Αρχική BusinessNews Διακόσιες σαράντα χιλιάδες βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού,...

Διακόσιες σαράντα χιλιάδες βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ ένας στους τρεις Κυπρίους στερείται των β

Διακόσιες σαράντα χιλιάδες βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ ένας στους τρεις Κυπρίους στερείται των βασικών αγαθών διαβίωσης, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Η ανθρωπιστική κρίση για τις χώρες του μνημονίου

Τα στοιχεία, τα οποία δόθηκαν τη Δευτέρα 13 Ιουλίου στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνουν τη βαθιά ανθρωπιστική κρίση στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος και οι υπόλοιπες χώρες του μνημονίου λόγω των πολιτικών της λιτότητας και των περικοπών.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ο αριθμός όσων διατρέχουν τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού ανήλθε στην Κύπρο στις διακόσιες σαράντα χιλιάδες το 2013, ήτοι 27,8% του πληθυσμού.

Υψηλά ποσοστά κατέγραψαν επίσης όλες οι υπόλοιπες χώρες του μνημονίου και συγκεκριμένα: Ελλάδα 35,7%, Ιρλανδία 29,5%, Πορτογαλία 27,5% και Ισπανία 27,3%.

Σοβαρές υλικές στερήσεις

Το πιο σημαντικό όμως το οποίο αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας είναι ότι ένας στους τρεις Κυπρίους στερείται των βασικών αγαθών διαβίωσης.

Ως βασικά αγαθά η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ορίζει εννέα κατηγορίες από προϊόντα και υπηρεσίες, μεταξύ αυτών το ενοίκιο ή δόση του στεγαστικού δανείου, τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειάς (σ.σ.: ρεύμα, τηλέφωνο, νερό κτλ), τη θέρμανση στο σπίτι και ένα γεύμα κάθε δύο μέρες το οποίο να περιλαμβάνει κρέας (σ.σ.: κοτόπουλο, ψάρι ή ισοδύναμο για χορτοφάγους).

Οσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά σε τρεις από τις πιο πάνω κατηγορίες θεωρείται ότι ζουν σε συνθήκες στέρησης, ενώ όσοι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε τέσσερις ή περισσότερες κατηγορίες θεωρείται ότι αντιμετωπίζουν σοβαρές υλικές στερήσεις.

Στην Κύπρο το ποσοστό όσων ζουν σε συνθήκες στέρησης ανέρχεται σε 37%, ενώ το ποσοστό όσων αντιμετωπίζουν σοβαρές στερήσεις ανέρχεται σε 18%.

Το πιο υψηλά ποσοστά στέρησης βασικών αγαθών καταγράφει η Βουλγαρία (58,0%), ενώ ακολουθούν η Ρουμανία (45,8%), η Ουγγαρία (44,1%), η Λετονία (40,3%) και η Ελλάδα (37,2%).

Αντίθετα τα πιο χαμηλά ποσοστά (κάτω από 5%) καταγράφουν η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ελβετία, η Σουηδία και το Λουξεμβούργο.

Ανεργία και υποαπασχόληση

Ενα άλλο στοιχείο το οποίο προκύπτει από την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας είναι ότι το ποσοστό όσων ζουν σε νοικοκυριό με χαμηλή ένταση απασχόλησης (λιγότερο από το 20% του εργάσιμου χρόνου) ανέρχεται στην Κύπρο σε περίπου 8,5%.

Το ποσοστό είναι πιο κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ (10,8%). Ωστόσο η Κύπρος είναι μεταξύ των χωρών που καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με ένα χρόνο προηγουμένως (+1,4%).

Οι χώρες με το πιο υψηλό ποσοστό είναι η Ιρλανδία (23,9%), η Ελλάδα (18%) και η Ισπανία (16%).

Αντίθετα οι χώρες με το πιο χαμηλό ποσοστό είναι η Πολωνία (7,2%), η Σουηδία (7,1%), η Τσεχία (6,9%), το Λουξεμβούργο (6,6%), η Ρουμανία ( 6,4%), η Νορβηγία (6,4%), η Ισλανδία (6,2%) και η Ελβετία (4,1%).

Η μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού όσων ζουν σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας μεταξύ 2012 και 2013 καταγράφηκε σε Ελλάδα (+ 4%), Πορτογαλία (2,1%), Δανία (1,6%), Κύπρο, Σουηδία και Ισπανία (αμφότερες 1,4%).

Πηγή: Κωνσταντίνος Ζαχαρίου-Χαραυγή…