Αρχική Τελευταία Νέα ΤΕΠΑΚ: Απαντώντας 22 ερωτήσεις μαθαίνεις με ποιον υποψήφιο των Προεδρικών ταιριάζουν οι...

ΤΕΠΑΚ: Απαντώντας 22 ερωτήσεις μαθαίνεις με ποιον υποψήφιο των Προεδρικών ταιριάζουν οι απόψεις σου

ΤΕΠΑΚ: Ο Ηλεκτρονικός Σύμβουλος Ψήφου Choose4Cyprus ενεργοποιείται και για τις Προεδρικές Εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου 2023

Τηρώντας την παράδοση της τελευταίας δεκαετίας το ερευνητικό εργαστήριο DigiPols της Σχολής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης του ΤΕΠΑΚ ξεκίνησε τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας σύμβουλου ψήφου «Choose4Cyprus», στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.choose4cyprus.eu.

Μετά τη μεγάλη δημοφιλία του Choose4Cyprus σε όλες σχεδόν τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Κύπρο αφού έχει λάβει μέρος μέχρι και το 5% του εκλογικού σώματος, η πλατφόρμα επανέρχεται και γι’ αυτές τις κρίσιμες Προεδρικές Εκλογές στην Κύπρο. Η Κύπρος πρωτοπορεί στους συμβούλους ψήφου καθώς σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2011 οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν την εφαρμογή του ηλεκτρονικού συμβούλου ψήφου.

Οι πολίτες της Κύπρου έχουν τη δυνατότητα χρησιμοποιώντας τη διαδραστική, ψυχαγωγική και ενημερωτική εφαρμογή Choose4Cyprus να ανακαλύψουν τον βαθμό συνάφειας των πολιτικών τους θέσεων με τις θέσεις των υποψηφίων σε μία εκλογική αναμέτρηση κρίσιμη που χαρακτηρίζεται και από μία μακρά προεκλογική εκστρατεία.

Οι χρήστες καλούνται να απαντήσουν σε 22 ερωτήσεις, που αναφέρονται σε κρίσιμα σημεία της δημόσιας πολιτικής συζήτησης και στις οποίες οι υποψήφιοι έχουν πάρει διαφορετική θέση. Στη συνέχεια οι χρήστες λαμβάνουν τα ποσοστά συσχέτισης των θέσεων τους με τις αντίστοιχες θέσεις των υποψηφίων. Οι θέσεις των υποψηφίων έχουν κωδικοποιηθεί από εξειδικευμένους ερευνητές στον τομέα του πολιτικού ανταγωνισμού στην Κύπρο.

Τα αποτελέσματα εμφανίζονται και σε οπτικά γραφήματα που αναπαριστούν την εγγύτητα των θέσεων των χρηστών με εκείνες των υποψηφίων, τα ποσοστά συνάφειας με τους υποψήφιους, αλλά και την τοποθέτηση τους στον πολιτικό χάρτη σε συνδυασμό με τους υποψήφιους.

Το choose4cyprus σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα του DigiPols με επικεφαλής την Αναπλ. Καθηγήτρια Βασιλική (Βίκυ) Τρίγκα.

Η εφαρμογή Choose4Cyprus είναι αμιγώς ακαδημαϊκό έργο και δε συνδέεται με κανένα πολιτικό κόμμα, κίνημα ή επιχειρηματικό φορέα. Η πρωτοβουλία είναι μη κερδοσκοπική και τα δεδομένα θα αξιοποιηθούν αποκλειστικά σε ακαδημαϊκές έρευνες και αναλύσεις. Οι απαντήσεις των χρηστών είναι ανώνυμες και τα γενικά δημογραφικά στοιχεία που ζητούνται θα χρησιμοποιηθούν μόνο για ερευνητικούς σκοπούς.

Το Choose4Cyprus δεν προτρέπει τους χρήστες να αλλάξουν την εκλογική τους προτίμηση ή να τους επηρεάσει στην πορεία της διαμόρφωσης της εκλογικής τους επιλογής. Αντίθετα η εφαρμογή προσφέρει μια σημαντική πολιτική πληροφορία, με σκοπό αφενός τη διασαφήνιση των πολιτικών θέσεων των υποψηφίων ενόψει των εκλογών κι αφετέρου την πληρέστερη κατανόηση από τη μεριά των χρηστών του πολιτικού τους προσδιορισμού.

 

Η επίσημη ιστοσελίδα του Choose4Cyprus είναι: http://www.choose4cyprus.eu/

 

Η σελίδα του Choose4Cyprus στο Facebook είναι:

https://www.facebook.com/choose4cyprusvaa/

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στον επιστημονικό υπεύθυνο του Choose4Cyprus:

Δρ. Βίκυ Τρίγκα, [email protected], + 357 96447316