Αρχική Λεμέσιος Έκρηξη Βέργα και αποχώρηση

Έκρηξη Βέργα και αποχώρηση

Έκρηξη Βέργα και αποχώρηση από σύσκεψη με το Τμήμα Αρχαιοτήτων

Από εφημερίδα Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣΤης ΝΤΟΡΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Άδοξο τέλος είχε και η νέα προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στο θέμα των κτηριακών εγκαταστάσεων του Φάρου της Κάτω Πάφου, αφού χθεσινή σύσκεψη στα γραφεία της Αρχής Λιμένων στη Λευκωσία σημαδεύτηκε από την αποχώρηση του δημάρχου Πάφου εν μέσω καταγγελιών του για τις πρακτικές που ακολουθεί το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Η σύσκεψη συνεκλήθη για να συζητηθεί το κοινό αίτημα Αρχής Λιμένων και Δήμου Πάφου προς το Τμήμα Αρχαιοτήτων να επιτραπεί μια ήπια ανάπτυξη των εγκαταστάσεων του Φάρου προς όφελος των χιλιάδων επισκεπτών της περιοχής που θα περιλαμβάνει ένα μικρό αναψυκτήριο, σημείο πώλησης νερού και άλλων ποτών, καθώς και εργασίες καθαρισμού του χώρου από τα αγριόχορτα και επιδιορθώσεων στα κτήρια που είναι σχεδόν ετοιμόρροπα.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι στη συνάντηση οι εκπρόσωποι του Τμήματος Αρχαιοτήτων επέμειναν στην πάγια τους θέση, ότι λόγω της περίληψης του μνημείου στον “Πίνακα Α”, αλλά και της ένταξής του στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Κάτω Πάφου, ουδεμία εμπορική ανάπτυξη είναι δυνατή. Το Τμήμα ζήτησε επίσης να περιέλθει υπό την δικαιοδοσία του ο Φάρος της Κάτω Πάφου, επικαλούμενο την αρμοδιότητά του στις αρχαιότητες της περιοχής.

Η θέση αυτή προκάλεσε την έκρηξη του δημάρχου Πάφου, ο οποίος αποχώρησε από τη σύσκεψη καταγγέλλοντας εμπαιγμό της Πάφου. Τις πληροφορίες μας επιβεβαίωσε αμέσως μετά ο κ. Βέργας δηλώνοντας ότι αποχώρησε από τη σύσκεψη επειδή θεωρεί τη στάση του Τμήματος Αρχαιοτήτων απαράδεκτη και επιλεκτικά δυσμενή για την Πάφο ειδικά.

«Ενώ μαζευτήκαμε για να συζητήσουμε ένα υπόμνημα αξιοποίησης του Φάρου που υποβάλαμε εδώ και μήνες στο Τμήμα Αρχαιοτήτων», ανέφερε, «όχι μόνο προσκρούσαμε εκ νέου σε μια στείρα άρνηση, αλλά επιπλέον το Τμήμα Αρχαιοτήτων απαιτεί και κυριότητα επί του χώρου. Τόνισα ότι μόνο στην περίπτωση της Πάφου υπάρχει αυτή η άρνηση, δεδομένου ότι σε αρχαιολογικούς χώρους άλλων επαρχιών βλέπουμε και περίπτερα και χώρους υπηρεσιών στους επισκέπτες».

Ο Σάββας Βέργας έκανε λόγο για απαράδεκτη εγκατάλειψη του χώρου του Φάρου, με τα χόρτα, όπως χαρακτηριστικά είπε, να έχουν ξεπεράσει πλέον το ύψος των κτηρίων. «Εγώ αποχωρώντας προειδοποίησα», τόνισε, «ότι από Δευτέρα τα συνεργεία καθαριότητας του Δήμου Πάφου θα εισέλθουν στον χώρο για καθαρισμό. Αν θέλει το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ας μας στείλει την Αστυνομία για επέμβαση στην περιουσία του».

ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟΓιατί αυτό πιστεύουμε θα έπρεπε να είχε κάνει κι΄ο δήμαρχος μας, όταν συζητιόταν το θέμα συμπερίληψης στην πλατεία του κάστρου και της αυλής του κάστρου. Αντ΄αυτού, η πλατεία διαμορφώνεται και η αυλή του κάστρου παραμένει ατημέλητη και ακάθαρτη, φυλακισμένη μέσα σε ψηλά κάγκελλα.

Κι΄αναρωτιόμαστε έχοντας γυρίσει σχεδόν όλο τον κόσμο. Που αλλού, σε ποιά χώρα, σε ποιά πόλη, σε ποιά πλατεία, ένα κάστρο κρατείται αιχμάλωτο πίσω από σιδηρού παραπέτασμα. Πως το τμήμα αρχαιοτήτων μπορεί να στερεί την Λεμεσό, από το να έχει μια πραγματική πλατεία, μια πλατεία του κάστρου όνομα και πράμα.

Κι΄όχι μια πλατεία φυλακισμένου κάστρου. Ποτέ δεν είναι αργά.

 …