Αρχική Τελευταία Νέα Λεμεσός: Αναβίωσαν ποδοσφαιρικές μνήμες από το παιχνίδι Μικτή Κύπρου Vs Εθνική Ισραήλ...

Λεμεσός: Αναβίωσαν ποδοσφαιρικές μνήμες από το παιχνίδι Μικτή Κύπρου Vs Εθνική Ισραήλ 1960

Εκδήλωση προς τιμήν παλαίμαχων ποδοσφαιριστών Κύπρου και Ισραήλ

«Πρώτη Μικτή Κύπρου Vs Εθνική Ισραήλ 13 Νοεμβρίου 1960, 62 χρόνια μετά»

Αναβίωσαν μνήμες μιας άλλης ποδοσφαιρικής εποχής σε εκδήλωση που έγινε στη Λεμεσό προς τιμήν παλαίμαχων ποδοσφαιριστών των ομάδων Μικτής Εθνικής Κύπρου και Εθνικής Ισραήλ.

Η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Λεμεσού και η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο, μαζί με την Επιτροπή Φίλων της Πρώτης Μικτής Κύπρου, έγινε ακριβώς 62 χρόνια μετά τον συγκεκριμένο αγώνα, που ήταν και ο πρώτος επίσημος της τότε Μικτής Εθνικής Κύπρου. Παράλληλα, δόθηκε η ευκαιρία μέσα από την εκδήλωση να αναδειχθούν οι στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και  οι ισχυροί δεσμοί αλληλεγγύης που τους δένουν.

«Πρώτη Μικτή Κύπρου Vs Εθνική Ισραήλ 13 Νοεμβρίου 1960, ο Πρώτος Αγώνας 62 χρόνια μετά» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης την Κυριακή.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού, από το βήμα της εκδήλωσης, καλωσόρισε στην πόλη μας τον Πρέσβη του Ισραήλ Oren Anolik κι έναν από τους παλαίμαχους ισραηλινούς παίκτες που αγωνίστηκαν σε εκείνο τον αγώνα, τον Abraham Menczel. Και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους δεσμούς που δένουν τους δύο λαούς. «Εκείνος ο πρώτος αγώνας ήταν φορτωμένος συμβολισμούς. Ένας αγώνας ποδοσφαιρικός, μεταξύ δύο νεοσύστατων κρατών, το ένα ιδρύθηκε το 1948 και το άλλο 12 χρόνια μετά. Δύο κρατών που έδωσαν κρατική υπόσταση σε δύο λαούς με παρόμοια ιστορία, που πέρασαν μέσα από παρόμοιους διωγμούς, πολέμους και προσφυγοποιήσεις» είπε ο κ. Νικολαΐδης.

«Σήμερα, οι σχέσεις των χωρών μας βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο. Σε όλους τους τομείς. Στον πολιτικό τομέα, τον διπλωματικό, ενεργειακό, πολιτιστικό, εμπορικό και κοινωνικό. Και είναι ακόμα μεγαλύτερη η χαρά μας που η πόλη μας φιλοξενεί χιλιάδες φίλους από το Ισραήλ οι οποίοι ζουν και συμμετέχουν ενεργά στη ζωή της Λεμεσού» είπε ο Δήμαρχος.

Από την πλευρά του, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο κ. Oren Anolik είπε ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο θέαμα Είναι συναισθήματα και δεσμοί. «Το ποδόσφαιρο προκαλεί μοναδικά συναισθήματα. Κυρίως όμως, το ποδόσφαιρο αφορά δεσμούς, δέσιμο μεταξύ των ανθρώπων. Και αντικρίζοντας απόψε αυτούς τους παίκτες, τους πρωτεργάτες αυτού του αθλήματος, τους ανθρώπους που κόπιασαν και πρόσφεραν ξεχωριστές στιγμές και αναμνήσεις , δεν μπορούμε παρά να νιώθουμε βαθιά εκτίμηση και σεβασμό. Το πρώτο ματς μεταξύ των δύο εθνικών ομάδων Ισραήλ και Κύπρου, έχει μείνει στην ιστορία των δύο χωρών, σαν ακόμα ένα αποτύπωμα των δεσμών μεταξύ των δύο λαών, κομμάτι του παρελθόντος και σημάδι του μέλλοντο» είπε.

Στο τέλος της εκδήλωσης τιμήθηκαν με ειδικές πλακέτες οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές Ανδρέας Πάκκος, Πανίκος Κρυστάλλης, Ανδρέας Κακουλλής, Νίκος Ελευθεριάδης, Μιλτής Μιχαηλίδης και Abraham Menczel, σε ανάμνηση του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ της Μικτής Εθνικής Κύπρου με την Εθνική του Ισραήλ.