Αρχική Υγεία Υπολογίζοντας την πρωτεΐνη Ταυ Εξέταση προβλέπει τον χρόνο ανάρρωσης μετά από διάσειση

Υπολογίζοντας την πρωτεΐνη Ταυ Εξέταση προβλέπει τον χρόνο ανάρρωσης μετά από διάσειση

Μια εξέταση, που υπολογίζει τα επίπεδα πρωτεΐνης στο αίμα, μπορεί να προβλέψει για πρώτη φορά πόσο χρόνο θα χρειασθεί ένας ασθενής για να ανανήψει πλήρως μετά από διάσειση, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου Neurology.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Τζέσικα Γκιλ των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ και τον Δρ Τζέφρι Μπαζαριάν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, αξιολόγησαν την χρησιμότητα της πρωτεΐνης Ταυ σε ομάδα αθλητών διαφόρων αθλημάτων.

Η πρωτεΐνη Ταυ -η ίδια που εμπλέκεται στη νόσο Αλτσχάιμερ και στην άνοια- αυξάνεται μετά από ένα τραύμα ή χτύπημα στο κεφάλι. Είναι όμως πολύ δύσκολο να μετρηθεί στο αίμα. Οι ερευνητές δοκίμασαν για πρώτη φορά μια συσκευή που χρησιμοποιεί μαγνητικά σφαιρίδια καλυμμένα με ένα αντίσωμα, το οποίο προσκολλάται επιλεκτικά και σφιχτά στην εν λόγω πρωτεΐνη, επιτρέποντας έτσι να μετρηθεί το επίπεδό της.

Προς το παρόν, η εξέταση έχει ακρίβεια 81% στο να προβλέψει αν ο αθλητής θα αναρρώσει σε περισσότερες ή λιγότερες από δέκα μέρες μετά τη διάσειση. Πάντως, παρατηρήθηκε ότι όσοι αργούν να ανανήψουν μετά από διάσειση (χρειάζονται πάνω από δέκα μέρες), έχουν υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης ταυ στο αίμα τους κατά το πρώτο εξάωρο ή 24ωρο μετά το χτύπημα στο κεφάλι, σε σχέση με όσους αναρρώνουν νωρίτερα (σε λιγότερο από δέκα μέρες). Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι οι γυναίκες αργούν πολύ περισσότερο από ό,τι οι άνδρες να αναρρώσουν μετά από ένα χτύπημα στο κεφάλι.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να βελτιώσουν την αξιοπιστία του τεστ για να είναι πιο χρήσιμο στην πράξη, ενώ παράλληλα αναζητούν και άλλες πρωτεΐνες που μπορούν να αποτελέσουν βιοδείκτες για τη διάσειση.

Να σημειωθεί ότι, σήμερα δεν υπάρχει αντικειμενικός τρόπος αξιολόγησης κατά πόσο ένας αθλητής θα αργήσει ή όχι να αναρρώσει μετά από διάσειση. Συχνά οι αθλητές βιάζονται να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, χωρίς όμως να είναι πραγματικά έτοιμοι, διακινδυνεύοντας έτσι χειρότερη ζημιά.

ΠΗΓΗ: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ…