Αρχική Τελευταία Νέα Το ΤΕΠΑΚ εξασφάλισε πρόγραμμα με στόχο τη δημιουργία του πρώτου εθνικού δικτύου...

Το ΤΕΠΑΚ εξασφάλισε πρόγραμμα με στόχο τη δημιουργία του πρώτου εθνικού δικτύου κβαντικών οπτικών επικοινωνιών στην Κύπρο

Στην παρουσία του Υφ. Φ. Χατζηζαχαρία η εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος στις 15/5

Η δημιουργία του πρώτου εθνικού δικτύου κβαντικών οπτικών επικοινωνιών στην Κυπριακή Δημοκρατία, είναι ο στόχος του νέου, ερευνητικού προγράμματος που εξασφάλισε το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου(ΤΕΠΑΚ), με την ονομασία «Cyprus Quantum Communication Infrastructure» (CYQCI).

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη». Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ, και θα συγχρηματοδοτηθεί ισόποσα από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους μέχρι το 2025.

Η εναρκτήρια εκδήλωση του έργου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 15 Μαΐου 2023 και ώρα 13:00 – 17:00  , στην αίθουσα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, στην παρουσία του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Φίλιππου Χατζηζαχαρία.

Το έργο αποτελεί προϊόν κοινοπραξίας, της οποίας ηγείται το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας  Ψηφιακής Πολιτικής, με συντονιστή το ΤΕΠΑΚ, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς συνεργάτες, την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας, την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ), το Κυπριακό Ερευνητικό και το Ακαδημαϊκό Δίκτυο (ΚΕΑΔ).

Συντονιστής του έργου είναι ο Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του ΤΕΠΑΚ, Κυριάκος Καλλή.

Στο πλαίσιο του έργου, θα δημιουργηθεί ένα προηγμένο πειραματικό οπτικό δίκτυο στην Κύπρο, βασισμένο σε διανομή κβαντικών κλειδιών (QKD), το οποίο θα επιτρέπει την εξαιρετικά ασφαλή μεταφορά πληροφοριών μεταξύ κρίσιμων δημόσιων, ακαδημαϊκών και βιομηχανικών τελικών χρηστών στην Κύπρο. Παράλληλα, προνοείται η διασύνδεσή του με το Ευρωπαϊκό δίκτυο κβαντικής επικοινωνίας, γνωστό ως EuroQCI, με στόχο την ανάπτυξη ενός κβαντικά ασφαλούς, διευρωπαϊκού δικτύου. Μέσω του CYQCI, η ερευνητική ομάδα του ΤΕΠΑΚ θα διεξάγει έρευνα στον τομέα της φωτονικής, των οπτικών επικοινωνιών ελεύθερου χώρου σχετικές με τις κβαντικές επικοινωνίες με στόχο την εγκαθίδρυση της Κύπρου στα πλαίσια έρευνας και ανάπτυξης του ΕΕ27 EuroQCI.

Η ενσωμάτωση αυτής της τεχνολογίας αιχμής στην υφιστάμενη εθνική επικοινωνιακή υποδομή, αποτελεί άλμα ως προς τον εκσυγχρονισμό και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πολιτικών κυβερνοασφάλειας της χώρας. Ταυτόχρονα, το έργο στοχεύει στην ενίσχυση της τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης στον τομέα των κβαντικών επικοινωνιών, διανοίγοντας ευκαιρίες για συμμετοχή σε σχετικές ερευνητικές δραστηριότητες, πρωτοβουλίες κατάρτισης αλλά και στην ανάπτυξη του ίδιου του δικτύου.

Το έργο ξεκίνησε την  1 Ιανουαρίου 2023 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2025.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο, μπορείτε να επισκεφθείτε τους ακόλουθους συνδέσμους:

https://cyqci.eu/index.html

https://www.facebook.com/profile.php?id=100091517045362

https://www.linkedin.com/company/92509080/admin/