Αρχική ΤΕΠΑΚ Δυναμική και ιδιαίτερα επιτυχημένη η παρουσία του ΤΕΠΑΚ στο 1o Mediterranean Science...

Δυναμική και ιδιαίτερα επιτυχημένη η παρουσία του ΤΕΠΑΚ στο 1o Mediterranean Science Festival

Στο πλαίσιο προώθησης και υλοποίησης των στόχων και δραστηριοτήτων του, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) συμμετείχε με επιτυχία στο 1ο Mediterranean Science Festival, που πραγματοποιήθηκε στις 3 έως 6 Δεκεμβρίου 2015 στο Χαρουπόμυλο Λανίτη στη Λεμεσό. Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε από το ΜΚΟ SciCo Cyprus και το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας με τη συνδιοργάνωση του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Έρευνας και Καινοτομίας.

Το 1ο Mediterranean Science Festival, με σύνθημα «Η επιστήμη στην καθημερινότητά μας», έδωσε την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να εξερευνήσουν και να απολαύσουν το μαγικό κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας μέσα από πληθώρα πρωτότυπων, διασκεδαστικών και διαδραστικών δραστηριοτήτων και καινοτόμων. Το συντονισμό της εκδήλωσης, εκ μέρους του ΤΕΠΑΚ, είχε η Υπηρεσία Έρευνας και Διεθνούς Συνεργασίας (ΥΕΔΣ) ενώ τα ακόλουθα μέλη του ΤΕΠΑΚ συμμετείχαν στην οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ:

1) Δρ Κατερίνα Καουρή, Συνιδρύτρια του Φεστιβάλ2) Δρ Νίκος Κωνσταντίνου, Συνιδρυτής του Φεστιβάλ3) Δρ Μάρλεν Βάσκεζ, Υπεύθυνη Επιστημονικών Καφενείων στο Φεστιβάλ4) Δρ Λουκία Ταξιτάρη, Υπεύθυνη Αξιολόγησης και Εμπειρίας Επισκεπτών στο Φεστιβάλ

Στο πλαίσιο της ιδιαίτερα επιτυχημένης αυτής εκδήλωσης, το ΤΕΠΑΚ συμμετείχε με μεγάλο αριθμό δραστηριοτήτων, κατά τη διάρκεια των οποίων διάφοροι ερευνητές και ακαδημαϊκοί έδωσαν την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσουν από κοντά μέρος των ερευνητικών δραστηριοτήτων που διεκπεραιώνονται στο Πανεπιστήμιο και να τους κεντρίσουν το ενδιαφέρον για εμπλοκή και ενασχόληση τους με την έρευνα.

Οι ερευνητικές δραστηριότητες που παρουσιάστηκαν ή πραγματοποιήθηκαν από τους ερευνητές και ακαδημαϊκούς των πλείστων Τμημάτων του ΤΕΠΑΚ είναι οι ακόλουθες:

(Α) ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ:1) Γνωρίστε τα έντομα! (Επίκουρος Καθηγητής Μενέλαος Σταυρινίδης, Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Ομάδα Αειφορικής Γεωργίας)2) Η επιστήμη της γλώσσας (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μαρία Καμπανάρου, Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Εργαστήριο Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Θεραπείας Λόγου)3) Από την Ευστάθεια στην Κατάρρευση: Δημιούργησε και κατάστρεψε την δική σου κατασκευή! (Λέκτορας Στέλιος Γιατρός, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορική, Ερευνητική Ομάδα Λειτουργικά Βελτιστοποιημένων Κατασκευών)4) Πώς φαίνεται η Γη από το διάστημα; (Καθηγητής Διόφαντος Χατζημιτσής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Εργαστήριο Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης)5) Βιολογία φυτών κάτω από συνθήκες καταπόνησης (Επίκουρος Καθηγητής Βασίλης Φωτόπουλος, Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Εργαστήριο Φυσιολογίας Καταπονήσεων Φυτών)6) Ανάλυση Προσώπου από εικόνες και βίντεο. Εξακρίβωση επικινδυνότητας εγκεφαλικού επεισοδίου με ανάλυση βίντεο καρωτιδικής αρτηρίας (Καθηγητής Ανδρέας Λανίτης, Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών)7) Μάθε το (μάθημά σου) νεράκι! (Λέκτορας Μαρία Γ. Αντωνίου, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Επεξεργασίας Νερού-AQUA)8) 3D Εκτύπωση και ενημέρωση περί της τεχνολογίας (Δημήτριος Μπόγλου, Διευθυντής CUTing Edge)9) Ξεκλειδώνουμε τα Μυστικά του Εγκεφάλου (Δρ. Νίκος Κωνσταντίνου, Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης)10) Η πραγματικότητα της σκιάς (Δρ Ορέστης Μαραγκός, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής)11) Οργανικά Φωτοβολταϊκά (Καθηγητής Στέλιος Χούλης, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών)

(Β) ΟΜΙΛΙΕΣ1) “Πώς δουλεύει ένα αυτοκίνητο – Οι καταλύτες στην καθημερινότητά μας” (Καθηγητής Κώστας Ν. Κώστα, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος)2) “Το σκάνδαλο της Volkswagen – πώς μπορούμε να προστατέψουμε το περιβάλλον;» (Αναπληρωτής Καθηγητής Θεόδωρος Ζαχαριάδης, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος)3) “Είναι η γλώσσα στον εγκέφαλο;” (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μαρία Καμπανάρου, Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης)

(Γ) ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ“Γιατί το έδαφος δεν είναι για πέταμα;” (Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό Kώστας Ανδρέου, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Εδαφολογίας)

(Δ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙA (Workshop)1) “Ελέγχουμε και Θεραπεύουμε τον Εγκέφαλο με Μαγνητική Διέγερση” (Δρ. Νίκος Κωνσταντίνου, Τάσσος Γεωργίου, Ντέμπυ Κράνου, Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης)2) “Μαθαίνουμε Μαθηματικά βλέποντας κινούμενα σχέδια!” (Δρ. Κατερίνα Καουρή, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής)

Για οποιεσδήποτε σχετικές, με τις πιο πάνω δραστηριότητες, πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στην Υπηρεσία Έρευνας και Διεθνούς Συνεργασίας (ΥΕΔΣ) του ΤΕΠΑΚ….