Οι διακοπές τέλειωσαν. Όλο το καλοκαίρι είχα την χαρά να περιδιαβάσω περιοχές γύρω από την πόλη της Λεμεσού, στα προάστια, στα περίχωρα και πιο ευρύτερα. Γενικότερα κινήθηκα στα βουνά.
Μετά από πολλά χρόνια επισκέφθηκα τον μέσαποταμο και το μοναστήρι το Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου και πέρασα με πόνο ψυχής και από την περιοχή Σαιττά. Μετά την φωτιά δεν μπορούσα να περάσω από την περιοχή αυτή.
Πριν από μερικές μέρες κάποιος φίλος μου εξήγησε ότι ένα πεύκο μπορεί να κάνει την δουλειά που κάνουν έξι κλιματιστικά. Δεν θέλησα να το αναλύσω και πολύ όμως κατάλαβα τι εννοούσε.
Έτσι για να μπαίνουμε όμως στο θέμα. Από τις Κυβίδες και πάνω μέχρι το Όμοδος, το πράσινο είναι πολύ λειψό. Και αν υπήρχε και λίγο κάηκε τα τελευταία χρόνια από τις πολλές πυρκαγιές.
Από τον φράκτη των Πολεμιδιών μέχρι την Άλασσα και γύρω από το φράγμα του Κούρρη, τα βουνά είναι εντελώς γυμνά. Κι΄αυτά θύμα πάλιας πυρκαγιάς. Το ίδιο και τα βουνά γύρω από την Λεμεσό, από Μαθηκολώνη μέχρι τον Πύργο και την Παρεκκλησιά.
Και βέβαια και η περιοχή του Σαιττά. Η οποία κάηκε πριν από πέντε έξι χρόνια, όμως η παρέμβαση για να επανέλθει το περιβάλλον στην πρότερα του μορφή, ήταν πολύ μικρή εώς ανύπαρκτη.
Εν κατακλείδι, η Λεμεσός, στην Λεμεσό, χρειαζόμαστε άμεσα οικολογική παρέμβαση. Δεν φτάνει που δεν φυτεύονται δέντρα μέσα στο λεκανοπέδιο όπου βρίσκεται η πόλη, δεν υπάρχουν δέντρα ούτε και στα βουνά που την περιβάλλουν.
Και δεδομένου των όσων μου είπαν και όσων γράφω πιο πάνω, αν τα βουνά γύρω από την πόλη είχαν φυτευθεί και το κλίμα στην Λεμεσό θα ήταν σαφώς ηπιότερο, με χαμηλότερες θερμοκρασίες και λιγότερη υγρασία το καλοκαίρι και με πιο γλυκούς χειμώνες.
Χρειαζόμαστε λοιπόν μια οικολογική παρέμβαση από ένα οικολογικό κίνημα.Όχι αυτό που υπάρχει, γιατί αυτό είναι απασχολημένο με το να λαικίζει για θέματα που δεν κατέχει και δεν θα έπρεπε να το απασχολούν.
Χρειαζόμαστε παρέμβαση από νέους ανθρώπους, νέους επιστήμονες, απλούς πολίτες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν με βάση το τρίπτυχο, δεντροφύτευση-αναδάσωση, πίεση στο κράτος, οργάνωση κοινοτήτων.
Άτομα που θα μπορέσουν τα ίδια να κάνουν πράξεις, φυτεύοντας δέντρα και κάνοντας αναδάσωση σε περιοχές που στο παρελθόν πλήγηκαν από τις πυρκαγιές.
Άτομα που θα μπορούν και θα προχωρούν σε πιέσεις προς το κράτος για να κάνει κι΄αυτό την δουλειά του. Πιέσεις στο αρμόδιο υπουργείο, πιέσεις στο τμήμα δασών, πιέσεις στις δημοτικές και κοινοτικές αρχές.
Άτομα που θα προχωρήσουν στην οργάνωση ατόμων και ομάδων μέσα στις κοινότητες που ζουν και διαβιούν στις περιοχές που θα μπορούσε να γίνει δεντροφύτευση και αναδάσωση.
Με λίγα λόγια, θέλουμε άτομα εθελοντές, που θα βάλουν τις βάσεις, θα δουλέψουν σκληρά, θα τρέξουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, έτσι που να πρασινίσει όλη η Λεμεσός. Από τον Όλυμπο μέχρι και την θάλασσα.
Και το ΤΕΠΑΚ μπορεί….
ο ΛΕΜΕΣ ιος…