Αρχική Τελευταία Νέα Tουρκικές προκλήσεις στον εναέριο χώρο της Κύπρου

Tουρκικές προκλήσεις στον εναέριο χώρο της Κύπρου

Σε απάντηση της Κομισιόν, προς ερώτηση του ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ, S&D) κατά πόσον υφίστανται σοβαροί κίνδυνοι στην περιοχή πτήσεων της Κύπρου λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας, η Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), με ανάλυσή του για την Περιοχή Πληροφοριών Πτήσης (FIR) Λευκωσίας, διαπιστώνει προβλήματα στην ασφάλεια των πτήσεων που συνεχίζουν να υπάρχουν.

Η Κομισιόν ενημερώνει ότι το θέμα «τέθηκε απευθείας σε δύο γύρους διαπραγματεύσεων για συνολική συμφωνία αεροπορικών μεταφορών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα με την Τουρκία», αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Η Επιτροπή έχει καταστήσει σαφές ότι η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, εξαρτάται από την εφαρμογή λύσεων στο πρόβλημα ασφάλειας, με βάση τη νομοθεσία της ΕΕ, η οποία προσφέρει το πλέον αποτελεσματικό πλαίσιο για τη διασφάλιση της ασφάλειας της αεροπορίας στην περιοχή.

Ενώ η Κομισιόν επιβεβαιώνει με τον πλέον επίσημο τρόπο τις ανησυχίες που τέθηκαν επίμονα από τον Κύπριο ευρωβουλευτή, ωστόσο δεν έχει ικανοποιήσει το αίτημα του όπως του κοινοποιηθεί η σχετική έκθεση/ανάλυση του Οργανισμού που διαπιστώνει τους κινδύνους ασφάλειας.

Προς τούτο, ο κ. Μαυρίδης, με νέο αίτημά του στη βάση των αρχών της διαφάνειας και ενημέρωσης των Ευρωπαίων πολιτών τους οποίους το θέμα αφορά, ζητά εκ νέου από την Κομισιόν να του παραδώσει την έκθεση/ανάλυση.