Αρχική Λεμέσιος Ξεχάστηκε από το κράτος η Αμαθούντα

Ξεχάστηκε από το κράτος η Αμαθούντα

Το πιο κάτω κείμενο/ρεπορτάζ, δημοσιεύθηκε σήμερα, 27/06/2011, στην εφημερίδα ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ. Μέσα από αυτό μπορεί κάποιος να αντιληφθεί ξεκάθαρα, τον διαχρονικό εμπαιγμό και εγκατάλειψη του κράτους για την ευρύτερη περιοχή της Λεμεσού.

Η προπαγάνδα, πότε της Λευκωσίας και δυστυχώς τελευταία και της Πάφου, βολεύει μάλλον τους αρμόδιους των κρατικών υπηρεσιών, μιας και μέσα από τα ιδιωτικά έργα αλλά και τα έργα που δήμοι σε συνεργασία με την Ε.Ε. πραγματοποιούν και σε συνεργασία με κάποια Μ.Μ.Ε. παίρνουν το άλλοθι που θέλουν.

Στην Λεμεσό τάχατες γίνονται πολλά. Το πιο κάτω κείμενο/ρεπορτάζ, αποδεικνύει το αντίθετο. Λέει δηλαδή την αλήθεια.

Ξεχάστηκε από τους αρμοδίους η ΑμαθούνταΣτις ελληνικές καλένδες το αρχαιολογικό πάρκο και το λιμάνι της αρχαίας πόλης

ΤΟΥ ΙΑΣΟΝΑ ΙΑΣΟΝΟΣ     

Tα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά έργα βασικής υποδομής αλλάζοντας ουσιαστικά την όψη της πόλης και δίδοντας τη γενικότερη εικόνα ότι «η Λεμεσός αλλάζει…». Ταυτόχρονα, έχουν τεθεί τα θεμέλια για ακόμα περισσότερα έργα, η ολοκλήρωση των οποίων αναμένεται να γίνει σταδιακά μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Έργα πρωταρχικής σημασίας για την πόλη, που αναμφίβολα θα συμβάλουν στην περαιτέρω βελτίωση του οδικού δικτύου και γενικότερα στην αναβάθμιση της ποιότητας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής Λεμεσού. Έργα μακράς πνοής, που έχουν άμεση σχέση με την ποιότητα ζωής των δημοτών, αλλά και τον εξωραϊσμό της πόλης με την πλήρη ανάπλαση περιοχών και υποδομών της ευρύτερης αστικής περιοχής Λεμεσού και την ανάδειξη περιοχών άγνωστων και παραμελημένων.

Τι γίνεται όμως με εκείνα τα έργα που έχουν σχέση με την ανάδειξη και προβολή του πολιτισμού μας και συγκεκριμένα με την υλοποίηση του σχεδίου για αναμόρφωση του χώρου της αρχαίας Αμαθούντας σε αρχαιολογικό πάρκο, αλλά και τα έργα «ανακατασκευής» του λιμανιού που για χιλιετίες βρίσκεται θαμμένο στην ποδιά της αρχαίας πόλης της Αμαθούντας;

Άμεσα εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό φορείς εκφράζουν έντονες ανησυχίες και ιδιαίτερο προβληματισμό για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση των δυο αυτών έργων, τα οποία, όπως εκτιμάται, θα συμβάλουν στον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος.

Πρόκειται για δυο έργα που έχουν τεθεί στις προτεραιότητες του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίου Τύχωνα εδώ και χρόνια, τα οποία θα αναδείξουν την ιστορία και την πολιτιστική μας κληρονομιά με όλες τις επιμέρους θετικές συνέπειες για την παραπέρα τουριστική και όχι μόνο ανάπτυξη της περιοχής.

Η πολιτιστική κληρονομιά που ως Κύπριοι έχουμε την τιμή να διαθέτουμε, αποτελεί αναμφίβολα την καλύτερη απόδειξη της ταυτότητάς μας ως λαού και ταυτόχρονα αποτελεί και τον καλύτερο πρεσβευτή μας διεθνώς. Σίγουρα έγιναν ανασκαφές που έφεραν στο φως ιστορία χιλιάδων χρόνων, την οποία στο μέτρο του δυνατού έχουμε διατηρήσει και την προβάλλουμε, με στόχο κυρίως την προσέλκυση τουρισμού.

Υπάρχει τουρισμός που επισκέπτεται αυτούς τους πολιτιστικούς μας χώρους, όμως πραγματικά διερωτάται κανείς αν εμείς θα πρέπει να αισθανόμαστε ικανοποίηση και να επαναπαυόμαστε ότι ο σκοπός μας έχει πετύχει.

Αρκετοί αρχαιολογικοί μας χώροι όπως και αυτός της αρχαίας Αμαθούντας δεν προσφέρουν στον τουρίστα που τα επισκέπτεται, εκείνες τις απαραίτητες διευκολύνσεις ούτε και τη στοιχειώδη ενημέρωση με επαρκή σηματοδότηση, εκτός από ονομαστικές αναφορές για τα μνημεία, γεγονός που επιβάλλει την εφαρμογή μιας πολιτιστικής πολιτικής για όλους γενικά τους τομείς, με στόχο την ανάδειξη και προβολή του πολιτισμού μας.

