Αρχική BusinessNews Αυτό για το οποίο η Λεμεσός φωνάζει εδώ και δέκα χρόνια, μεγάλο...

Αυτό για το οποίο η Λεμεσός φωνάζει εδώ και δέκα χρόνια, μεγάλο αυτόνομο συνεδριακό κέντρο θέλει τώρα ο ΚΟΤ, στόχος η προσέλκυση μεγάλης εμβ

Τη δημιουργία ενός μεγάλου αυτόνομου συνεδριακού κέντρου εισηγείται ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ), ώστε να προσελκύσει μεγάλης εμβέλειας διεθνή συνέδρια στην Κύπρο, ανακοίνωσε σήμερα η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Οργανισμού Αννίτα Δημητριάδου, μιλώντας σε παρουσίαση του Συνεδριακού Τουρισμού στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία».

Κατά την παρουσίαση, έγινε αναφορά και σε έρευνα του ΚΟΤ, η οποία δεικνύει μικρή αύξηση 2,8% του συνεδριακού τουρισμού κατά το 2014 στην Κύπρο σε σύγκριση με το 2013, με τη διοργάνωση 326 συνεδρίων το 2014 σε σύγκριση με 317 το 2013.

Όπως αναφέρθηκε κατά το 2014 έφθασαν στην Κύπρο 28,438 συμμετέχοντες σε συνέδρια. Η διάρκεια των συνεδρίων ήταν μέχρι τρεις ημέρες (46%), μέχρι 4-7 ημέρες (43%) και περισσότερες από 7 ημέρες (11%). Ο μήνας με τα περισσότερα συνέδρια ήταν ο Μάιος (15%), Μάρτιος και Σεπτέμβριος (12%), Οκτώβριος και Νοέμβριος (11%), Απρίλιος και Ιούνιος (10%), Φεβρουάριος (7%), Αύγουστος (4%), Ιανουάριος και Ιούλιος (3%) και Δεκέμβριος (2%).

Η εποχικότητα των συνεδρίων ήταν για το Φθινόπωρο 33%, Χειμώνα 13%, Άνοιξη 37% και το Καλοκαίρι 17%.

Οι χώροι διεξαγωγής των συνεδρίων ήταν ποσοστό 77% σε ξενοδοχειακά καταλύματα, 11% σε εναλλακτικούς χώρους, 3% σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, και το υπόλοιπο ποσοστό σε διάφορους άλλους χώρους.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι κυριότεροι τύποι συνεδρίων ήταν για θέματα ιατρικά, εκπαιδευτικά, αθλητικά, θέματα τεχνολογίας, επιστημονικά θέματα, θέματα Marketing and Communication και θέματα accounting/auditing.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΚΟΤ, τα καθαρά έσοδα των συνεδρίων ανά χρονιά ανέρχονται πέραν των 40 εκ. ευρώ, χωρίς όμως να περιλαμβάνονται όλα τα έσοδα που αφήνουν οι σύνεδροι και οι συνοδοί τους στην κυπριακή αγορά.

H αναπληρώτρια διευθύντρια του ΚΟΤ Αννίτα Δημητριάδου είπε ότι ο συνεδριακός τουρισμός για εμάς είναι ένα ειδικό προϊόν στο οποίο δίνουμε μεγάλη προτεραιότητα, αφού όπως αντιλαμβάνεστε τα περισσότερα συνέδρια και τα ταξίδια κινήτρων λαμβάνουν χώρα κυρίως Φθινόπωρο και Άνοιξη, άρα συμβάλλουν στην άμβλυνση της εποχικότητας.

Η κ. Δημητριάδου ανέφερε ότι κατά τη σημερινή παρουσίαση έγινε ενημέρωση των εταίρων της βιομηχανίας για όλα μας τα σχέδια, τους σχεδιασμούς κινήτρων, καθώς και για το επικείμενο σχέδιο κινήτρων της Ε.Ε., το οποίο θα περιλαμβάνει υποδομή για συνεδριακό τουρισμό, τόσο εκτός ξενοδοχείων όσο και εντός.

Δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι από την Ε.Ε. θα υπάρξει κονδύλι 16 εκ. ευρώ για φέτος σε σχέση με τον συνεδριακό τουρισμό σε σύγκριση με αντίστοιχο κονδύλι 13 εκ. που υπήρχε την προηγούμενη προγραμματική.

Σε σχέση με τη δημιουργία νέου μεγάλου αυτόνομου συνεδριακού κέντρου, η κ. Δημητριάδου ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ότι «η Κύπρος παίρνει συνέδρια, αλλά είναι εκτός του χάρτη των μεγάλων διοργανώσεων, λόγω του ότι δεν έχουμε τα μεγάλα συνεδριακά κέντρα που θα φέρουν αυτής της εμβέλειας συνέδρια γι’ αυτό και υπάρχει η ανάγκη δημιουργίας τέτοιου κέντρου, αλλά αυτό εξαρτάται από τους ιδιώτες επενδυτές».

