Αρχική Τελευταία Νέα Υπ. Υγείας: Οι αριθμοί δείχνουν την πετυχημένη πορεία του ΓεΣΥ

Υπ. Υγείας: Οι αριθμοί δείχνουν την πετυχημένη πορεία του ΓεΣΥ

Οι αριθμοί δείχνουν την πετυχημένη πορεία του ΓεΣΥ, ανέφερε την Τρίτη η Υπουργός Υγείας, Δρ Πόπη Κανάρη σε παρέμβασή της στο πλαίσιο της Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην Εσθονία, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 15 ετών από την εγκαθίδρυση της Χάρτας του Ταλίν. Τη συνάντηση διοργανώνουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας Ευρώπης, το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων της Εσθονίας και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας.

Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου του Υπουργείου Υγείας, η Δρ Κανάρη σημείωσε πως, μετά από δεκαετίες συζητήσεων και διαβουλεύσεων, η Κύπρος έθεσε σε εφαρμογή το Γενικό Σύστημα Υγείας την 1η Ιουνίου 2019. Συνιστά, όπως τόνισε, μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Πρόκειται για ένα πλήρως λειτουργικό, σύγχρονο, ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας, κύριος στόχος του οποίου είναι να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στους δικαιούχους», πρόσθεσε η Υπουργός Υγείας.

Οι αριθμοί, όπως επεσήμανε η Δρ Κανάρη, δεν λένε ποτέ ψέματα και στην εν λόγω περίπτωση καταδεικνύουν την πετυχημένη πορεία του ΓεΣΥ. Ανέφερε ενδεικτικά πως κατά τον τέταρτο χρόνο λειτουργίας του ΓεΣΥ, υπήρχαν 943.978 εγγεγραμμένοι δικαιούχοι, κοντά στο 100% του πληθυσμού της Κύπρου. Όπως είπε, 806.900 δικαιούχοι επισκέφθηκαν τους Προσωπικούς τους Ιατρούς, 692.500 έχουν λάβει φάρμακα, 611.200 έχουν επισκεφθεί Ειδικούς Ιατρούς, 502.300 έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακές εξετάσεις, 299.900 έχουν επισκεφθεί κέντρα απεικόνισης, 286.500 έχουν επισκεφθεί οδοντιάτρους, ενώ έγιναν 90.500 επεμβάσεις.

Οι αριθμοί, τόνισε η Υπουργός, δηλώνουν την εμπιστοσύνη των ασθενών, των επαγγελματιών υγείας και των παρόχων υπηρεσιών υγείας στο κυπριακό Γενικό Σύστημα Υγείας.

Υπογράμμισε ότι η πορεία του ΓεΣΥ αναδεικνύει ότι χρειάζεται εποπτεία, διορθώσεις και εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων. Απαιτούνται επίσης μεταρρυθμίσεις, μέσω νομοθεσιών, οι οποίες θα συμβάλουν στην περαιτέρω βελτίωσή του, καθώς ο τομέας της υγείας είναι δυναμικός και εξελίσσεται, ανέφερε.

«Η Κύπρος δεσμεύεται να ανταποκριθεί στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του πληθυσμού λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη γήρανση, τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, την προαγωγή της υγείας, την πρόληψη ασθενειών, τη θεραπεία, την αποκατάσταση και την παρηγορητική φροντίδα», σημείωσε.

Καταλήγοντας, η Δρ Κανάρη επεσήμανε πως για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του συνεχώς μεταβαλλόμενου δυναμικού τομέα της δημόσιας υγείας, χρειαζόμαστε ένα εξίσου δυναμικό Γενικό Σύστημα Υγείας βασισμένο στην εμπιστοσύνη, το οποίο θα βρίσκεται υπό συνεχή μεταμόρφωση.

ΚΥΠΕ