Αρχική Φωτογραφίες Λεμεσός: Το μεγαλείο της Αμαθούντας από ψηλά

Λεμεσός: Το μεγαλείο της Αμαθούντας από ψηλά

Η Αμαθούντα, κτισμένη στους παράλιους λόφους, αναπτύχθηκε και κατέστη ένα πλούσιο βασίλειο από τα πρώτα χρόνια. Οι κάτοικοι της Λεμεσού, τουλάχιστον από το μεσαίωνα μέχρι σήμερα, ονομάζουν την Αμαθούντα «Παλιά Λεμεσό», διατηρώντας, έτσι, ζωντανή τη μνήμη αυτής της σημαντικής πόλης της αρχαίας Κύπρου.

Αναπτύσσοντας τη γεωργία και αξιοποιώντας τα ορυχεία της περιοχής, το μεγάλο αυτό βασίλειο κατάφερε να γίνει ένα από τα πλουσιότερα της Κύπρου. Η ευημερία της διήρκησε αμείωτη μέχρι και τα βυζαντινά χρόνια, ενώ η γειτονία με τη θάλασσα της εξασφάλιζε, εκτός από ανεπτυγμένο εμπόριο, και εξαιρετική θέα, το ίδιο μεγαλοπρεπή όσο και η πόλη.

Οι περίτεχνα διακοσμημένες κολώνες, το τεράστιο πιθάρι, αρκετά μεγάλο ακόμα και για να φωλιάσει οικογένεια σε αυτό, τα εντυπωσιακά κτίσματα, αποτελούν μέχρι σήμερα τεκμήρια της αίγλης της. Αν και χωρίς ζωή πια, με εμφανή τα σημάδια της φθοράς (πέτρες από τον αρχαιολογικό χώρο χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή της διώρυγας του Σουέζ), η Αμαθούντα συνεχίζει να συναρπάζει.

 

Βίντεο: Sky Art
Φωτογραφία εξωφύλλου: Ρώμος Κοτσώνης

 

Πηγή: AllAboutLimassol