Αρχική Από το Παρελθόν ΚΕΟ: Η ιστορία της πιο παγωμένης Μπύρας της Κύπρου

ΚΕΟ: Η ιστορία της πιο παγωμένης Μπύρας της Κύπρου

Με έδρα τη Λεμεσό η Κυπριακή Εταιρία Οίνων (ΚΕΟ) ιδρύθηκε το 1927 με σύγχρονα εργοστάσια, και πρόεδρο του Συμβουλίου της τον Ν. Π. Λανίτη, δεσπόζουσα φυσιογνωμία της οικονομικής ζωής της πόλης.

Στη πορεία η επέκταση της στον τομέα της ζυθοποιίας, το ζυθοποιείο ΚΕΟ ήταν το πρώτο που κατασκευάστηκε στην Κύπρο και το 1951 άρχισε η παραγωγή της μπύρας KEO – τύπου Pilsner Lager Beer. Η μπύρα ΚΕΟ σχεδιάστηκε από Τσέχους ζυθοποιούς βάση της φημισμένης Τσέχικης παράδοσης στις μπύρες lager λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις Κυπριακές κλιματολογικές συνθήκες.

Η ιδιαιτερότητα της μπύρας ΚΕΟ στην πορεία των χρόνων την έκανε να ξεχωρίζει και και να γίνεται γνωστή ακόμα και εκτός Κύπρου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ομώνυμη μπύρα να διαγωνιστεί μεταξύ άλλων σπουδαίων παραγωγών σε παγκόσμιο διαγωνισμό στο Burton-on-Trent στην Αγγλία το 1987, όπου κέρδισε το Πρώτο Βραβείο στην κατηγορία Lager.

Τον Σεπτέμβριο του 2000, η KEO αποκτά την Uniliquor Distributors, μια εταιρεία παράγοντα, εισαγωγής και διανομής στη Κύπρο, παγκοσμίως γνωστών Οίνων και Οινοπνευματωδών Ποτών.

Πληροφορίες από: keobeer & cypruswinemuseum