Στην ομιλία της κατά την παρουσίαση, η κ. Δημητριάδου ανακοίνωσε για πρώτη φορά την πρόθεση του Οργανισμού για συμπερίληψη επιλέξιμων επενδύσεων συνεδριακού τουρισμού στην επόμενη προκήρυξη του Σχεδίου Κινήτρων αειφόρου εμπλουτισμού και αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος.

«Η Υπηρεσία έχει ήδη εισηγηθεί τη δημιουργία ενός μεγάλου αυτόνομου συνεδριακού κέντρου, την επέκταση ή αναβάθμιση των υφισταμένων συνεδριακών χώρων εντός ξενοδοχείων και τη δημιουργία νέων συνεδριακών χώρων είτε εντός της υφιστάμενης γης των ξενοδοχείων είτε σε κοντινή απόσταση. Θεωρώ πως, νοουμένου ότι εξασφαλιστούν άμεσα όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις, περί τις αρχές Νοεμβρίου, θα είμαστε σε θέση να προβούμε σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα ανακοινωθεί εκ των προτέρων. Εκτιμώ ότι η προκήρυξη του Σχεδίου θα ακολουθήσει μετά το πρώτο τρίμηνο του 2016», πρόσθεσε.

Παράλληλα, συνέχισε, προχωρούμε με την αναθεώρηση των καταλόγων του Covnention Bureau με τα ξενοδοχεία με συνεδριακές εγκαταστάσεις και τους επαγγελματίες συνεδριακού τουρισμού. Ακόμη, σημείωσε, ετοιμάζονται οι όροι διαγωνισμού για την προκήρυξη νέας προωθητικής ταινίας συνεδριακού τουρισμού.

«Έχουμε, επίσης, αναθέσει την καταγραφή των επισκέψιμων χωρών για διοργάνωση εκδηλώσεων συνεδριακού ή και πολιτιστικού χαρακτήρα, ούτως ώστε να είμαστε σε θέση να χειριζόμαστε όλων των ειδών τα αιτήματα ως Covnention Bureau. Ξεκινήσαμε ακόμη την αξιοποίηση των εργαλείων του International Congress and Convention Association για διεκδίκηση διεθνών συνεδρίων στην Κύπρο, εμπλέκοντας τόσο τους τοπικούς συνδέσμους όσο και τους Ambassadors in Tourism», πρόσθεσε.

Είπε, ακόμη, ότι στο πλαίσιο της συνεχούς ενημέρωσης και των στόχων για συνεχή επιμόρφωση του προσωπικού, έχουμε αναθέσει την έρευνα για τον τουρισμό των Κατεχομένων με ειδική αναφορά στον συνεδριακό τουρισμό, η οποία συντάχθηκε από εξειδικευμένο Τουρκολόγο.

Η κ. Δημητριάδου ανέφερε ότι ο ΚΟΤ διεκδίκησε επιτυχώς τη διοργάνωση του International Congress and Convention Association, που θα φιλοξενήσει αρχές του 2016 στην Κύπρο.

Αφουγκραζόμενοι, είπε, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας του συνεδριακού τουρισμού με τις προσφερόμενες πτήσεις, το μειωμένο αριθμό των διαθέσιμων κλινών για μεγάλες διοργανώσεις, τις υφιστάμενες συνεδριακές εγκαταστάσεις που δεν μπορούν να φιλοξενήσουν μεγάλα συνέδρια, τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει τόσο η εγχώρια βιομηχανία, όσο και το δυνητικό πελατολόγιο μας, την κατάργηση σχεδόν των μεσαζόντων επαγγελματιών, έχουμε προβεί άμεσα σε μια σειρά από αντισταθμιστικές ενέργειες.

Ως τέτοια χαρακτήρισε τη δημιουργία έξι διαφορετικών Σχεδίων Κινήτρων και Επιχορηγήσεων, ώστε να καλυφθούν οι πολλαπλές ανάγκες της συνεδριακής βιομηχανίας, να προβληθεί με τον καλύτερο τρόπο η Κύπρος και να προσελκυθούν όσο το δυνατό περισσότερα συνέδρια, συναντήσεις και ταξίδια κινήτρων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Υ.Γ. Η φωτογραφία είναι από τον χώρο πλησίον της Μαρίνας Λεμεσού όπου η Λεμεσός ζητά εδώ και δέκα χρόνια την κατασκευής ενός τέτοιου συνεδριακού κέντρου. Πριν από περίπου τόσα χρόνια υπουργός αρμόδιος με το θέμα με καταγωγή την Αμμόχωστο σε επίσκεψη του στην Λεμεσό είχε πει τότε ότι περίπου “κανεί την Λεμεσό δεν θα της κάνουμε και συνεδριακό”….