Αρχική Λεμέσιος Αφιερωμένο στους απανταχού Urbanιστές

Αφιερωμένο στους απανταχού Urbanιστές

Από εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ:Οργασμός οδικών έργων για τη βελτίωση του οδικού δικτύου της ΛευκωσίαςΜετά τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού, άλλα δύο σημαντικά έργα παραδίδονται στην κυκλοφορία, εντός των επόμενων μηνών.

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών στοχεύει στη σωστή κυκλοφοριακή διαχείρισηΜια νέα κυκλοφοριακή εποχή για τη Λευκωσία εγκαινιάστηκε με την επίσημη παράδοση, την περασμένη Πέμπτη, του έργου διαπλάτυνσης και αναβάθμισης του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Λεμεσού. Το μεγαλεπήβολο έργο, το οποίο εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, και αποτελείται από 55 χιλιόμετρα διπλής κατεύθυνσης δρόμου, 12 κόμβους, 2 γέφυρες, υπέργειες διαβάσεις και οχετούς, προσδιορίζει μια εξελικτική πορεία στην οποία εισέρχεται το οδικό δίκτυο της Λευκωσίας.

Ο οργασμός των οδικών έργων, που στόχο έχουν την αναβάθμιση της κυκλοφοριακής διαχείρισης της Λευκωσίας, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Δημόσιων Έργων, Αλέκο Μιχαηλίδη, η εκτέλεση των έργων που προωθεί το Υπουργείο Συγκοινωνιών αποσκοπούν στην αποσυμφόρηση κυρίως των πολυσύχναστων δρόμων της πρωτεύουσας.

Μάλιστα τους αμέσως επόμενους μήνες αναμένεται να παραδοθούν στην κυκλοφορία άλλα δύο έργα για τα οποία οι κατασκευαστικές εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Πρόκειται για την πλήρη ανακατασκευή της Λεωφόρου Προδρόμου, από τα φώτα στη διασταύρωση με τη Γρίβα Διγενή μέχρι τη διασταύρωση με τη Μετοχίου και την πλήρη αναβάθμιση στην Αγίου Ιλαρίωνος στην περιοχή ΣΟΠΑΖ.

Σύντομα η παράδοση Συγκεκριμένα, για τη Λεωφόρο Προδρόμου που θα συνδέει την οδό Μετοχίου-Χείλωνος με τη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή, έναν από τους κυριότερους οδικούς άξονες της Λευκωσίας, το κόστος της δαπάνης ξεπερνά τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία το 82,7% θα καταβληθεί από την Κυβέρνηση και το 17,3% από τους Δήμους Λευκωσίας και Έγκωμης.

Το έργο που αφορά στη βελτίωση της Λεωφόρου Προδρόμου από τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή μέχρι τη συμβολή της με την οδό Χείλωνος και Μετοχίου καθώς και τα τμήματα των οδών Δήμου Ηροδότου, Σινά, Μετοχίου και Χείλωνος, συνολικού μήκους 1,3 χιλιομέτρου περίπου, περιλαμβάνει τη διαπλάτυνση των υφιστάμενων λωρίδων και τη δημιουργία πεζοδρομίων και από τις δύο πλευρές. Παράλληλα, σε κάποια σημεία θα δημιουργηθεί και τρίτη δεξιόστροφη λωρίδα. Ενώ θα υπογειοποιηθούν οι υπηρεσίες της ΑΗΚ και των Τηλεπικοινωνιών.

Οι κατασκευαστικές εργασίες του εν λόγω έργου αρχικά και σύμφωνα με το συμβόλαιο θα ολοκληρώνονταν στις 23 Οκτωβρίου 2010· ωστόσο, λόγω καθυστέρησης, θα παραδοθεί το αργότερο μέχρι την έλευση του νέου έτους.

Σε ό,τι αφορά την κατασκευή της Λεωφόρου Αγίου Ιλαρίωνος στη Λευκωσία η δαπάνη του έργου ανέρχεται στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ και οι εργασίες, οι οποίες άρχισαν τον περασμένο Μάιο, αναμένεται να ολοκληρωθούν, σύμφωνα με το συμβόλαιο, τέλη Απριλίου 2012.

