Αρχική Λεμέσιος Καμμιά πεζοδρόμηση στο κέντρο της πόλης

Καμμιά πεζοδρόμηση στο κέντρο της πόλης

Μέχρι πότε οι πολύ λίγοι, θα αποφασίζουν για το τι θα γίνει στην πόλη μας; Μέχρι πότε οι καταστηματάρχες θα κρατάνε όμηρο το κέντρο της πόλης μας και θα αποτρέπουν κάθε προσπάθεια εξωραισμού του και δημιουργίας εκείνων των συνθηκών που θα κάνουν τις οικογένειες να κατέβουν στο κέντρο μέσα σε ένα ασφαλές, καθαρό και άνετο περιβάλλον; Η ακατανόητη αρνητική συμπεριφορά των καταστηματαρχών η οποία μόνο σαν εντελώς απαράδεκτη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, έκανε και πάλι την εμφάνιση της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΕΣ, το οποίο ευγενώς μας έχει παραχωρήσει, οι καταστηματάρχες θέλουν πάλι να αποφασίσουν για όλους εμάς, μαζεύουν υπογραφές και θέλουν να αποτρέψουν την δημιουργία πεζόδρομων, ακόμη και σε παράδρομους του κέντρου. Δηλαδή δεν φτάνει η καταστροφή της Ανεξαρτησίας την οποία σε όλα τα γκάλοπ η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, θέλει να δει πεζόδρομο, αλλά δεν την βλέπει λόγω της άρνησης των καταστηματαρχών, τώρα οι ίδιοι άνθρωποι θέλουν να δεσμεύσουν βασικά όλο το κέντρο.  

Είναι σε αυτή την περίπτωση που ο Δήμαρχος και όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, θα πρέπει να ορθώσουν το ανάστημα τους και να προστατέψουν πρώτιστα το καλό της πόλης μας και φυσικά την επιθυμία των πολλών και όχι των λίγων. Δεν αντιλέγουμε ότι θα πρέπει να γίνουν και κάποια έργα υποδομής και μάλιστα θα πρέπει να επισπευθούν. Αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι ούτε η προυπόθεση αλλά ούτε και η δικαιολογία για να μην θυμίζει η Λεμεσός και το κέντρο της, μια Αφρικανική υποανάπτυκτη πόλη.

Πιο κάτω σας παραθέτουμε το δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΕΣ, ενώ πιο κάτω από αυτό θα σας παραθέσουμε χθεσινή είδηση για πεζοδρόμηση του κεντρικότερου δρόμου της Αθήνας, της οδού Πανεπιστημίου. Όσοι ταξίδεψαν και ταξιδεύουν στην Αθήνα γνωρίζουν ότι ο δρόμος αυτός είναι ο βασικός οδικός άξονας του κέντρου της Ελληνικής πρωτεύουσας. Ωστόσο ο δήμος της πόλης, για το καλό της πόλης του, αποφάσισε την πεζοδρόμηση του. Χωρίς να δέχεται δικαιολογίες και χωρίς προσκόμματα.   Ο ΛΕΜΕΣΙΟΣ

Όχι στην πεζοδρόμηση χωρίς έργα υποδομής λένε οι καταστηματάρχες και συλλέγουν υπογραφές:Η πρόθεση του Δήμου να μετατρέψει σε πεζόδρομους ορισμένες οδούς στον παραδοσιακό πυρήνα της πόλης, έχει προκαλέσει την οργή και δυσφορία μεγάλης μερίδας των καταστηματαρχών του κέντρου. Για να αποτρέψουν κάτι τέτοιο, ομάδα καταστηματαρχών ξεκίνησε τη συγκέντρωση υπογραφών. Το σχετικό υπόμνημα θα επιδοθεί στο δήμαρχο και θα κοινοποιηθεί στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και άλλους κρατικούς φορείς.

Κατά την άποψη τους, χωρίς να προηγηθούν ανάλογα έργα υποδομής, χώροι στάθμευσης, σύγχρονο δίκτυο διακίνησης με μαζικά μέσα μεταφοράς, δεν είναι φρόνιμο να γίνει πεζοδρόμηση.

Στο μεταξύ, οι καταστηματάρχες εξακολουθούν να διαμαρτύρονται για το ότι δεν έχουν τελειώσει ακόμα τα έργα διαμόρφωσης του κέντρου, αλλά και τα κτήρια τα οποία έχουν αγορασθεί ή εκχωρηθεί στο ΤΕΠΑΚ. Στις 30 Μαρτίου, εξάλλου, στις 7.30μμ, θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΠΟΒΕΚ, σύσκεψη για να μελετηθεί ο συντονισμός και η δραστηριοποίηση όλων των καταστηματαρχών του Κέντρου, για αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.ΠΗΓΗ: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΕΣ

Πεζόδρομος θα γίνει η ΠανεπιστημίουΗ κυκλοφοριακή ρύθμιση προβλέπει τη μεταφορά της κίνησης από τη Συγγρού προς βορρά μέσα από τη Λεωφόρο Βασ. Κωνσταντίνου, ενώ και η λεωφ. Πειραιώς θα σταματά στην πλατεία Ομονοίας.

