Αρχική Πρόταση Τι πέτυχαν οι νεαροί μουσικοί της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου στην Κύπρο και...

Τι πέτυχαν οι νεαροί μουσικοί της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου στην Κύπρο και το εξωτερικό 2022-2023; (Φωτογραφίες)

Επιτεύγματα μουσικών της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου στην Κύπρο και το εξωτερικό 2022-2023

 

Με το τέλος της σεζόν, έρχεται η συγκομιδή. Όλοι οι κόποι και η σκληρή δουλειά φέρνουν αποτελέσματα και μας γεμίζουν περηφάνεια για τους νεαρούς μας ευέλπιδες και μοιραζόμαστε αυτή τη χαρά και την περηφάνεια με τους φίλους της ορχήστρας.

Μουσικοί της Ακαδημίας και μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου επιλέγονται για να εκπροσωπήσουν την Κύπρο σε θεσμούς στο εξωτερικό, κερδίζουν διαγωνισμούς και γίνονται δεκτοί στα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ευρώπης.

Συμμετοχές σε ορχήστρες του εξωτερικού

Κατόπιν ακροάσεων, οι απόφοιτοι της Ακαδημίας μας Άγγελος Χαραλάμπους (όμποε) και η Μαρία Πέτρου (βιολί) αλλά και ο εξάρχων της ορχήστρας μας Λουκάς Δημητρίου, θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην Ορχήστρα Νέων της Μεσογείου στο Aix-en-Provence της Γαλλίας, ενώ ο Άγγελος Χαραλάμπους έγινε δεκτός στην National Youth Symphony Orchestra of Scotland για δύο παραστάσεις τον περασμένο Απρίλιο.

Η Αναστασία Δεσπότη (Γαλλικό Κόρνο) επιλέγηκε να λάβει μέρος τον Αύγουστο 2023 στις παραστάσεις της Esker Festival Orchestra, όπου θα παρουσιαστεί η απαιτητική 2η Συμφωνία του G. Mahler αλλά και ως κορυφαία στη National Youth Orchestra of Ireland ερμηνεύοντας την 1η Συμφωνία του G. Mahler. Η Αναστασία θα συμμετέχει επίσης στην Dublin Chamber Orchestra.

Η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέλεξε ως εκπροσώπηση της Κύπρου τους πρώην εξάρχοντες της Σ.Ο.Ν.Κ. Αντρέα Ζήνωνος (βιολί) και Lyusi Hovhannesyan (βιολί) για πανευρωπαϊκή περιοδεία το 2023.  Η Lyusi Hovhannesyan έχει επίσης ενταχθεί στο πρόγραμμα Internship της Bochumer Symphoniker στη Γερμανία ενώ η Μαρίλια Αντρέου, απόφοιτος της Σ.Ο.Ν.Κ. επιλέγηκε για να λάβει μέρος στην χειμερινή περιοδεία 2023 της National Youth Orchestra of the Netherlands.

Συμμετοχή σε masterclasses

Εξαιρετικά σημαντική και ωφέλιμη για την μουσική πορεία των νεαρών μουσικών, είναι η συμμετοχή τους σε εργαστήρια εξειδίκευσης (masterclasses) που πραγματοποιούνται από κορυφαίους μουσικο-παιδαγωγούς ανά το παγκόσμιο. Η αριστούχα της Ακαδημίας μας και κορυφαία φλαουτίστρια της Σ.Ο.Ν.Κ., 15χρονη Αλίσα Φεϊζούλλοβα, έχει επιλεγεί να παρακολουθήσει masterclasses τον Ιούλιο του 2023 στη Θερινή Ακαδημία της Νίκαιας στη Γαλλία, με τον Vincent Lucas (καθηγητή στο Conservatoire National Supérieur de musique et de danse de Paris και σολίστ της Orchestre de Paris) ενώ παράλληλα θα λάβει μέρος σε αριθμό συναυλιών. Η 15χρονη Έλα Καλλίδη υπότροφος της Ακαδημίας Σ.Ο.Ν.Κ. και εξάρχουσα της ορχήστρας θα ταξιδέψει τον Αύγουστο του 2023 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στο Apple Hill Summer Chamber Music Workshop.

Διαγωνισμοί

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μουσικοί της Σ.Ο.Ν.Κ. λαμβάνουν μέρος και διαπρέπουν σε διαγωνισμούς του εξωτερικού, αποσπώντας σημαντικά βραβεία και διακρίσεις. Για το 2022-2023, η Αλίσα Φεϊζούλλοβα έχει κερδίσει το 3ο βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό «Dolzhikov» στη Ρωσία, και η Έλα Καλλίδη έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο στους διαγωνισμούς «Grand Prize Virtuoso» και «Premio Citta di Padova». Τα βραβεία αυτά έδωσαν την ευκαιρία στις μουσικούς της Σ.Ο.Ν.Κ. να συμμετέχουν ως σολίστ σε παραστάσεις των θεσμών αυτών.  

Συμμετοχή ως σολίστ

Η συμμετοχή των νεαρών μουσικών σε παραστάσεις ως σολίστ, αποτελεί το επόμενο βήμα για την περαιτέρω εξέλιξή τους στον τομέα της μουσικής ερμηνείας. Οι πρώτες πλατφόρμες για τους μουσικούς της Σ.Ο.Ν.Κ. είναι οι ορχήστρες μας, η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου. Ο Maxim Novojilov (βιολί) συμμετείχε ως σολίστ με τη Σ.Ο.Ν.Κ. στη συναυλία «Ωδή στον Ολυμπισμό»  τον Ιούνιο 2022, ενώ ο Λάμπης Παύλου, απόφοιτος της Ακαδημίας μας, επέστρεψε στην ορχήστρα ως σολίστ. Τον Ιούνιο του 2023 οι Λουκάς Δημητρίου (βιολί) και Πέτρος Χειμωνίδης (κρουστά) θα συμμετέχουν ως σολίστ στο joint concert της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου και της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου στις συναυλίες «Κυπροφωνία».

Η Αλίσα Φεϊζούλλοβα (φλάουτο) συμμετείχε με τη Σ.Ο.Ν.Κ. ως σολίστ στο Musikverein της Βιέννης.

Εισδοχές σε πανεπιστήμια και κονσερβατόρια

Για το 2022-2023 οι αδελφές Κατερίνα και Αναστασία Δεσπότη (Γαλλικό Κόρνο) έγιναν δεκτές στο Κονσερβατόριο του Αμστερνταμ και στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής στην Ιρλανδία αντίστοιχα. Ο Άγγελος Χαραλάμπους (όμποε) θα αρχίσει τις σπουδές του στη Βασιλικό Κονσερβατόριο της Σκωτίας ενώ ο Maxim Novojilov (βιολί) στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής στην Ιρλανδία. Τέλος, ο Μιχάλης Βασιλειάδης (τσέλο) έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο Τεχνών και Μουσικής στη Βιέννη.