Το έργο αφορά την πλήρη ανακατασκευή του υφιστάμενου δρόμου δύο λωρίδων, από τη συμβολή με τη Λεωφόρο Καντάρας (κυκλικός κόμβος ΜΠΑΤΑ) μέχρι τη συμβολή με τη Λεωφόρο Κένεντι (κυκλικός κόμβος ΣΟΠΑΖ), μήκους 1,5χμ. σε δρόμο τεσσάρων λωρίδων διαχωρισμένης κυκλοφορίας, πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομο στη μια πλευρά.

Επίσης περιλαμβάνει την κατασκευή τμημάτων δευτερεύοντος οδικού δικτύου συνολικού μήκους 3,.8χμ. κάθετα και παράλληλα με τον κύριο δρόμο. Το έργο, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, αναμένεται να συμβάλει στην αναβάθμιση της ακριτικής αυτής περιοχής του Δήμου Λευκωσίας και θα εξυπηρετήσει τη διακίνηση από και προς τις παρακείμενες βιομηχανικές και βιοτεχνικές περιοχές καθώς και προς την περιοχή Αγλαντζιάς, το Πανεπιστήμιο, το Νοσοκομείο και τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού.

Παράλληλα στην ίδια περιοχή συνεχίζονται οι εργασίες αναβάθμισης της Λεωφόρου Λάρνακος και μέρους της Λεωφόρου Αμμοχώστου μαζί με τη Λεωφόρο Αγλαντζιάς, που θα συμβάλει περαιτέρω στην αναβάθμιση της ευρύτερης νοτιοανατολικής Λευκωσίας.Βελτίωση της Λεωφόρου ΡΙΚΣΤΗ βελτιωτική εικόνα του οδικού δικτύου της Λευκωσίας που στοχεύει το Υπουργείο Συγκοινωνιών αναμένεται να συμβάλει σημαντικά και η ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών της Λεωφόρου ΡΙΚ, στην Αγλαντζιά, δαπάνης δύο εκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Όπως εξήγησε στη «Σ» ο κ. Μιχαηλίδης, με τη βελτίωση της Λεωφόρου ΡΙΚ, αναμένεται να καλυτερεύσει η κυκλοφοριακή διαχείριση της ευρύτερης περιοχής αφού το εν λόγω έργο περιλαμβάνει και τη βελτίωση της Λεωφόρου Θεσσαλονίκης, με την ολοκλήρωση του οποίου οι δύο λεωφόροι θα συνδεθούν.

Παράλληλα, πέραν της βελτίωσης και ανακατασκευής του οδοστρώματος της Λεωφόρου ΡΙΚ, τα έργα αφορούν στην κατασκευή νέων πεζοδρομίων, τη δημιουργία χώρων στάθμευσης που θα εξυπηρετούν τόσο το 4ο δημοτικό σχολείο όσο και τις άλλες αναπτύξεις της περιοχής, καθώς και αποστραγγιστικά έργα, δηλαδή θα εγκατασταθεί σύστημα αποχέτευσης όμβριων υδάτων.

Επίσης θα κατασκευαστούν κάποια αποστραγγιστικά έργα και σε άλλες οδούς μικρότερης σημασίας αλλά που γειτνιάζουν με την περιοχή.

Με την επίτευξη της ολοκλήρωσης των πιο πάνω έργων το Τμήμα Δημοσίων Έργων κρίνει ότι θα επιλυθεί το πρόβλημα που δημιουργείται στην περιοχή σε ό,τι αφορά το αποστραγγιστικό σύστημα, καθώς και στην κυκλοφοριακή διαχείριση της περιοχής.

Στα σκαριά σειρά από έργα ΣΕΙΡΑ για οδική βελτίωση παίρνουν εντός των επόμενων χρόνων, μέσα στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού του Υπουργείου Συγκοινωνιών, για αποφόρτιση της κυκλοφοριακής κίνησης της Λευκωσίας, και άλλα σημαντικά έργα. Ήδη το Τμήμα Δημοσίων Έργων έχει ετοιμάσει μια λίστα από έργα τα οποία προωθούνται προς υλοποίηση.

Όπως υποστήριξε ο κ. Μιχαηλίδης, αυτά τα έργα είναι «η δημιουργία ανισόπεδου κόμβου στην Λεωφόρο Σταυρού και η σύνδεσή της με τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού, λίγο πριν από τα φώτα του Καλησπέρα, η δημιουργία δεύτερου ανισόπεδου κόμβου στη Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού παρά τη διασταύρωση της Λεωφόρου Κωνσταντινουπόλεως, άλλος ένας ανισόπεδος κόμβος ο οποίος θα συνδέει τη διασταύρωση Σπύρου Κυπριανού και Ιωσήφ Χατζηιωσήφ, παρά τα φώτα Ορφανίδη».