Ξεχωριστός φορέας με επικεφαλής την ΤΡΑΜ ΑΕ, θα αναλάβει την υλοποίηση του μεγάλου έργου της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου, το οποίο είναι εφικτό να υλοποιηθεί έως το 2014. Το έργο, προϋπολογισμού περί τα €180 εκατ. προβλέπει τη δημιουργία μίας γραμμικής πλατείας πλάτους 40 μέτρων από την πλατεία Συντάγματος έως την Ομόνοια, η οποία θα διακόπτεται μόνο στις οδούς Αμερικής και Εμμ. Μπενάκη.

Η κυκλοφοριακή ρύθμιση προβλέπει τη μεταφορά της κίνησης από τη Συγγρού προς βορρά μέσα από τη Λεωφόρο Βασ. Κωνσταντίνου, ενώ και η λεωφ. Πειραιώς θα σταματά στην πλατεία Ομονοίας.

Επιπλέον, το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε οι όψεις των κτιρίων να προστατεύονται όχι μόνο στην περίπτωση που έχουν ξεπεράσει το όριο των 100 ετών, αλλά και των 50.

Το έργο της μελέτης έχει αναλάβει ομάδα υπό τον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Πάνο Τουρνικιώτη, ο οποίος βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών (ΟΡΣΑ) και την Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων, που θα προκηρύξει σύντομα τον διεθνή διαγωνισμό.

Η ομάδα των μελετητών έχει ολοκληρώσει το σύνολο των απαιτούμενων μελετών, που εντοπίζουν τις πολεοδομικές, κοινωνικές, οικονομικές και αρχιτεκτονικές επιπτώσεις, τις οποίες θα έχει η κατάργηση μίας τόσο βασικής αρτηρίας της πόλης και η μετατροπή της σε άξονα σύνδεσης του αρχαιολογικού Μουσείου με το Μουσείο της Ακρόπολης.

Η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου παρουσιάστηκε σε ημερίδα με τίτλο «Αθήνα: Μια άλλη πόλη είναι εφικτή», που διοργάνωσε σήμερα το ΥΠΕΚΑ, στο Μουσείο Μπενάκη. Οι τέσσερις βασικοί άξονες της εκδήλωσης αφορούν την περιοχή Γεράνι, την ανασυγκρότηση του Κέντρου της Αθήνας με άξονα την Πανεπιστημίου, τη σύνδεση του κέντρου με τα Άνω και τα Κάτω Πατήσια καθώς και την πολεοδομική ανασύνθεση της κεντρικότητας.

«Η αναζωογόνηση στα εξαιρετικά υποβαθμισμένα μέρη της περιοχής του ιστορικού εμπορικού, αλλά και του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας, είναι παρεμβάσεις ιδιαίτερες και σύνθετες. Ξεπερνούν τις μελέτες ανάπλασης, εμπλέκουν πολλά υπουργεία και ως θέμα προς αντιμετώπιση, έχουν τύχει της προσοχής όλων», δήλωσε η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, και πρόσθεσε ότι «επιλέξαμε να προσεγγίσουμε συστηματικά και με προσοχή το πολύπλοκο αυτό θέμα. Αναζητήσαμε τη συνεργασία ειδικών, με γνώσεις και εμπειρία στη διερεύνηση και αναγνώριση των -συχνά μη ορατών- χαρακτηριστικών των περιοχών, που πάσχουν από έντονη αποσάθρωση. Στόχος της σημερινής ημερίδας είναι να αποκαλύψει αυτές τις πολύ σοβαρές και σε βάθος αναγνωρίσεις, στις οποίες βασιστήκαμε για τη συγκρότηση των δράσεων και των προγραμμάτων αναβάθμισής τους».

Σε χαιρετισμό που απεύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Ν. Σηφουνάκης, τόνισε: «Η υποβάθμιση της περιοχής Γεράνι, αλλά και του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της Αθήνας συνολικότερα, θέτει, πριν από όλα, ένα σοβαρό ζήτημα Ισοπολιτείας: είναι αδιανόητο ολόκληρες περιοχές της πόλης να ζουν έξω από κάθε νόρμα ανθρωπιάς, ανάπτυξης και ποιότητας ζωής. Είναι, επίσης, αυτονόητο ότι η ανασυγκρότηση της περιοχής δεν είναι έργο ενός μόνο υπουργείου. Είναι ένα πολιτικό και διεπιστημονικό πρόβλημα που η λύση του απαιτεί ολοκληρωμένο σχέδιο και προσεκτικούς χειρισμούς με διάρκεια, που θα εμπλέκει όλους τους φορείς, το κεντρικό κράτος, τον δήμο, τους επιστημονικούς φορείς, τις επιχειρήσεις, την Κοινωνία των Πολιτών».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Γεράνι, ο φορέας SARCHA (School of ARCHitecture 4 All) παρουσίασε μία πιλοτική έρευνα που στηρίχθηκε στην ανάγκη των ανθρώπινων, των υλικών και των φυσικών πόρων της περιοχής, δημιουργώντας ένα υπόβαθρο στο οποίο θα «πατήσει» το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συντονισμό με τα άλλα υπουργεία, προκειμένου να προχωρήσει στην αναβάθμιση της περιοχής, που έχει επιλεγεί από το ΥΠΕΚΑ για την πιλοτική εφαρμογή νέων δράσεων και πολιτικών, οι οποίες αφορούν την «ανασυγκρότηση περιοχών».ΠΗΓΗ: http://www.enimerwsi.com/2011/03/blog-post_8248.html…