Αρχική Από το Παρελθόν Υδατόπυργος Λεμεσού: Σημείο αναφοράς για τη πόλη και ένα από τα σημαντικότερα...

Υδατόπυργος Λεμεσού: Σημείο αναφοράς για τη πόλη και ένα από τα σημαντικότερα μηχανικά μνημεία της Κύπρου

Ο υδατόπυργος Λεμεσού είναι σημείο αναφοράς για τη πόλη της Λεμεσού κι΄ένα από τα σημαντικότερα μηχανικά μνημεία τα οποία έχει σήμερα η Κύπρος.

Ο υδατόπυργος κατασκευάστηκε το 1931 κατά την διάρκεια της δημαρχείας του Χριστόδουλου Χατζηπαύλου από τους Άγλλου εργολάβους Williamson και Pegkelei και με υπεργολάβο τον Τσίρο. Το συνολικό κόστος ανέγερσης του ήταν £9,000.

Στον υδατόπυργο υπάρχει ντεπόζιτο συνολικής χωρητικότητας 500 κυβικών μέτρων νερού, έχει ύψος 40 μέτρα και διάμετρο 9 μέτρα κατασκευασμένη από ατσάλινες δοκούς πάχουν 8 μιλιμέτρων.

Ο υδατόπυργος κατασκευαστήκε για να προμηθεύει νερό τη πόλη της Λεμεσού και σαν αποθεματικός χώρος αποθήκευσης νερού συμπληρώνοντας την Χαβούζα.

Ουσιαστική χρήση του υδατόπυργου γινόταν μέχρι και το 1947 όταν και δημιουργήθηκε το υπόγειο σύστημα υδροδότησης της πόλης.

O Υδατόπυργος αποκαταστάθηκε και φωταγωγήθηκε προς τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Το όλο έργο κόστισε περίπου 80.000 λίρες από τις οποίες τις 60.000 ΛΚ προσέφερε η Τράπεζα Κύπρου μέσα στα πλαίσια της πολιτιστικής της προσφοράς. 

Για την ιστορία, στις 18 Δεκεμβρίου 1999 πραγματοποιήθηκε πανηγυρική εκδήλωση για την φωταγώγηση του Υδατόπυργου στην οποία παρευρέθηκαν χιλιάδες συμπολίτες μας!

Σήμερα φαίνεται ένα ξεχασμένο ιστορικό σημείο κι΄ενώ στο παρελθόν λήφθηκε πολιτική απόφαση για απαλλοτρίωση της γύρω περιοχής για αξιοποίηση του ιστορικού μνημείου, μέχρι και σήμερα δεν έγινε απολύτως τίποτα!  …

image