Σημαντικό παράγοντα στη βελτίωση του οδικού δικτύου της πρωτεύουσας αναμένεται να αποτελέσει η ανακατασκευή των Λεωφόρων Ιπποκράτους και Αργυρουπόλεως και το οποίο έργο θα συνδεθεί με τον κυκλικό κόμβο του ΓΣΠ μαζί με τις Λεωφόρους Στροβόλου και Τσερίου. Το έργο, το οποίο βρίσκεται στα σκαριά, αναμένεται να αποφορτίσει σε μεγάλο βαθμό τις νότιες και νοτιοδυτικές περιοχές της Λευκωσίας.

Καλύτερη κυκλοφοριακή διαχείριση ΟΠΩΣ δήλωσε στη «Σ» ο Διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Έργων, Αλέκος Μιχαηλίδης, «η εκτέλεση όλων των πιο πάνω έργων στη Λευκωσία αποσκοπεί στην καλύτερη κυκλοφοριακή διαχείριση και πιο συγκεκριμένα στην αποσυμφόρηση των πολυσύχναστων κυρίως δρόμων της πρωτεύουσας. Μάλιστα το Τμήμα Δημοσίων Έργων, με την ολοκλήρωση των εργασιών της Λεωφόρου Αρχαγγέλου η οποία έχει παραδοθεί ήδη στην κυκλοφορία, θα καταφέρει να βελτιώσει τη διακίνηση της κυκλοφορίας τουλάχιστον για τις περιοχές που συναποτελούν τη δυτική είσοδο της Λευκωσίας».

Η όσο το δυνατόν ομαλότερη κυκλοφοριακή διαχείριση επιδιώκεται και στην περίπτωση της Λεωφόρου Προδρόμου, στο κέντρο της πόλης, καθώς και στην περίπτωση της Λεωφόρου Ιλαρίωνος, ένα έργο το οποίο, όπως αποκάλυψε ο κ. Μιχαηλίδης, αιτούνταν επιτακτικά οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής, και αναμένεται να αποσυμφορήσει την ανατολική πλευρά της Λευκωσίας.

Από εφημερίδα η ΣΗΜΕΡΙΝΗ 13/11/2011

Από εφημερίδα, Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ:Στον κρατικό καταψύκτη μεγάλα έργα της ΛεμεσούΔεκάδες ώριμα προς υλοποίηση έργα της Λεμεσού, αναβάλλονται επ’ αόριστον, αφού αφαιρέθηκαν την τελευταία στιγμή από τους κρατικούς προϋπολογισμούς τους 2012, λόγω της κρίσης και της διακηρυγμένης κυβερνητικής πολιτικής για αυστηρή δημοσιονομική περισυλλογή.

Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονη δυσφορία στους φορείς της Λεμεσού, αφού η υλοποίηση των περισσότερων από αυτά, θεωρείτο επείγουσα. Πιο κάτω παραθέτουμε μια σειρά από έργα τα οποία, εξαιτίας της περικοπής της χρηματοδότησης τους από τον κρατικό κορβανά, δεν θα ξεκινήσουν μέσα στο 2012, ακόμη και εκεί που έχουν προκηρυχθεί προσφορές.

Πρόκειται για πολεοδομικά έργα, ή έργα τα οποία για να υλοποιηθούν πρέπει να προηγηθούν απαλλοτριώσεις. Η κάνουλα όμως έχει στερέψει και έτσι μέσα στο 2012 θα προχωρήσουν μόνο όσα θα εκτελεστούν με την μέθοδο του ΒΟΤ, ή αυτά που ήδη έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά ή κρατικά κονδύλια το προηγούμενο διάστημα.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα που ανέμενε να δει να υλοποιείται όλη η Λεμεσός, ήταν η ανακατασκευή της λεωφόρου Αγίας Φυλάξεως. Το έργο την υστάτη και παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε ο Δήμος Λεμεσού δεν περιλήφθηκε στους κρατικούς προϋπολογισμούς για το 2012 και έτσι έχει αφαιρεθεί και από το προϋπολογισμό ανάπτυξης του Δήμου.

