Αρχική Οικονομολόγος Βαρύς χειμώνας το ερχόμενο Φθινόπωρο για πολλές χιλιάδες εργαζομένους, η ευχή στον...

Βαρύς χειμώνας το ερχόμενο Φθινόπωρο για πολλές χιλιάδες εργαζομένους, η ευχή στον Άη Βασίλη

image

Βαρυχειμωνιά θα έλθει για χιλιάδες εργαζομένους από τις αρχές του ερχόμενου Φθινόπωρου, αφου μέσα στους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο αναμένεται να έχουμε χιλιάδες απολύσεις σε δημόσιο, ημικρατικούς και στις τράπεζες.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας, μέσα στο Φθινόπωρο αναμένεται να βρεθούν στην ανεργία πέραν των 3000 τραπεζικών, τράπεζα Κύπρου και Συνεργατισμό, 500 υπαλλήλοι των Κυπριακών αερογραμών, τουλάχιστον 2000 εκπαιδευτικοί, 1000 τουλάχιστον υπαλλήλοι ΑΗΚ και CYTA και κάποιοι κυβερνητικοί.

Αν κάνουμε μια χοντρική σούμα στα πιο πάνω συντηρητικά νούμερα τα οποία σας παραθέτω, βγάζω το νούμερο των 7000 περίπου νέων ανέργων. Νέοι άνεργοι οι οποίοι θα προέρχονται από τις προνομιακές μισθολογικά ομάδες των εργαζομένων, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό και συνάμα ιδιαίτερα αρνητικό για την οικονομία.

Γιατί πέραν από το γεγονός ότι οι ανέργοι θα αυξηθούν κατά το νούμερο που αναφέρω πιο πάνω, όλοι αυτοί είναι άτομα τα οποία πληρώνονταν καλά και “τροφοδοτούσαν” την αγορά με χρήμα, είχαν αγοραστική δύναμη και ήταν καταναλωτές μεγάλων προυπολογισμών και κονδυλίων.

Όλοι αυτοί τροφοδοτούσαν όμως και με σταθερά εισοδήματα τα κρατικά ταμεία, η ρευστότητα των οποίων θα επηρεαστεί άμεσα, είναι οι καλύτεροι φορολογούμενοι και οι πιο καλοπληρωτές για το γραφείο εσωτερικών προσόδων και είναι και οι καλύτεροι χρηματοδότες του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων.

Ως εκ τούτου, το αποτέλεσμα του γεγονότος ότι όλοι αυτοί θα χάσουν τις δουλειές τους αυτό θα έχει σοβαρές παράπλευρες απώλειες στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα όπου θα επηρεαστεί ακόμη περισσότερο η κατανάλωση ενώ πολύ σημαντικά θα επηρεαστεί και η ρευστότητα όλων των επιχειρήσεων.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και το τέλος της τουριστικής περιόδου κάπου στα τέλη Οκτωβρίου, τότε θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε και μάλιστα με ευκολία τι θα ζητήσουν φέτος τα Χριστούγεννα από την Αη Βασίλη, τα παιδιά των Κυπρίων. Μια δουλειά, οποιαδήποτε ίσως δουλειά για τους γονείς τους.

economoΛΟΓΟΣ…