Αρχική Τελευταία Νέα Υφ. Πολιτισμού για Κακουράτου: «Ενσάρκωσε ρόλους που άφησαν ιστορία»

Υφ. Πολιτισμού για Κακουράτου: «Ενσάρκωσε ρόλους που άφησαν ιστορία»

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο της Δώρας Κακουράτου, της αγαπημένης ηθοποιού που υπηρέτησε με μεγάλη αφοσίωση την κυπριακή επιθεώρηση.

Η Δώρα Κακουράτου γεννήθηκε στη Λεμεσό. Από τα εφηβικά της χρόνια συμμετείχε σε παραστάσεις του Θιάσου «Ηνωμένων Καλλιτεχνών» και στη συνέχεια σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Ωδείου στην Αθήνα.

Με την επιστροφή της στην Κύπρο συμμετείχε σε παραστάσεις του Ο.Θ.Α.Κ. και ακολούθως ξεκίνησε να συνεργάζεται με διάφορους θιάσους, όπως τον «Θίασο Γέλιου» του πρωτοπόρου Νίκου Παντελίδη. Με την ίδρυση του Θιάσου του Δημήτρη Παπαδημήτρη, άρχισε μια μακρά συνεργασία με τον μεγάλο θεατρικό και σατιρικό συγγραφέα, ανεβάζοντας επιτυχημένες επιθεωρήσεις.

Σύντομα, η Δώρα Κακουράτου δημιούργησε τον δικό της θίασο και ήταν η πρώτη Κύπρια ηθοποιός που τόλμησε αυτό το εγχείρημα. Η επιτυχία των παραστάσεων του θιάσου της ήταν τόσο μεγάλη και η προσέλευση του κόσμου τόσο μαζική που σε αρκετές περιπτώσεις χρειαζόταν ακόμα και η παρέμβαση της αστυνομίας. Το 1986 ανέβασε με τον θίασό της την Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, με την ίδια στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σημαντική ήταν και η παρουσία της ηθοποιού στα τηλεοπτικά δρώμενα του τόπου. Ενσάρκωσε ρόλους που άφησαν ιστορία και πρωταγωνίστησε σε επιτυχημένες σειρές όπως «Κατωθκιόν της Μαδαρής», «Οι τρεις χάριτες», «Ιστορίες του Χωρκού», «Αίγια Φούξια» και άλλες.

Η Δώρα Κακουράτου ξεχώριζε για το ευφυές της χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό της αλλά κυρίως για το πηγαίο και αστείρευτο ταλέντο της. Θα την θυμόμαστε πάντα για τις αμέτρητες στιγμές γέλιου και ψυχαγωγίας που μας πρόσφερε τόσο γενναιόδωρα  στην σκηνή και στην οθόνη.