Αρχική Τελευταία Νέα Βρετανία: 394 παράπονα για διαφημίσεις διακοπών στα κατεχόμενα

Βρετανία: 394 παράπονα για διαφημίσεις διακοπών στα κατεχόμενα

Οι διαφημίσεις για διακοπές στα κατεχόμενα που προβλήθηκαν μέσα στο 2022 στη Βρετανία συγκέντρωσαν τον τρίτο υψηλότερο αριθμό παραπόνων καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Υπηρεσίας Κανόνων Διαφήμισης (ASA).

Οι διαφημίσεις προβάλλονταν από το εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικό κανάλι ITV, προκαλώντας την αντίδραση και συντονισμένη επιχείρηση διαμαρτυρίας από την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου.

Συνολικά υποβλήθηκαν 394 παράπονα στην ASA με τα οποία μέλη της παροικίας και φίλοι της Κύπρου ζητούσαν την απαγόρευση προβολής των επίμαχων διαφημίσεων.

Τον Ιανουάριο, όταν άρχισαν να προβάλλονται οι διαφημίσεις του λεγόμενου «υπουργείου τουρισμού και περιβάλλοντος της τδβκ» και του βρετανικού ταξιδιωτικού γραφείου Direct Traveller, οι Κύπριοι της Βρετανίας εξέφρασαν έντονες αντιδράσεις.

Οι διαφημίσεις προέβαλαν σε τακτική επανάληψη εικόνες των κατεχομένων περιοχών της Κύπρου που επανέφεραν οδυνηρές μνήμες και προκάλεσαν αναστάτωση στα μέλη της κυπριακής διασποράς, ιδίως στους πρόσφυγες από τις περιοχές αυτές.

Το αίτημά τους για επίσημη αντίδραση υλοποιήθηκε με επιστολές εκ μέρους της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας του Προέδρου αυτής Χρίστου Καραολή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο του ITV και προς την ASA.

Στις επιστολές ο κ. Καραολής ζητούσε από τον τηλεοπτικό σταθμό «να σταματήσει την προβολή αυτών των διαφημίσεων, να απολογηθεί για την προσβολή που προκλήθηκε και να διασφαλίσει ότι διαφημίσεις για διακοπές στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου δε θα προβληθούν ποτέ ξανά στο ITV».

Ο κ. Καραολής παρότρυνε επίσης τα μέλη της παροικίας να διαμαρτυρηθούν στο ITV και στην ASA, κάτι που οδήγησε στο μεγάλο αριθμό υποβεβλημένων παραπόνων.

Μετά από την έντονη αντίδραση της παροικίας η ASA εξέτασε το θέμα και προς απογοήτευση των Κυπρίων της Βρετανίας έκρινε πως η προβολή των συγκεκριμένων διαφημίσεων δεν συνιστούσε παραβίαση κανόνων.

Παρόλα αυτά η αντίδραση της κυπριακής κοινότητας σημειώθηκε μέσω της μαζικής κινητοποίησης και του αριθμού των επώνυμων παραπόνων.

Πηγή: KYΠΕ