Αρχική Τελευταία Νέα Ογκολογικό Κέντρο στη Λεμεσό με 20 εκατομμύρια από την Τράπεζα Κύπρου |...

Ογκολογικό Κέντρο στη Λεμεσό με 20 εκατομμύρια από την Τράπεζα Κύπρου | Lemesos

Ένα δώρο για το νέο έτος στους καρκινοπαθείς της Λεμεσού και της Πάφου, οι οποίοι σήμερα υποβάλλονται στην ταλαιπωρία να πηγαινοέρχονται στη Λευκωσία για να λάβουν τη θεραπεία τους, ετοιμάζουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Τράπεζα Κύπρου.

Ως τελικό στάδιο μιας μακράς διαδικασίας που ξεκίνησε το 2008, αναμένεται να υπογραφεί εντός των ερχόμενων εβδομάδων η επέκταση του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της Τράπεζας Κύπρου, το οποίο προβλέπει την κάλυψη της δαπάνης ανέγερσης του Ογκολογικού – Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου Λεμεσού από την Τράπεζα Κύπρου.

Το Ογκολογικό θα ανεγερθεί σε κρατική γη δίπλα από το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και θα λειτουργεί ως παράρτημα του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου που λειτουργεί από κοινού με τη Δημοκρατία στη Λευκωσία. Η εξέλιξη αυτή κατέστη δυνατή μετά την απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο στα τέλη Σεπτεμβρίου, έπειτα από πρόταση που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης.

Σύμφωνα με την εν λόγω πρόταση, το Ογκολογικό θα λειτουργεί ως παράρτημα της Τράπεζας Κύπρου, η οποία σύμφωνα με ανεπίσημη συμφωνία θα καλύψει τα δύο τρίτα της δαπάνης ανέγερσης του κέντρου με ένα ποσό της τάξης των 11 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το υπόλοιπό ποσό θα εξευρεθεί από κρατικούς πόρους.20 εκατ. ευρώ

Ήδη η συμφωνία επικυρώθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, το οποίο ενέταξε στους προϋπολογισμούς της τράπεζας ακόμη μεγαλύτερο κονδύλι, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά την κατασκευή του νέου κέντρου, καθώς και την αγορά νέων μηχανημάτων για τα κέντρα της Λευκωσίας και της Λεμεσού.

Με βάση την απόφαση του Υπουργικού, προβλέπεται η εγκατάσταση στο Ογκολογικό της Λεμεσού γραμμικού επιταχυντή που θα εξυπηρετεί ασθενείς και από την Πάφο. Πλέον, σύμφωνα με πηγές από την Τράπεζα Κύπρου και το Υπουργείο Υγείας, απομένει η διεκπεραίωση διαδικαστικής φύσεως θεμάτων, όπως το να καταλήξουν οι δύο πλευρές στον αριθμό του προσωπικού που θα στελεχώσει το κέντρο, το είδος των μηχανημάτων που θα αγοραστούν, αλλά και η ολοκλήρωση των αρχιτεκτονικών σχεδίων, που ήδη παρουσιάστηκαν στους χορηγούς από το Υπουργείο Υγείας.

Το νέο κτήριοΤο σχέδιο προβλέπει την κατασκευή νέου κτηρίου, το οποίο θα αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και έναν ακόμη όροφο, στο οποίο θα μεταφερθούν και όλες οι ογκολογικές υπηρεσίες που προσφέρονται σήμερα στο νοσοκομείο Λεμεσού.

Όπως έχει ξεκαθαριστεί, την επίβλεψη του έργου θα αναλάβει κατασκευαστική εταιρεία που ανήκει στον Όμιλο της Τράπεζας Κύπρου, κάτι που εκτιμάται ότι θα μειώσει τον χρόνο αποπεράτωσης, που σήμερα υπολογίζεται σε τρία χρόνια, και το κόστος του όλου έργου.

Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Γιώργο Παμπορίδη να επανέλθει με ολοκληρωμένη πρόταση συνεργασίας με την Τράπεζα Κύπρου. Να σημειωθεί ότι την επέκταση του Ογκολογικού της Τράπεζας Κύπρου, λόγω της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, συστήνει και σχετική μελέτη που έχει εκπονηθεί για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας.

Επέκταση νοσοκομείουΕν τω μεταξύ η όλη διαδικασία για το Ογκολογικό Λεμεσού εξελίσσεται παράλληλα με τους σχεδιασμούς για επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού. Μετά την επιλογή του αρχιτέκτονα ξεκίνησε η ετοιμασία του master plan για την επέκταση του νοσηλευτηρίου, οι ανάγκες του οποίου ως γνωστόν έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, το master plan περιλαμβάνει την καταγραφή και την οριστικοποίηση των νέων αναγκών του νοσοκομείου και την ετοιμασία κτηριολογικού προγράμματος για την επέκταση των τμημάτων, την ενδεχόμενη σύνδεση των τμημάτων και την ανέγερση νέου κτηρίου (και για τις ανάγκες του Ογκολογικού Κέντρου) δίπλα από το υφιστάμενο.

Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, το master plan θα είναι έτοιμο μέχρι τον Ιούνιο (η διάρκεια ετοιμασίας της μελέτης έχει οριστεί στους έξι μήνες). Θα ακολουθήσει η υποβολή του γενικού σχεδίου και η έγκριση των δαπανών που θα κοστολογηθούν, προκειμένου το έργο να μπει σε τροχιά υλοποίησης.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ…