Ομάδα H.O.P.S. (Hydrogen-Oxygen Propulsion System)

Η ομάδα H.O.P.S. πήρε τις υψηλότερες βαθμολογίες από την κριτική επιτροπή, καταλαμβάνοντας την 1η θέση. Την ομάδα αποτελούσαν οι μαθητές Λυκείου Γιάννης Δημητριάδης, Μάρκος Σαββίδης, Richard Givhan, Κωνσταντίνος Χιώτης, Παύλος Γεωργίου, Anton Permiakov, Γιώργος Βύρωνος και ο Κωνσταντίνος Τσαγκαρίδης.

Η ομάδα ασχολήθηκε με το σχεδιασμό ενός ατομικού προωθητικού συστήματος (Jet pack), για χρήση στην εξερεύνηση πλανητικών σωμάτων. Οι H.O.P.S. καταπιάστηκαν με το σχεδιασμό των συστημάτων εντοπισμού και εκμετάλλευσης καυσίμου (με διάσπαση του νερού), διανομής των προωθητικών υλικών, ελέγχου των ακροφυσίων προώθησης και ευστάθειας της κατασκευής.

2. Ομάδα Space Dwarfs

Η ομάδα Space Dwarfs, η πολυπλυθέστερη ομάδα του διαγωνισμού, κατέλαβε τη 2η θέση, μετά από απόφαση της κριτικής επιτροπής. Την ομάδα αποτελούσαν οι Μάνος Πεύκος, Daniel Kotranov, Χάρυ Γεωργίου, Χρίστος Σιάκκας, Άγγελος Δανιήλ, Νικόλας Γεωργίου, Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, Γιώργος Χαραλάμπους, Χρίστος Χριστοφίδης, Ιωάννης Κουρουκλίδης, Μενέλαος Κανάκης, Αντρέας Λαμπής και Λοϊζος Κουκουμάς.

Η ομάδα προέκυψε μετά από συγχώνευση 2 άλλων ομάδων, οι οποίες αποφάσισαν να συνεργαστούν, συνδυάζοντας τις διαφορετικές δυνατότητες και γνώσεις που κατείχαν για την επίλυση του προβλήματος που επέλεξαν. Οι Space Dwarfs ασχολήθηκαν με την επίλυση προβλήματος εξόρυξης αστεροειδούς (Asteroid Mining), δίνοντας έμφαση στις διαδικασίες προσέγγισης και χαρτογράφησης του αστεροειδούς, ανάλυσης της σύστασης των πετρωμάτων του και μεταφοράς των δεδομένων πίσω στην Γη.

3. Ομάδα Polyhedron

Η ομάδα Polyhedron πήρε το βραβείο του κοινού (People’s Choice Award), μετά από ανοιχτή ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε. Την ομάδα αποτελούσαν οι Χρυστάλλα Κυριάκου, Μάριος Γεωργίου, Άλκης Ασπρογένους, Θωμάς Αντωνίου και Κώστας Νικολάου.

Οι Polyhedron δημιούργησαν το Δ-mesh, μία καινοτόμο μεθόδο κατασκευής κτιρίων με τη χρήση πτυσσόμενων πλεγμάτων. Τα συγκεκριμένα πλέγματα σχεδιάστηκαν με στόχο την επίλυση του προβλήματος δημιουργίας χώρων διαβίωσης στον Άρη και στη Σελήνη, αφού μπορούν να καταλάβουν διαφορετικά μεγέθη, ενώ ο συνδυασμός τους μπορεί να δημιουργήσει οικιστικά κτίρια για τους αστροναύτες. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να διπλώνονται και να αποθηκεύονται σε πολύ μικρό χώρο, κάνοντας τη μεταφορά τους ιδιαίτερα οικονομική.

 …