Αρχική Λεμέσιος Ενδιαφέρουσα η ανακοίνωση της κίνησης αρχιτεκτόνων Λεμεσού, “ο σχεδιασμός έγινε για τον...

Ενδιαφέρουσα η ανακοίνωση της κίνησης αρχιτεκτόνων Λεμεσού, “ο σχεδιασμός έγινε για τον άνθρωπο”, “ο ρόλος του αυτοκινήτου υποβαθμίστηκ

Το μεγάλο κακό σε βάρος της πόλης μας και στους πολίτες της Λεμεσού με την εκτέλεση των έργων ανάπλασης του κέντρου τα οποία δεν συμπεριέλαβαν την πεζοδρόμηση της κεντρικής εμπορικής αρτηρίας, δηλαδή της οδού Ανεξαρτησίας, δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ.

Και με την κάθε ευκαιρία θα το επισημαίνουμε, θα το σημειώνουμε και θα προσπαθούμε να το θυμίζουμε και σ΄αυτούς που φταίνε γι΄αυτό. Αυτοί που ακόμη και σήμερα κάνουν εισηγήσεις για να παιρνούν τα τεράστια λεωφορεία μέσα από την οδό Ανεξαρτησίας, να σταθμεύουν μπροστά στο παντοπουλείο, να γίνει η Ανεξαρτησίας μονόδρομος και χώρος στάθμευσης.

Όλοι αυτοί με πρώτο και καλύτερο το δημοτικό συμβούλιο που έχει τεράστιες ευθύνες και οφείλει να παίρνει αποφάσεις για το καλό της πόλης και των πολλών και όχι το καλό των λίγων ή αυτό που οι λίγοι πιστεύουν ότι είναι το δικό τους καλό, όλοι αυτοί ας διαβάσουν την πιο κάτω ανακοίνωση.

—————————————————

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τη διοργάνωση του συνεδρίου «Λεμεσός: Μια ανανεωμένη Παράκτια Μητρόπολη. Αρχιτεκτονική και Ταυτότητα», που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Λεμεσό, η Κίνηση Αρχιτεκτόνων Λεμεσού αναφέρει ότι οι παρουσιάσεις στο συνέδριο των διεθνούς φήμης Αρχιτεκτόνων Daniel Libeskind και Marcus Jatsch ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και επωφελείς και τα έργα τους μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα στην προσπάθεια του Δήμου Λεμεσού για την ανάπτυξη της μοναδικής παγκύπρια σε δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, περιοχής μεταξύ των δυο λιμανιών.

«Μέσα από τις μελέτες τους», προσθέτει, «που αφορούσαν επανασχεδιασμό μεγάλων τμημάτων του πολεοδομικού ιστού πόλεων σε διάφορα σημεία του πλανήτη, διαφάνηκε μια κοινή φιλοσοφική και σχεδιαστική προσέγγιση. Ο σχεδιασμός έγινε για τον άνθρωπο, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στους μεγάλους δημόσιους χώρους πρασίνου, στους ανοικτούς χώρους συνάθροισης, στην διακίνηση πεζών και ποδηλατιστών στην διατήρηση, ανάδειξη και επανάχρηση υφιστάμενων σημαντικών κτηρίων και στην προσεκτική χωροθέτηση καινούργιων».

Ωστόσο, σημειώνει πως ο ρόλος του αυτοκινήτου υποβαθμίστηκε σε σημείο που αυτό έμεινε εκτός των υπό δημιουργία περιοχών και θεωρεί ότι ανάλογη προσέγγιση και φιλοσοφία θα πρέπει να διέπει τις δικές μας παρεμβάσεις και σχεδιασμούς σε ευαίσθητα σημεία του πολεοδομικού ιστού.

—————————————————

Αυτά συμβαίνουν σε πόλεις και χώρες όπου σε λίγο καιρό θα έλθει το 2014. Εμείς είμαστε δυστυχώς ακόμη πολύ πιο πίσω…

ο ΛΕΜΕΣ ιος…