Μετά το πάγωμα των διαδικασιών, η λεωφόρος θα παραμείνει στη σημερινή της μορφή μέχρι το 2013. Στο ψυγείο μπήκε και η ανάπλαση του πυρήνα της Αγίας Φύλας, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Λεμεσού το περασμένο καλοκαίρι βγήκε σε προσφορές για τις κατασκευαστικές εργασίες.

Επίσης ξαφνικά στέρεψαν τα κονδύλια για την απαλλοτρίωση της έκτασης στην οποία θα ανεγερθεί το Συνεδριακό Κέντρο, η υλοποίηση του οποίου όχι μόνο μετατίθεται σε βάθος χρόνου, αλλά κινδυνεύει να ακυρωθεί. Για αυτό τον λόγο με πρωτοβουλία του Δήμου Λεμεσού και της Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξής, κατατέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων με τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, μια άλλη πρόταση.

Σύμφωνα με αυτήν, την απαλλοτρίωση της έκτασης θα την αναλάβει η κοινοπραξία που θα υλοποιήσει το έργο με την μέθοδο του ΒΟΤ, ώστε το έργο να ξεμπλοκαριστεί.

Το Τεχνολογικό Πάρκο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αμαρτίες της κυβέρνησης αφού τίποτα δεν έχει προχωρήσει εδώ και μήνες, παρά τις τελετές που έγιναν για την έναρξη τάχα, των εργασιών.

Σκόνταψαν στην χρηματοδότησηΣτα χαρτιά θα μείνει και το 2012, και η τελική απόφαση για χωροθέτηση της νέας Αστυνομικής Διεύθυνσης αλλά και η κατασκευή του Κέντρου Υγείας Λεμεσού, στο οποίο θα μεταφερθούν οι υπηρεσίες που στεγάζονται σήμερα στο παλιό νοσοκομείο. Οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες, προέκριναν ως καταλληλότερο χώρο για την μεταστέγαση της Αστυνομίας, μεγάλο τεμάχιο στην Φραγκλίνου Ρούσβελτ. Στον ίδιο χώρο πρόκειται να μεταφερθούν και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Ωστόσο κονδύλια για τις απαλλοτριώσεις στον προϋπολογισμό, δεν υπάρχουν. Όσον αφορά την μεταφορά των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, στον χώρο της Μακαρονοποιίας Δωρίτη, και αυτή έχει παραπεμφθεί στις καλένδες της γραφειοκρατίας, αφού τα αρχιτεκτονικά σχέδια για την κατασκευή νέου κτιρίου, καθυστερούν αδικαιολόγητα.

Η υλοποίηση των δύο αυτών σημαντικών έργων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κατασκευή και της πανεπιστημιούπολης και όσο βρίσκονται στον «αέρα», δεν πρόκειται να ξεκινήσει. Ακόμη ένα εμπόδιο για την υλοποίηση του έργου είναι και η μείωση των κονδυλίων στον προϋπολογισμό του 2012 προς το Πανεπιστήμιο, κάτι που έχει εκτροχιάσει πλήρως τον κτηριολογικό του προγραμματισμό.

Ως εκτούτου παρά το γεγονός ότι το master plan είναι έτοιμο και έχει εγκριθεί από την Διοικούσα Επιτροπή, το Πανεπιστήμιο δεν φαίνεται να πιάνει τον στόχο που έθεσε, για έναρξη κατασκευών στο τέλος του 2012.

Στο ψυγείο μπήκε και η ανακατασκευή της λεωφόρου Αμαθούντας. Λίγο πριν ξεκινήσει να κατασκευάζεται, αφαιρέθηκε από τους προϋπολογισμούς του κράτους και ως εκ τούτου και του ΚΟΑ, ο οποίος θα χρηματοδοτούσε και το δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου του «Αετού», στον Άγιο Ιωάννη.

Παράλληλα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά παραμένει στον κρατικό καταψύκτη και το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής που θα κατασκευαζόταν στο Ζακάκι. Άγονος κρίθηκε και ο δεύτερος διαγωνισμός προσφορών για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Υδατόπυργου καθώς, το ενδιαφέρον των ιδιωτών που θα αναλάμβαναν το έργο με την μέθοδο του ΒΟΤ, ήταν εξαιρετικά περιορισμένο.

Από εφημερίδα Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ 12/11/2011

Ο ΛΕΜΕΣιος…