Προς τούτο βέβαια, είναι απαραίτητο να δοθούν από το κράτος περισσότερα κονδύλια ώστε από «ξεχασμένος πολιτισμός» να προαχθεί σε πραγματικό πόλο έλξης τόσο των ξένων όσο και των ντόπιων επισκεπτών. Τότε, οπωσδήποτε θα μπορούν και οι κάτοικοι της ευρύτερης Λεμεσού να καυχώνται για τις αρχαιότητες που υπάρχουν στην περιοχή τους.

Η αρχαιολογική περιοχή Αμαθούντας θεωρείται από τις πλέον σημαντικές ως προς την ιστορική της αξία. Ανέκαθεν αποτελούσε αντικείμενο αρχαιολογικής μελέτης από το Τμήμα Αρχαιοτήτων αλλά και από ξένες αποστολές. Μέχρι σήμερα η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως πολλά σημαντικά ευρήματα -μνημεία σ’ ό,τι αφορά πολιτιστική μας κληρονομιά από την αρχαιότητα.

Η αναμόρφωση και κατ’ επέκταση η αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου της Αμαθούντας είναι επιτακτική ανάγκη με στόχο την ανάδειξη και διατήρηση της σημαντικής αυτής κληρονομιάς μας. Δυστυχώς, όμως, τα εξαγγελθέντα σχέδια καθυστερούν να εφαρμοστούν, γεγονός που έχει προκαλέσει επανειλημμένα τις έντονες αντιδράσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίου Τύχωνα.

Με βάση τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει, η αναμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου Αμαθούντας περιλαμβάνει μια σειρά από έργα για συντήρηση-ανάδειξη όλων των μνημείων που συνθέτουν αυτό που όλοι συνηθίσαμε να αποκαλούμε μονολεκτικά «Αμαθούντα», την τοποθέτηση προστατευτικών σκεπάστρων για καλύτερη προστασία και αποφυγή περαιτέρω καταστροφής τους από τη διάβρωση του χρόνου και τις καιρικές συνθήκες.

Μεγάλη σημασία δίδεται στην παρουσίαση των μνημείων μέσω επεξηγηματικών πινακίδων πληροφόρησης και ενημέρωσης των επισκεπτών. Για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του κοινού- επισκεπτών ντόπιων και ξένων- και ευκολότερη πρόσβασή τους στα μνημεία προβλέπεται η δημιουργία ενιαίου κυκλοφοριακού δικτύου από πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους, παγκάκια σε διάφορα σημεία του χώρου για ξεκούραση, κατασκευή κέντρου επισκεπτών, τοπικού μουσείου, αναψυκτηρίoυ, μικρού αμφιθεάτρου για τη διοργάνωση πoλιτιστικώvεκδηλώσεων και χώρου στάθμευσης.

Το κόστος του έργου έχει υπολογιστεί στα €5 εκατ. ευρώ.

ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ Ένα εξίσου σημαντικό έργο υποδομής που καθυστερεί να υλοποιηθεί, είναι η συμπλήρωση του παραλιακού πεζοδρόμου με την κατασκευή της ξύλινης αποβάθρας-πρόσβασης για τους επισκέπτες περιμετρικά του λιμανιού αλλά και τα έργα «ανακατασκευής» του αρχαίου λιμανιού, που για χιλιετίες βρίσκεται θαμμένο στην ποδιά της αρχαίας πόλης της Αμαθούντας.

Μέσα από έναν καινοτόμο σχεδιασμό, οι ιθύνοντες για τον αρχαίο πολιτισμό μας στοχεύουν όχι μόνο στην αναστήλωση του αρχαίου λιμανιού αλλά και στη δημιουργία εκείνων των χρήσεων για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση τόσο των ξένων όσο και των ντόπιων επισκεπτών.

Οι σχεδιασμοί μεταξύ άλλων διαλαμβάνουν την εκβάθυνση της λεκάνης του αρχαίου λιμανιού και τη δημιουργία μιας ξύλινης αποβάθρας 500 μέτρων περιμετρικά του χώρου – κατά μήκος των τειχών του λιμανιού.

Προβλέπεται ακόμη ο καθαρισμός της λεκάνης και των πετρωμάτων του λιμανιού από τα φύκια της θάλασσας αλλά και η εγκατάσταση ειδικού φωτισμού στον βυθό ώστε να επιτρέπεται στον κάθε επισκέπτη να ξεχωρίζει τα διάφορα σημεία του μνημείου.

Ανησυχία της τοπικής ΑρχήςΗ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑστην υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι βρισκόταν στις προτεραιότητες των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών, ανησυχεί έντονα την οικεία τοπική Αρχή.

Τογεγονός έχει δημιουργήσει κλίμα απαισιοδοξίας στο Κοινοτικό Συμβούλιο αφού ανέκαθεν επεσήμανε τη σημασία εκτέλεσης των έργων στην αρχαία Αμαθούντα, θεωρώντας ότι δεν αποτελούν απλώς έργα τουριστικής υποδομής αλλά μια αναγκαιότητα που θα αναδείξει την ιστορία και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

«Παρόλες τις διαβεβαιώσεις και τις κατά καιρούς υποσχέσεις που μας δόθηκαν, εντούτοις καμιά απόφαση δεν λήφθηκε σε σχέση με την προώθηση των απαραίτητων διαδικασιών με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και την εξασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων από τους κρατικούς προϋπολογισμούς για την έναρξη των κατασκευαστικών έργων», δηλώνει στον «Φ» ο κοινοτάρχης Αγίου Τύχωνα, Πάμπος Ιωάννου….