Αρχική Λεμέσιος Λαικισμός κι΄ετσιθελισμός

Λαικισμός κι΄ετσιθελισμός

Δημοσίευμα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ, ημερ. 2 Ιουνίου 2011Η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο έξω από το Κάστρο της Λεμεσού, με την καθυστέρηση που παρατηρείται στη διεξαγωγή των έργων ανάπλασης και τις αρνητικές επιπτώσεις που υφίστανται οι καταστηματάρχες της περιοχής, οδήγησε χθες και στην επέμβαση της Αστυνομίας, μετά από επεισόδιο που δημιουργήθηκε μεταξύ επηρεαζόμενων επιχειρηματιών και υπηρεσιακών λειτουργών του δήμου.

Αντικείμενο της έντασης που δημιουργήθηκε χθες ήταν η φύτευση πέντε δέντρων στη βόρεια πλευρά του Κάστρου μπροστά από τα κέντρα αναψυχής που υπάρχουν στον χώρο, η οποία έγινε εκτός των αρχικών σχεδίων ανάπλασης.

Η αντίδραση των επηρεαζομένων πυροδοτήθηκε και από το γεγονός ότι μια εβδομάδα νωρίτερα, τα παράπονα των καταστηματαρχών είχαν κωδικοποιηθεί σε επιστολή, την οποία απέστειλαν στον δήμαρχο οι δημοτικοί σύμβουλοι Σάββας Στούππας, Άριστος Αριστείδου, Γιάννης Αρμεύτης και Κρίστης Δημητρίου, επισημαίνοντας τα δικαιολογημένα παράπονα των καταστηματαρχών τόσο για την καθυστέρηση του έργου στο σύνολό του όσο και για τα φυτά.

Ζητούσαν δε από τον δήμαρχο συνάντηση για συζήτηση του θέματος που προέκυψε με σκοπό την εξεύρεση λύσης.Η χθεσινή ένταση δημιουργήθηκε όταν συνεργείο του δήμου στην παρουσία λειτουργού των τεχνικών υπηρεσιών πήγε στην περιοχή με σκοπό το άνοιγμα λάκκων για τη φύτευση των δέντρων, οπότε οι επηρεαζόμενοι καταστηματάρχες αντέδρασαν και σε κάποιες περιπτώσεις ήρθαν σε έντονη λεκτική αντιπαράθεση με λειτουργούς του δήμου. Οι τελευταίοι ζήτησαν και είχαν την επέμβαση της Αστυνομίας.

Τελικά οι λάκκοι δεν ανοίχθηκαν και το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα, με τους καταστηματάρχες που αντιδρούν να δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν θα επιτρέψουν οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια του δήμου σε βάρος τους.

Τόσον οι επηρεαζόμενοι επιχειρηματίες όσο και οι τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι στην επιστολή τους στον δήμαρχο, εκφράζουν απορία για τη φύτευση των συγκεκριμένων δέντρων, τα οποία, όπως επισημαίνεται, «είναι εκτός αρχικού σχεδίου» και υποδεικνύουν ότι στη βόρεια πλευρά του Κάστρου υπάρχει ήδη αρκετό πράσινο από τα μεγάλα δέντρα που βρίσκονται στην περιφραγμένη αυλή του Κάστρου και σε απόσταση δυο μέτρων από τα σημεία όπου ο δήμος θέλει να γίνει η νέα δεντροφύτευση.

Ενδείκνυται, όπως αναφέρουν, να γίνει η δεντροφύτευση στις άλλες τρεις πλευρές του Κάστρου, όπου δεν υπάρχει ίχνος πρασίνου και στη βόρεια πλευρά να τοποθετηθούν ανθώνες.

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές αντιδράσεις, ο δήμαρχος Αντρέας Χρίστου ανέφερε στον «Φ» ότι «το σχέδιο είναι εγκεκριμένο από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και οφείλουμε όλοι μας να το σεβαστούμε».

Οδηγούν σε χρεοκοπίαΣτο μεταξύ, η γενικότερη καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης, ιδιαίτερα στην περιοχή του κάστρου, χαρακτηρίζεται από τους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες εστιατορίων και άλλων κέντρων αναψυχής, καταστροφική για τους ίδιους. Αποδίδουν δε τις καθυστερήσεις σε κακό προγραμματισμό, τον οποίο όμως «δεν είναι δυνατόν να τον πληρώσουμε εμείς».

Οι επιχειρηματίες της περιοχής επικαλούνται για τις αντιδράσεις τις οποίες εκδηλώνουν, τα φοβερά οικονομικά αδιέξοδα, στα οποία οδηγούνται συνεχώς.

«Κάναμε επενδύσεις πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με δάνεια και με τους χειρισμούς του δήμου και των όποιων άλλων αρμοδίων οδηγούμαστε στη χρεοκοπία και με μαθηματική ακρίβεια στην ανεπανόρθωτη καταστροφή» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επηρεαζόμενοι, οι οποίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους καταφεύγοντας σε κάθε θεμιτό ένδικο ή άλλο μέσο.

Να σημειωθεί ότι το γενικό χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου της ανάπλασης για το οποίο υπήρχαν διαβεβαιώσεις εκ μέρους του δήμου, όπως επισημαίνουν, ξεκινούσε με το κλείσιμο του δρόμου τον περασμένο Οκτώβριο και ολοκληρωνόταν με τις πλακοστρώσεις που θα έπρεπε να είχαν αρχίσει τον Γενάρη του 2011 και να τελειώσουν στα μέσα του περασμένου μήνα, χωρίς όμως να γίνει κάτι τέτοιο. Οι ανησυχίες εντείνονται καθώς έχει αρχίσει η καλοκαιρινή περίοδος και με τα δεδομένα που υπάρχουν «η σημερινή εικόνα της πλατείας του κάστρου είναι αποτρεπτική για τον κόσμο».

ΛΕΜΕΣΙΟΣ – 3 Ιουνίου 2011Το πιο πάνω δημοσίευμα, σκεφτήκαμε να το παραθέσουμε χωρίς σχόλια.Ωστόσο επειδή στις μέρες που ζούμε, ο κάθε πολίτης θα πρέπει να παίρνει θέση, κι΄επειδή μέσα από αυτό φαίνεται ο λαικισμός κι΄ο ετσιθελισμός που κυριαρχούν στην Κυπριακή κοινωνία, θα αναφερθούμε μονολεκτικά σε κάποια πράγματα.

1) Οι δημοτικοί συμβούλοι δυστυχώς λαικίζουν. Πιθανότατα για χάριν μερικών ψήφων, ίσως λόγω και των επερχόμενων δημοτικών εκλογών.2) Δεν μπορεί οι καταστηματάρχες/μαγαζάτορες, να αποφασίζουν για το κάθε τι. Να αλλάζουν τα έργα της ανάπλασης και να τα προσαρμόζουν όλα με βάση το δικό του συμφέρον. Και στο κάτω κάτω, ο δρόμος και η υπο διαμόρφωση πλατεία μπροστά από τα υποστατικά τους, δεν τους ανήκουν. Ανήκουν μόνο στους δημότες και όχι σε αυτούς.3) Τα έργα ανάπλασης γίνονται σε πολύ αργούς ρυθμούς, με πολύ λίγο προσωπικό να εργάζεται και με τις καθυστερήσεις να δημιουργούν δικαιολογημένα εκνευρισμό. Τα έργα θα πρέπει να επισπευθούν άμεσα και μέχρι την ολοκλήρωση τους, οι επηρεαζόμενοι να απαλλαγούν από κάθε δημοτικό φόρο.

Ο ΛΕΜΕΣΙΟΣ…